Τήνος, ένα νησί με μοναδικά αξιοθέατα, αναρίθμητους οικισμούς, πανέμορφες παραλίες και φυσικά το Ναό της Ευαγγελίστριας ο οποίος αποτελεί κομμάτι της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Φημισμένη ως το «νησί της Παναγίας», η Τήνος του σήμερα δε στέκεται μόνο στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κυκλαδίτικο προορισμό με αμέτρητες επιλογές για τους επισκέπτες του, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία ταξιδιωτικής απόλαυσης.

Με το που φτάσετε στο λιμάνι της με ένα από τα πλοία της Fast Ferries, θα εντυπωσιαστείτε από τον μεγαλοπρεπή ναό της «Παναγιάς της Τήνου» που δεσπόζει σ’ έναν απ’ τους λόφους της πόλης. Όσο βαδίζετε όμως προς τα ενδότερα τόσο θα ανακαλύπτετε ένα ξεχωριστό νησιωτικό κόσμο, έτοιμο να σας συνεπάρει με την αρχοντιά και τη σοφιστικέ αίσθηση που αποπνέει. Πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακές κρήνες και καμάρες, σπίτια με οικόσημα, επαύλεις, μέχρι και κάστρα, συνθέτουν το σκηνικό της.

Χαθείτε κι εσείς στους δρόμους της και ζήστε την εμπειρία της αληθινής Τήνου μέσα από τα 11 κορυφαία της αξιοθέατα που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε!

 

1# Ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου

Θαυμάστε αγγεία, αμφορείς και συλλογές από αρχαία νομίσματα διαφορετικών αρχαιολογικών περιόδων. Αυτό που πιστεύουμε όμως ότι θα σας κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον, είναι οι περίφημοι αποθηκευτικοί πίθοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στο ξακουστό ιερό της ∆ήµητρας και Κόρης στον βράχο του Ξώµπουργου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα εκθέματα από κομμάτια του ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

2# Οι περιστεριώνες που βρίσκονται παντού

τήνος αξιοθέατα

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Τήνου. Μολονότι δεν είναι σίγουρο το πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή τους, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μοναδικά μνημεία λαϊκής τέχνης κι αρχιτεκτονικής. Οι λιθόχτιστοι περιστεριώνες είναι διάσπαρτοι και αμέτρητοι, χτισμένοι σε διαφορετικά σημεία ώστε να προστατεύονται τα περιστέρια από τους ισχυρούς ανέμους. Μπορεί το εσωτερικό τους να είναι πανομοιότυπο, όμως εξωτερικά, κάθε ένας έχει και διαφορετική διακόσμηση. Η εκτροφή περιστεριών ξεκίνησε κατά την Ενετοκρατία και συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική άνθηση του νησιού.

 

3# Η Καρδιανή δε θα μπορούσε να λείπει από τα αξιοθέατα της Τήνου

Από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Τήνου, η Καρδιανή, προσφέρεται για πολλά φωτογραφικά κλικ και υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις. Χτισμένη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά του βουνού Πετέλες, αγκαλιάζεται από τα πλατάνια και την πλούσια βλάστηση. Ολόλευκα σπίτια, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, γάργαρα αναβλύζοντα νερά σε πηγές και φυσικά, μαγευτική θέα στη θάλασσα που σίγουρα θα κλέψουν ένα κομμάτι της καρδιάς σας.

 

4# Το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης

Ένας ναός αφιερωμένος στη λατρεία του Ποσειδώνα και της συζύγου του, Αμφιτρίτης στα Κιόνια της Τήνου. Η ίδρυση και επέκτασή του, ανάγεται στην περίοδο της κυριαρχίας των Μακεδόνων στις Κυκλάδες (4ος π.Χ. αιώνας). Το Ιερό απέκτησε μεγάλη φήμη και με αποκορύφωμα τον 3ο π.Χ. αιώνα, απετέλεσε πόλο έλξης για προσκυνητές, ακόμα και εκτός Ελλαδικού χώρου. Διατήρησε την αίγλη του ως τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα όταν και εγκαταλείφθηκε. Τα γλυπτικά και αρχιτεκτονικά μέλη του ιερού χρησίμευσαν για αιώνες ως οικοδομικό υλικό, και μπορεί ακόμα κάποιος να δει εντοιχισμένες ενεπίγραφες πλάκες και άλλα κομμάτια απ΄το ιερό.

