Καταρράκτες της Πυθάρας, ένα μαγευτικό σημείο στο πολυαγαπημένο νησί της Άνδρου που θυμίζει νεραϊδότοπο! Ποιος θα περίμενε ότι στην καρδιά τον Κυκλάδων υπάρχει ένας καταπράσινος βιότοπος βγαλμένος σαν από παραμύθι; Όταν φτάσεις στο νησί για διακοπές, μην ξεχάσεις να τους εντάξεις στο πρόγραμμα των επισκέψεών σου. Πριν όμως κλείσεις το εισιτήριό σου για το νησί από Ραφήνα, πάρε μία πρώτη γεύση παραδείσου μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Οι καταρράκτες της Πυθάρας και τα μυστικά τους

 

1. Είναι εύκολα προσβάσιμοι

Βρίσκονται στην δυτική πλευρά της Άνδρου στο χωριό Αποικιά, το οποίο απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Χώρα. Για να φτάσεις σε αυτούς, θα χρειαστεί να περπατήσεις λίγη ώρα μέσα από ένα μονοπάτι, το οποίο είναι εξαιρετικά ομαλό.

2. Το ονειρικό μονοπάτι

Περπατώντας το καταπράσινο μονοπάτι προς τους καταρράκτες της Πυθάρας, θα αρχίσεις να νιώθεις την πραγματική μαγεία αυτού του μέρους. Απόλαυσε κάθε βήμα της παραμυθένιας διαδρομής, υπό τον ήχο των τζιτζικιών.

3. Τα καθάρια νερά τους

Τα ορμητικά νερά των καταρρακτών πηγάζουν από τις Ευρουσιές, μια περιοχή στο όρος Πέταλο. Η μεγαλύτερη πηγή τους είναι το Ζένιο. Τα νερά της διακλαδίζονται προς τα Λάμυρα, τις Μαίνητες, την Παλαιόπολη και τον Πιτροφό, τις Μαίνητες, τα Λάμυρα και φτάνουν ως τα Γιάλια.

4. Ο βιότοπος

Μέσα στο καταπράσινο τοπίο αναδύεται ένας μοναδικής ομορφιάς βιότοπος με καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Σε όλο το μήκος της ρεματιάς φυτρώνουν σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων. Εδώ θα συναντήσεις επίσης αμφίβια, αλλά και πτηνά.

+1. Οι καταρράκτες της Πυθάρας κινούσαν το μεγαλύτερο νερόμυλό των Βαλκανίων!

Από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα έως και λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Καταρράκτες της Πυθάρας κινούσαν το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, ο οποίος βρισκόταν στις Στενιές της Άνδρου. Με τη σειρά του, ο νερόμυλος τροφοδοτούσε με ενέργεια τη Φάμπρικα, ένα πρωτοποριακό για την εποχή του εργοστάσιο ζυμαρικών.

Ανακάλυψε τους καταρράκτες της Πυθάρας στην Άνδρο!

Η Άνδρος δε φημίζεται μόνο για τις παραλίες και την ιστορία της. Η φύση της κρύβει ομορφιές που δε θα συναντήσεις εύκολα στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Χαρακτηριστικοί της σπάνιας ομορφιάς της χλωρίδας και της πανίδας της είναι και οι καταρράκτες της Πυθάρας, τους οποίους αξίζει να επισκεφτείς, όταν βρεθείς στο νησί. Οργάνωσε λοιπόν την ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή εκδρομή σου κλείνοντας το εισιτήριό σου στο fastferries.com.gr και απόλαυσε τη μοναδικότητα της ανδριώτικης εμπειρίας.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στην Άνδρο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Άνδρος, Τήνος-Άνδρος, Μύκονος – Άνδρος, Πάρος-Άνδρος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για την Άνδρο εδώ: https://booking.fastferries.com.gr/