Παροικιά, ή αλλιώς… Παρκιά, η περίφημη πρωτεύουσα και ταυτόχρονα το βασικό επιβατικό και εμπορικό λιμάνι της Πάρου. Όταν επισκεφτείς το νησί θα περάσεις σίγουρα από αυτή, καθώς εδώ δένει το πλοίο της FAST FERRIES που ξεκινά από Ραφήνα. Πρόκειται για το #1 σε τουριστική κίνηση σημείο του – και όχι τυχαία – καθώς συνδυάζει όλες τις ανέσεις μίας σύγχρονης πόλης με την αυθεντικότητα και την ομορφιά ενός κυκλαδίτικου προορισμού. Ποιοι είναι όμως όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να την επισκεφτείς, αλλά και να μείνεις σε αυτή; Ανακάλυψέ τους μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Παροικιά Πάρου: 10+1 λόγοι για να την ανακαλύψεις

1. Τα άσπρα κυκλαδίτικα στενά με τις βουκαμβίλιες

Όταν φτάσεις στην Παροικιά, ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά της που θα σε εντυπωσιάσουν είναι τα πανέμορφα κυκλαδίτικα στενά της με τα λευκά σπίτια και αρχοντικά. Στους κήπους τους θα δεις βουκαμβίλιες, τα αγαπημένα φυτά των κατοίκων της, που θα γεμίσουν με άρωμα τις διακοπές σου. Μην παραλείψεις να περπατήσεις και την οδό Γιάννη Πάριου που ξεχωρίζει με τους αιωνόβιους φοίνικές της.

2. Τα ειδυλλιακά μπαράκια της

Η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση στην Πάρο βασίζονται σε δύο πυλώνες: στην Παροικιά και στη Νάουσα. Στην πρωτεύουσα θα απολαύσεις το ποτό ή το κοκτέιλ σου μέσα σε μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα με θέα το λιμανάκι. Γι’ αυτό και αποτελεί ιδανική επιλογή για ζευγάρια και όσους αναζητούν περισσότερη ηρεμία. Από την άλλη, η Νάουσα προσφέρεται για διασκέδαση σε ξέφρενους ρυθμούς, μέχρι το πρωί.

3. Το περίφημο Φραγκοκάστελο, το Κάστρο της Παροικιάς

Περπατώντας στο κέντρο της Παροικιάς, θα δεις τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου του 13ου αιώνα. Χτίστηκε στη θέση της Αρχαίας Ακρόπολης του νησιού, στο νοτιοδυτικό μέρος της, στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μέσα στα ερείπιά του, απλώνονται πολλά εκκλησάκια της μεταβυζαντινής περιόδου που αξίζει να ανακαλύψεις.

4. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή

Φυσικά, ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης της Πάρου είναι και ο ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ή Κατονταπυλιανής, όπως συνηθίζουν να τη φωνάζουν οι ντόπιοι. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ορθόδοξα προσκυνήματα. Πρόκειται για έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου προς τιμήν της μητέρας του Αγίας Ελένης.

5. Ο Ανεμόμυλος της Πάρου

Αν τα λεξικά είχαν φωτογραφίες, δίπλα στη λέξη ‘Πάρος’ θα έπρεπε να υπάρχει μία φωτογραφία του παραδοσιακού ανεμόμυλού της. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν του νησιού, αλλά και μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες των Κυκλάδων. Είναι ορατός από πολλά σημεία της Παροικιάς, αλλά και από το πλοίο της FAST FERRIES που μπαίνει στο λιμάνι.

6. Η Κοιλάδα με τις πεταλούδες, λίγο έξω από την Παροικιά

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της παριανής φύσης είναι και η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες. Πρόκειται για έναν σπάνιο καταπράσινο βιότοπο που φιλοξενεί πεταλούδες του είδους Jersey Tiger Moth. Όταν φτάσεις εδώ, πρέπει να κάνεις ησυχία για να μην… αναστατώσεις τους όμορφους κατοίκους του δάσους!

7. Οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Παροικιά

Η Πάρος αποτελεί ένα νησί με ιστορία χιλιετιών που αποτυπώνεται κυρίως στου αρχαιολογικούς χώρους της Παροικιάς. Όταν βρεθείς εδώ, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, το εργαστήριο κεραμικής και φυσικά το αρχαίο νεκροταφείο στην παραλία.

8. Η εκδρομή με το καΐκι για την Αντίπαρο

Όταν βρεθείς καλοκαίρι στην Παροικιά, μην παραλείψεις να ζήσεις την εμπειρία μίας εκδρομής με το καΐκι για την Αντίπαρο. Θα σε πάει βόλτα στα καταγάλανα νερά του νησιού για να κάνεις τις βουτιές σου, ενώ έως το απόγευμα θα σε έχει γυρίσει στη βάση σου.

9. Οι παραλίες μέσα στην Παροικιά

Φυσικά, η Πάρος ξεχωρίζει για τις παραλίες της, τις οποίες και θα επισκεφτείς με μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, αν μένεις στην Παροικιά και προτιμάς να κινηθείς με τα πόδια, τότε σου προτείνουμε την οργανωμένη παραλία στο Ναυτικό Όμιλο, καθώς επίσης τα αμμουδερά Λιβάδια και το Μαρτσέλο.

10. Το καλό φαγητό

Η κοσμοπολίτικη Παροικιά σου προσφέρει εντυπωσιακά ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις που περιλαμβάνουν από παραδοσιακά ταβερνάκια μέχρι chic seafood με προσεγµένα fusion menu, έως και εστιατόρια με έθνικ κουζίνα από ολόκληρο τον κόσμο.

+1. Ηλιοβασίλεμα στην Παροικιά

Η Παροικιά προσφέρει πολλά σημεία για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με το ταιρι σου. Τα δύο που ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε είναι το ηλιοβασίλεμα από το Φραγκοκάστελο με πανοραμική θέα στο λιμάνι, αλλά και από τον Άγιο Φωκά, μία μικρή αμμώδη παραλία που βρίσκεται σε εντυπωσιακή τοποθεσία στο βόρειο άκρο του κόλπου της Παροικιάς.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στην Μύκονο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Μύκονος, Πειραιάς-Μύκονος, Σύρος-Μύκονος, Σαντορίνη-Μύκονος, Ηράκλειο-Μύκονος, Πάρος- Μύκονος, Ίος-Μύκονος, Άνδρος- Μύκονος, Νάξος – Μύκονος, Τήνος- Μύκονος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για τη Μύκονο εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Παροικιά, η περίφημη χώρα της Πάρου»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.