Πύργος, το υψηλότερο και πιθανώς το ομορφότερο χωριό της Σαντορίνης. Παλαιότερα ονομαζόταν Καινουργιομπούργο και μέχρι το 1800 αποτελούσε την πρωτεύουσά της. Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Φηρά και πλέον ανήκει διοικητικά τον Δήμο Θήρας. Ποιοι είναι όμως όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους αποτελεί «must» αξιοθέατο για τους επισκέπτες της; Μάθε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Λόγος #1: Η κεντρική πλατεία του Πύργου με τη μεγάλη ιστορία

Στην κεντρική πλατεία του χωριού που ονομάζεται Υψηλός Καφενές, θα δεις το μνημείο των Ελλήνων πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη Μικρασιατική Καταστροφή. Περιμετρικά της πλατείας, θα θαυμάσεις τα κλασσικά κυκλαδίτικα σπίτια με τις γαλάζιες πόρτες και τις μικρές αυλές. Επιπλέον, θα ανακαλύψεις την αρχιτεκτονική των σπιτιών εκείνης της εποχής. Οι ψηλές οροφές, τα ανύπαρκτα θεμέλια και οι θολωτές, είχαν ως στόχο να διατηρούνται τα σπίτια ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι.

Λόγος #2: Ο γραφικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Από τα πιο παλιά ξωκλήσια της Σαντορίνης, που χρονολογείται τον 10ο αιώνα μ.Χ. Το «Θεοτοκάκι» – όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι – βρίσκεται μέσα στο καστέλι και μαγεύει όποιον αντικρίζει τη θέα του. Θαυμάζοντας το Αιγαίο Πέλαγος και έχοντας αρχιτεκτονική με διάφορες επιρροές, αποτελεί σίγουρα ένα στολίδι για το νησί. Μπαίνοντας στο εσωτερικό της εκκλησίας, θα αντικρίσεις διάφορες αγιογραφίες, αλλά σίγουρα θα ξεχωρίσεις την εικόνα της Παναγίας, δεξιά από το ιερό.

Λόγος #3: Η «Σαντορίνη που έφυγε»

Στην κάναβα Δρόσου – Χρυσού, μπορείς να μεταφερθείς νοητά στην αλλοτινή «Σαντορίνη που έφυγε». Στο συγκεκριμένο χώρο θα δεις συλλογή αντικειμένων και φωτογραφιών που δείχνουν την καθημερινότητα των ντόπιων πριν από αρκετά χρόνια, καθώς και τις οικονομικές τους δραστηριότητες εκείνη την εποχή. Θα μάθεις για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας της ντομάτας και της φάβας. Έπειτα, θα δεις το αρχοντικό και αγροτικό σπίτι, τον λιμνάρη, τον ποχιάρη, τους βιολιτζήδες, τον βαρελά και τον γανωματατζή. Τέλος, μέσα από φωτογραφίες θα γνωρίσεις την αυθεντική οικογενειακή κάναβα.

Ο Πύργος Σαντορίνης σε περιμένει για να τον ανακαλύψεις!

Ο Πύργος είναι σίγουρα ένα μοναδικό χωριουδάκι που αξίζει να επισκεφθείς τόσο για την ιστορία όσο και για τη μοναδική ομορφιά του. Για να πας όμως εκεί, πρέπει πρώτα να κάνεις το πρώτο βήμα, κλείνοντας το εισιτήριό σου για Σαντορίνη. Ταξίδεψε από Πειραιά ή από το Ηράκλειο Κρήτης στη Σαντορίνη, με το νέο υπερσύγχρονο Thunder της FAST FERRIES. Είσαι ένα μόλις βήμα μακριά!  Κάνε τώρα την κράτησή σου στην online πλατφόρμα εισιτηρίων μας και… καλό σου ταξίδι!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξίδεψε τώρα στη Σαντορίνη με την FAST FERRIES:
Πειραιάς- Σαντορίνη, Μύκονος- Σαντορίνη, Ίος- Σαντορίνη, Ηράκλειο- Σαντορίνη, Πάρος- Σαντορίνη, Σύρος- Σαντορίνη

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για τη Σαντορίνη εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Πύργος Σαντορίνης: Το ψηλότερο χωριό της με την υπέροχη θέα»;                                                                                       

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries