Πύργος Τήνου, το μεγαλύτερο και πιο ιδιαίτερο χωριό του νησιού που αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο. Ακόμα και αρκετοί από τους επισκέπτες της, που καταφθάνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν την Παναγία Ευαγγελίστρια, δεν έχουν μπει στην διαδικασία να τον ανακαλύψουν. Η αλήθεια είναι πως χάνουν, καθώς τόσο αυτός όσο και τα υπόλοιπα χωριά της κρύβουν μοναδικές εκπλήξεις και συγκινήσεις.

Η ιστορία του Πύργου

Το όνομα Πύργος του χωριού οφείλεται στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα για την προστασία της περιοχής. Παλαιότερα, το χωριό ονομαζόταν Πάνορομος, λόγω του ομώνυμου όρμου. Η εποχή της μεγάλης του ακμής ήταν ο 18ος και ο 19ος αιώνας, τότε που αναπτύχθηκε ραγδαία η ναυτιλία και η μαρμαροτεχνία – η Τήνος φημίζεται για το λευκό και χαρακτηριστικό καταπράσινο μάρμαρό της. Γι’ αυτό οι κάτοικοί του μέχρι σήμερα δεν είναι γεωργοί, όπως σε άλλες περιοχές της Τήνου, αλλά ναυτικοί, μαρμαροτεχνίτες και μαρμαρογλύπτες.

Η μαρμαροτεχνία διαμορφώνει την ταυτότητα του Πύργου και της Τήνου

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστια αποθέματα μαρμάρου. Ένα μεγάλο μέρος τους συγκεντρώνεται σε νησιά όπως η Θάσος, η Νάξος, η Πάρος και φυσικά η Τήνος. Η δε τηνιακή μαρμαροτεχνία είναι η μόνη που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η ανάπτυξή της βασίζεται σε δύο κέντρα: τον Πύργο και τα Ιστέρνια στην Όξω Μεριά. Η εξάσκησή της από τους ντόπιους μάστορες ανά τους αιώνες, καθώς και οι παραδόσεις και τα έθιμα που την συνοδεύουν, αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας αυτών των χωριών, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Ο Πύργος δεν παράγει απλώς τέχνη του μαρμάρου, αλλά είναι και ο ίδιος ένα καλλιτέχνημα που θα σε αφήσει έκθαμβο. Μαρμάρινα στοιχεία υπάρχουν παντού. Θα τα απολαύσεις στη στάση λεωφορείου στην είσοδο του χωριού, στην πλατεία με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και την εντυπωσιακή βρύση του 1778, αλλά και σε κάθε σπίτι και δρόμο του. Τα τέμπλα και οι άμβωνες στις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, τα επιτύμβια μνημεία και οι κρήνες, καθώς και διάφορα θυρώματα και υπέρθυρα φτιάχτηκαν με μεράκι από τους ντόπιους μαρμαρογλύπτες.

Πύργος Τήνου: Γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών

Η Τήνος και συγκεκριμένα ο Πύργος αποτελεί γενέτειρα μερικών εκ των σπουδαιότερων γλυπτών της χώρας. Από το χωριό προέρχονταν ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Δημήτρης Φιλιππότης, αλλά και ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Το σπίτι του τελευταίου δε έχει διασωθεί ως μουσείο. Από εδώ καταγόταν και ο Νικηφόρος Λύτρας, σύμβολο της ελληνικής ζωγραφικής. Σήμερα στον Πύργο λειτουργούν εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, εκθέσεις, καθώς και η Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει την παράδοση του μαρμάρου. Όταν βρεθείς στο χωριό, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας όπου παρουσιάζεται όλη η τεχνολογία του μαρμάρου, καθώς και το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών, με έργα καλλιτεχνών από την περιοχή.

Παραλίες, διασκέδαση και χαλάρωση στον Πύργο

Φυσικά, ο Πύργος δεν αποτελεί μόνο ένα μνημείο, αλλά και έναν τόπο διακοπών με πραγματικά αξιόλογες επιλογές για βουτιές στη θάλασσα, καλό φαγητό και όμορφες χαλαρές στιγμές. Στην κεντρική του πλατεία μπορείς να απολαύσεις από τον πρωινό σου καφέ, τους μεσημεριανούς σου μεζέδες έως και βραδινό φαγητό και γλυκό. Κατηφορίζοντας στο ψαροχώρι του Πανόρμου, επίνειο του Πύργου, θα απολαύσεις τις βουτιές σου στις παραλίες Αγία Θάλασσα και Ρόχαρη. Τέλος, μην παραλείψεις να γευτείς φρέσκο ψάρι στα γραφικά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Πύργος Τήνου: Το μαρμάρινο χωριό που αξίζει να επισκεφτείς»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.