Ηράκλειο, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, κοιτίδα του μινωικού πολιτισμού και μία πόλη με μακραίωνη ιστορία που αποτυπώνεται στα σπουδαία αξιοθέατά της. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι ο τόπος πρωτοκατοικήθηκε κατά τη νεολιθική εποχή που διήρκησε έως το 3.000 π.Χ., ενώ σήμερα διασώζονται οικισμοί στην Κνωσό, τη Φαιστό και τον Κατσάμπα. Το αποτύπωμά τους στον τόπο άφησαν επίσης Βυζαντινοί, Άραβες, Ενετοί και Οθωμανοί. Ποια είναι λοιπόν τα περίφημα αξιοθέατά του που αξίζει να επισκεφτείς όταν έρθεις εδώ; Μάθε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Αυτά είναι τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς στο Ηράκλειο Κρήτης:

1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στην πλατεία Ελευθερίας και στεγάζει τα ευρήματα του μινωικού πολιτισμού. Οι ιστορικές περίοδοι που καλύπτει ξεκινούν από τη νεολιθική περίοδο και φτάνουν ως τη Ρωμαϊκή εποχή.

2. Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου

Στους χώρους του ξεδιπλώνεται η ιστορία 17 αιώνων της Κρήτης, από την πρώιμη χριστιανική εποχή έως και το σήμερα. Η έκθεση δεν είναι απλή παράθεση αντικειμένων, αλλά μία πραγματική «συνομιλία» με τον επισκέπτη μέσω της χρήσης της οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

3. Το Ανάκτορο της Κνωσού

Ηράκλειο αξιοθέατα

Η Κνωσός αποτελεί το σπουδαιότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού. Το δε ανάκτορό της αποτελεί τον πλέον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

4. Το Ενετικό Φρούριο Κουλές

Το θαλάσσιο φρούριο ενετικού λιμένος Ηρακλείου (Κουλές) χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει το λιμάνι της πόλης από κατακτητές. Το αρχικό του όνομα ήταν Rocca a Mare. Σήμερα είναι επισκέψιμο από το κοινό.

5. Τα Ενετικά Τείχη

Στο υψηλότερο σημείο του Ηρακλείου, στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, βρίσκονται τα ενετικά τείχη, το καλύτερα διατηρημένο οχυρωματικό έργο στη Μεσόγειο. Εδώ, θα απολαύσεις μοναδική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Στο σημείο βρίσκεται και ο τάφος του σπουδαίου κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

6. Η Κρήνη Μοροζίνη ή αλλιώς τα περίφημα λιοντάρια του Ηρακλείου

Αυτό το περίτεχνο ενετικό σιντριβάνι με τις τέσσερις κεφαλές λιονταριών στολίζει την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, γνωστή και ως πλατεία Λιονταριών. Το πόσιμο νερό του ξεδιψά μέχρι και σήμερα ντόπιους και περαστικούς.

7. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη)

Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, πάλαι ποτέ προστάτη του νησιού επί ενετοκρατίας. Κτίστηκε το 1239, το 1669 μετατράπηκε σε Τζαμί από τους Οθωμανούς, ενώ από το 1956 λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη.

8. Η Λότζια, το σημερινό Δημαρχείο Ηρακλείου

Ηράκλειο αξιοθέατα

Λίγο μετά τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και τα Λιοντάρια βρίσκεται η Λότζια. Πρόκειται για ένα από τα πιο κομψά και επιβλητικά μνημεία της περιόδου της Ενετοκρατίας στο Ηράκλειο. Εδώ, στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Ηρακλείου.

9. Ο Ναός Αγίου Ματθαίου Σιναϊτών

Ένας από τους σημαντικότερους ναούς στο Ηράκλειο Κρήτης είναι αυτός του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών. Η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκκλησιαστική κληρονομιά του νησιού και ιδιαίτερα κατά την Οθωμανική περίοδο, όπου λειτούργησε ως θεματοφύλακας της.

10. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς ηλεκτρικής στην παραλιακή του Ηρακλείου, κοντά στο ενετικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του είδους. Λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

+1. Το Μουσείο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο

Βρίσκεται στο χωριό Φόδελε στην Κρήτη, δυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για το σπίτι όπου μεγάλωσε ο σπουδαίος μανιεριστής κρητικός ζωγράφος που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Ελ Γκρέκο. Εδώ θα θαυμάσεις αντίγραφα από τα έργα του, αλλά και μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του.

Ανακάλυψε τα αξιοθέατα του Ηρακλείου & της Κρήτης

Το Ηράκλειο αποτελεί ένα προορισμό γεμάτο αξιοθέατα που απευθύνονται σε κάθε ενδιαφέρον και προτίμηση. Η δε τοποθεσία του, ακριβώς στο κέντρο του νησιού της Κρήτης, σου επιτρέπει να επισκεφθείς οδικώς και άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος. Καλά θα κάνεις λοιπόν να ετοιμάζεσαι από τώρα για το ταξίδι σου στην πόλη του Ηρακλείου, κλείνοντας τα εισιτήριά σου με το νέο υπερσύγχρονο ταχύπλοο THUNDER της FAST FERRIES και…

Καλό σου ταξίδι!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξίδεψε τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης με την FAST FERRIES:
Σαντορίνη – Ηράκλειο, Μύκονος – Ηράκλειο, Ίος – Ηράκλειο, Πάρος – Ηράκλειο, Σύρος – Ηράκλειο, Πειραιάς – Ηράκλειο
Αγόρασε τα εισιτήριά σου για το Ηράκλειο εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Ηράκλειο Κρήτης: Τα 10+1 top αξιοθέατά του»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.