 

5# Το Βωλάξ της Τήνου είναι αξιοθέατο από άλλο… πλανήτη

Στο χωριό Βωλάξ θα βρεθείτε μπροστά σε ένα… σεληνιακό τοπίο! Ναι, καλά διαβάσατε. Γρανιτένιοι βράχοι σε σχήμα πλανητών (βόλακες) βρίσκονται γύρω από τον οικισμό κάνοντας το τοπίο να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με το μύθο, οι βράχοι του αποτελούν τα απομεινάρια της μάχης των Γιγάντων με τους Τιτάνες. Σήμερα, πρόκειται για διάσημο πόλο έλξης τουριστών, αλλά και αναρριχητών απ’ όλο τον κόσμο!

 

6# Το μνημείο της «Έλλης»

Δίπλα στην εκκλησία της Ευρέσεως, στο ισόγειο του ναού της Παναγίας, βρίσκεται το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού «Έλλη» που τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου, τον Αύγουστο του 1940. Αν βρεθείτε στην Τήνο, σίγουρα θα θελήσετε να αποτίσετε έναν σιωπηρό φόρο τιμής στους πεσόντες.

 

7# Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό τηνιακό σπίτι και φτιάχτηκε για τη μελέτη αλλά και τη διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς του τόπου. Σε αυτό, μπορείτε να δείτε αγγεία, που δώρισαν κάτοικοι του χωριού Αετοφωλιά -όπου και βρίσκεται- αλλά και άλλων γειτονικών οικισμών, τα οποία συντηρήθηκαν, καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν. Επιπλέον, κατασκευάστηκε και παραδοσιακό καμίνι αξιοποιώντας τις τελευταίες μαρτυρίες των αγγειοπλαστών του νησιού.

 

8# Το χωριό Πύργος στην Τήνο

Από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Τήνου και ο μεγαλύτερος οικισμός μετά τη Χώρα. Γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών, ο Πύργος έχει χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, που διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στις… υπηρεσίες του θα βρείτε πλήθος από όμορφα καφέ και μουσεία, αλλά και μια εντυπωσιακή γραφική πλατεία με υπεραιωνόβιους πλάτανους.

 

9# Βράχος του Εξωμβούργου, από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Τήνου

τήνος αξιοθέατα βράχος του εξωμβούργου

Πρόκειται ίσως και το σήμα κατατεθέν του νησιού μετά τον ναό της Παναγίας. Το «Ξώμπουργκο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος της Τήνου σε υψόμετρο 640 μέτρων. Η απόκρημνη πλευρά του Εξωμβούργου αποτελεί επίσης έναν από τα πιο διάσημα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα, προσφέροντας μία μαγική θέα και μία αξέχαστη εμπειρία στους αναρριχητές.

10# Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Αυτό το αξιοθέατο της Τήνου βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο χωριό του Κάμπου. Πρόκειται για ένα μουσείο το οποίο προβάλλει το πολύπλευρο έργο του διάσημου εικαστικού. Ο χώρος φιλοξενεί επίσης θεματικές εκθέσεις, ενώ στο μουσείο εκτίθενται και πολλά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ένα από τα πιο must αξιοθέατα της Τήνου για τους λάτρεις της Τέχνης και όχι μόνο.

11# Η παραλία Λιβάδα στην Τήνο

Σε μια απομονωμένη ακτή της Τήνου, η παραλία της Λιβάδας κλέβει την παράσταση με τα μοναδικά σχήματα, που έχουν δημιουργηθεί στα βράχια της αριστερής πλευράς της, από τα κύματα με το πέρας των χρόνων. Οι μορφές στα βράχια αλλάζουν ανάλογα με τη φαντασία του καθενός και σίγουρα είναι ένα όμορφο σκηνικό που θα θέλετε να βιώσετε από κοντά.

Απολαύστε τη σύγχρονη Τήνο & τα αξιοθέατά της

Ζήστε το δικό σας ταξίδι στην Τήνο, από Ραφήνα, με τα πλοία της Fast Ferries και ανακαλύψτε το μοντέρνο πρόσωπό του νησιού μέσα από τα αξιοθέατά του. Πρόκειται για ένα πανέμορφο προορισμό που ενδείκνυται για κάθε γούστο, προσφέροντας πολλές και ποιοτικές επιλογές για όσους αγαπούν τις όμορφες παραλίες την καλή ζωή, τη φύση, τον πολιτισμό, μέχρι και τα… extreme sports.

Είστε έτοιμοι να απολαύσετε την αληθινή Τήνο και τα αξιοθέατά της;

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στην Τήνο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Τήνος, Άνδρος- Τήνος, Νάξος -Τήνος, Μύκονος -Τήνος, Πάρος-Τήνος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για την Τήνο εδώ: https://booking.fastferries.com.gr/