Λεύκες Πάρου, ένα χωριό τόσο μαγευτικό, τόσο ιδιαίτερο και τόσο ασυνήθιστο που αφού το επισκεφθείς θα κλέψει κάτι από την καρδιά σου! Πρόκειται χωρίς καμία δόση υπερβολής για ένα χωριό εκπάγλου καλλονής που για πολλούς συγκαταλέγεται στους ομορφότερους οικισμούς της Ελλάδας. Τι είναι αυτό όμως που τις κάνει να ξεχωρίζουν και να τραβούν την προσοχή τόσων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως παρά τον έντονο… ανταγωνισμό από τα υπόλοιπα πανέμορφα και γραφικά χωριά; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς οι λόγοι είναι πολλοί! Πάμε να δούμε μαζί τους 6+1 σημαντικότερους μέσα από το κείμενο που επιμεληθήκαμε για σένα.

Λεύκες Πάρου: Οι 6+1 λόγοι για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να τις επισκεφθείς!

Λόγος 1: Γιατί οι Λεύκες Πάρου είναι τόσο διαφορετικές από… την ίδια την Πάρο!

Η Πάρος είναι ξακουστή σε όλη την Υφήλιο για τις φανταστικές της παραλίες και τα παραθαλάσσια χωριά της. Οι Λεύκες αποτελούν το «κάτι διαφορετικό», καθώς είναι ο πλέον ορεινός αλλά και πράσινος οικισμός της Πάρου. Πρόκειται για το ψηλότερο χωριό του νησιού – χτισμένο σε υψόμετρο 250μ – και αποτελεί την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού.

Λόγος 2: Γιατί στις Λεύκες Πάρου θα βρεις την πραγματική γαλήνη!

Το νησί της Πάρου είναι επίσης διάσημο για την έντονη νυχτερινή ζωή του που περιλαμβάνει μικρές ηλικίες και διασκέδαση μέχρι πρωίας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι Λεύκες είναι χτισμένες σε υπερυψωμένο σημείο και μέσα στη φύση της Πάρου, δεν υπάρχει κανένας άλλος οικισμός κοντινή απόσταση. Ό,τι πρέπει για λίγη ηρεμία, χαλάρωση και… αποτοξίνωση!

Λόγος 3: Γιατί στις Λεύκες Πάρου η θέα κόβει την ανάσα!

Οι Λεύκες Πάρου, είναι ένα χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά, επομένως, ανάλογα με το πού κάνεις τη βόλτα σου ή απολαμβάνεις τον καφέ σου, μπορείς να έχεις θέα είτε προς το Αιγαίο που εκτείνεται ως τη γειτονική Νάξο, είτε προς το ίδιο το χωριό και το φυσικό κάλλος που το περιβάλλει. Σε κάθε περίπτωση, η θέα θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Λόγος 4: Γιατί στις Λεύκες Πάρου μπορείς να σεργιανίσεις στη Ράμνο!

Πρόκειται για την πιο εμπορική και κεντρική οδό στις Λεύκες Πάρου, στην οποία βρίσκονται ουκ ολίγα τουριστικά μαγαζιά, εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία καθώς επίσης και νεοκλασικά κτήρια με πλυσταριά. Επιπλέον, η Ράμνος τέμνεται από παραδοσιακά στενάκια, κάθε ένα από τα οποία οδηγεί και σε μια διαφορετική γειτονία με λευκά σπίτια και πλουμιστές αυλές. Επί της οδού τέλος, θα συναντήσεις και μια σειρά από αξιοθέατα όπως είναι ο ναός της Αγίας Τριάδος και το Μνημείο των Ηρώων, ενώ ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια που θα σε συνοδεύουν στην βόλτα σου, θα βρεις το Σπίτι της Λογοτεχνίας

Λόγος 5: Γιατί στις Λεύκες Πάρου θα απολαύσεις τη γιορτή του Καράβολα

Στις Λεύκες Πάρου, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κι ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού, η γιορτή του Καράβολα, η οποία συμβολίζει τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού και πραγματοποιείται περί τα τέλη Αυγούστου. Το ξεφάντωμα διαρκεί ως το πρωί, ενώ το πιάτο που… κυριαρχεί είναι οι περίφημες καράβολες, δηλαδή τα μεγάλα ντόπια σαλιγκάρια, που συνοδεύονται κυρίως από ρεβίθια και σκορδαλιά.

Λόγος 6: Γιατί στις Λευκές θα επισκεφθείς το πρώτο Λαογραφικό Μουσείο της Πάρου

Στις Λεύκες Πάρου συναντά κανείς το Λαογραφικό Μουσείο που διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Υρία». Πρόκειται για το πρώτο Λαογραφικό μουσείο που λειτούργησε στην Πάρο, στο οποίο μπορεί να δει κανείς ένα πολύ ενδιαφέρον πλήθος από εργαλεία, υφαντά κ.ο.κ. τα οποία προσφέρουν άπλετο υλικό και ενημέρωση για την παλαιά ζωή και τις παραδόσεις στο νησί και όχι μόνο. Τα αντικείμενα αυτά, έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές Λευκιανών, ενώ η πρώτη δωρεά έγινε από τον Νίκο Παντελαίο.

+1 λόγος: Γιατί στις Λεύκες Πάρου «στεγάζεται» το Σπίτι της Λογοτεχνίας!

Την άνοιξη του 2004, υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου και του Ελληνικού Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) η ίδρυση του «Σπιτιού της Λογοτεχνίας», με σκοπό να φιλοξενηθούν επαγγελματίες συγγραφείς, μεταφραστές λογοτεχνίας και κάθε λογής καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, ο Δημοτικός Ξενώνας των Λευκών προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για κάθε συγγραφική ή μεταφραστική εργασία (14 δωμάτια, βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικοί υπολογιστές), φιλοξενώντας κάθε ενδιαφερόμενο μέχρι τρεις μήνες.

Η Ράμνος, η γιορτή του Καράβολα και το Σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες Πάρου σε περιμένουν!

Αν οι Λεύκες Πάρου σου ακούγονται τόσο συναρπαστικές κι ενδιαφέρουσες όσο πραγματικά είναι, τότε δεν έχεις παρά να τις επισκεφτείς. Επιβιβάσου λοιπόν το ταχύτερο δυνατό στο πλοίο της FAST FERRIES και ανακάλυψέ τις από κοντά. Αυτό το πανέμορφο νησιωτικό χωριό είναι έτοιμο να σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, συναρπαστικές περιπλανήσεις και υπέροχο φωτογραφικό υλικό που θα κοσμεί για πάντα τα album σου στα social media – και όχι μόνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις το εισιτήριό σου στο www.fastferries.com.gr και… καλό σου ταξίδι!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξίδεψε τώρα στην Μύκονο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Μύκονος, Πειραιάς-Μύκονος, Σύρος-Μύκονος, Σαντορίνη-Μύκονος, Ηράκλειο-Μύκονος, Πάρος- Μύκονος, Ίος-Μύκονος, Άνδρος- Μύκονος, Νάξος – Μύκονος, Τήνος- Μύκονος

Αγόρασε τα εισιτήριά σου για τη Μύκονο εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Λεύκες Πάρου: Το χωριό – κόσμημα των Κυκλάδων που δε μοιάζει με κανένα άλλο»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.