Ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο βασικός λόγος για τη μοναδικότητά της & ένα αξιοθέατα που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο κρατήρα από οποιοδήποτε άλλο. Η δε καλντέρα του φτάνει ως τη θάλασσα. Οι εκρήξεις του διαμόρφωσαν όχι μόνο το γεωλογικό σχηματισμό και τη φύση του νησιού, αλλά επηρέασαν καθοριστικά κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω του.

Η μεγαλύτερη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Κατά την ιστορία της Σαντορίνης υπήρξαν επανειλημμένα μεγάλες εκρήξεις του ηφαιστείου της, εκτεταμένοι σχηματισμοί λάβας και καταρρεύσεις καλντέρας. Μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων 12.000 ετών παγκοσμίως ήταν η έκρηξή του που σημειώθηκε γύρω στο 1.600 π.Χ. Όχι μόνο άλλαξε τη γεωγραφία του νησιού, αλλά εικάζεται ότι αποτέλεσε την αιτία για την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού, του λαμπρότερου της εποχής του Χαλκού, λόγω των τσουνάμι που δημιούργησε και που φέρονται να έπληξαν τις παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Η δε τέφρα της σκέπασε μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία.  Ίχνη της τέφρας εντοπίστηκαν μάλιστα μέχρι και την Ανταρκτική, όπως προέκυψε πρόσφατα από ανάλυση πυρήνων πάγου.

Η Νέα και η Παλαιά Καμένη: Τα ηφαιστειακά νησάκια!

Σαντορίνη Ηφαίστειο

Μετά τη μινωική έκρηξη, δεν υπήρξε καμία άλλη που να την πλησίασε σε σφοδρότητα. Ωστόσο, όλες οι εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων συνέβαλαν στην δημιουργία μικρών ηφαιστειακών νησιών. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η Νέα Καμένη, το νησάκι που ντόπιοι και επισκέπτες θεωρούν σήμερα ως ηφαίστειο.  Πήρε την τελική του μορφή σχετικά πρόσφατα, μετά και την τελευταία έκρηξη του 1950, Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται η Παλαιά Καμένη, η οποία και σχηματίστηκε πριν από 2.000 χρόνια περίπου, κατά την έκρηξη του 47 μ.Χ. Και τα δύο νησάκια είναι επισκέψιμα με καραβάκι από τα Φηρά, τον Αθηνιό, το Αμμούδι ή την Οία Σαντορίνης.

Το ηφαίστειο Σαντορίνης παραμένει ενεργό!

Ακόμα και σήμερα, οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν την δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Μάλιστα, λόγω της συγκέντρωσης μάγματος στον πυρήνα του, εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα, σε χρονικό ορίζοντα 150 ετών, υπάρχει η πιθανότητα κάποιας έκρηξης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τονίζουν ότι αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητά του δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία.

Ζήσε την εμπειρία της επίσκεψης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης!

Ηφαίστειο Σαντορίνης

Ανυπομονείς να δεις το Ηφαίστειο της Σαντορίνης; Ονειρεύεσαι να περπατήσεις δίπλα σε σημεία του που ακόμα και σήμερα βγαίνει ατμός, αλλά και να απολαύσεις μία βουτιά στα θερμά νερά του γύρω από τa ηφαιστειακά νησάκια της Παλαιάς και της Νέας Καμένης; Η FAST FERRIES σε περιμένει με το νέο υπερσύγχρονο ταχύπλοο THUNDER στο λιμάνι του Πειραιά για να σε ταξιδέψει στη Σαντορίνη. Κι αφού φτάσεις στο νησί, μπορείς είτε να θαυμάσεις το ηφαίστειο από την Καλντέρα είτε να συμμετάσχεις σε μία εκδρομή για τα νησάκια του, παίρνοντας το τοπικό καραβάκι. Μην περιμένεις λοιπόν άλλο! Κλείσε σήμερα το εισιτήριό σου για Σαντορίνη στο www.fastferries.com.gr και…

Απόλαυσε το Ταξίδι!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξίδεψε τώρα στη Σαντορίνη με την FAST FERRIES:
Πειραιάς- Σαντορίνη, Μύκονος- Σαντορίνη, Ίος- Σαντορίνη, Ηράκλειο- Σαντορίνη, Πάρος- Σαντορίνη, Σύρος- Σαντορίνη
Κλείσε τα εισιτήριά σου για Σαντορίνη εδώ

 

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Ηφαίστειο Σαντορίνης: Το πιο σημαντικό της Ελλάδας»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.