Ερμούπολη, η πρωτεύουσα της Σύρου, αλλά και ταυτόχρονα ο διοικητικός πυρήνας των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που απέχει μόλις 2 ώρες και 45 λεπτά από τον Πειραιά με το νέο Thunder της FAST FERRIES. Αυτή η νησιωτική πόλη που δε μοιάζει με καμία άλλη, αποτελεί από μόνη της ένα πραγματικό αξιοθέατο που συνδυάζει κυκλαδίτικο αέρα, ενετικά αποτυπώματα ιστορίας, συνδυασμό χριστιανικής και καθολικής παράδοσης, αλλά και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που συνθέτουν την επιβλητική αρχοντική ταυτότητα και την κοσμοπολίτικη αύρα της. Ταυτόχρονα, είναι μία πρωτεύουσα γεμάτη ζωή όλο το χρόνο, προσφέροντας στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες της όλες τις ανέσεις, καθώς και μία πληθώρα επιλογών διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

 

Η Ερμούπολη και η ιστορία της

Για να μπεις κι εσύ στο πνεύμα της Ερμούπολης Σύρου, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις την ιστορία της. Η πόλη ιδρύθηκε από αποίκους που ήρθαν από νησιά του Αιγαίου όπως η Χίος, η Σάμος και η Κάσος, καθώς και από Μικρασιάτες που βρήκαν σε αυτή καταφύγιο κατά την Επανάσταση του 1821, όταν το νησί τελούσε υπό γαλλική προστασία. Οι νέοι κάτοικοι εδραιώθηκαν γρήγορα και το λιμάνι κατάφερε να γίνει το εμπορικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους. Με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης εξελίχθηκε σε ένα πρότυπο βιομηχανικό κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής. Παράλληλα με την οικονομία, τεράστια άνθιση γνώρισαν τα γράμματα και ο πολιτισμός.

 

Ανακαλύπτοντας την Ερμούπολη και τα σοκάκια της

Η Ερμούπολη αποτελεί μία από τις πιο walking friendly πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Η βόλτα σου στα σοκάκια της θα ξεκινήσει από την ιστορική Πλατεία Μιαούλη, όπου φιλοξενεί τον ανδριάντα του ναυάρχου της επαναστάσεως του 1821 Ανδρέα Μιαούλη. Από εδώ, θα ξεκινήσεις να ανακαλύπτεις εικόνες άλλης εποχής, συναντώντας μοναδικά μνημεία και νεοκλασικά κτίρια που στέκουν αγέρωχα και επιβλητικά κατά το πέρασμα του χρόνου, όπως το Δημαρχείο Σύρου, έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ. Εντυπωσιακό είναι και το κτήριο που φιλοξενεί τη Σκάλα του Μιλάνου, το οποίο και κατασκευάστηκε το 1860 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo, υιοθετώντας στοιχεία από την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου. Την τιμητική της στο νησί έχει η περίφημη συνοικία Βαπόρια, η πιο αριστοκρατική της Ερμούπολης, η οποία και είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, χαρίζοντάς σου μοναδική θέα στο Αιγαίο. Όταν βρεθείς στην Ερμούπολη, μην παραλείψεις να επισκεφτείς και την Πινακοθήκη των Κυκλάδων, η οποία είναι χτισμένη το 1830.

 

Φυσικά, κάθε βόλτα στα σοκάκια της Σύρου πρέπει πάντα να συνοδεύεται από μία στάση για καφέ ή φαγητό. Το ξεχωριστό της λιμάνι αποτελεί την απόλυτη επιλογή σου, καθώς εδώ θα βρεις καφετέριες και εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Φυσικά, μην παραλείψεις να γευτείς παραδοσιακά ντόπια πιάτα όπως η συριανή κολοκυθόπιτα, η αθερινόπιτα και η τηγανιτή αθερίνα με κρευμμυδάκια. Και όταν φτάσει το βράδυ, στο σημείο αυτό θα βρεις τα πιο in μπαράκια της πόλης για να απολαύσεις το ποτό σου μέσα σε μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα με θέα το Αιγαίο.

 

Παραλίες γύρω από την Ερμούπολη

Η Ερμούπολη προσφέρει πολλές επιλογές και για κολύμπι, οι οποίες μάλιστα είναι και προσβάσιμες με τα πόδια. Μπροστά στην Πλατεία Κανάρη, κοντά στο λιμάνι, βρίσκονται τα Κύματα, μία μικρή παραλία με βότσαλο που διαθέτει όλες τις ανέσεις. Άλλη μία εξαιρετική κοντινή επιλογή είναι και η παραλία του Αγίου Νικολάου που συνδυάζει άμμο και βότσαλο. Βρίσκεται κάτω από την ομώνυμη εκκλησία. Κοντά στη συνοικία Βαπόρια θα βρεις επίσης και τις αξιόλογες παραλίες Τάλληρο και Βαγγελίδη, καθώς και την παραλία Αστέρια.

 

Χωριά γύρω από την Ερμούπολη

Η Σύρος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων με 29 γραφικούς οικισμούς. Σε απόσταση αναπνοής από την Ερμούπολη, σχεδόν 4 χιλιόμετρα, βρίσκεται ο περίφημος μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Πρόκειται για μία πόλη – φρούριο του 13ου αιώνα που δημιουργήθηκε από τους Ενετούς κατακτητές για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Μέσα της κρύβει γραφικά σοκάκια, πανέμορφα καφέ και ταβερνάκια, καθώς και μία μεγάλη αγορά που προσφέρει στους επισκέπτες της κυριολεκτικά τα πάντα. Άλλη μία επιλογή σου για να επισκεφτείς είναι και ο οικισμός Κίνι, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Πρωτεύουσα. Αυτό το παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι θα σε κερδίσει με τη γραφικότητα του τοπίου και τη ζεστασιά των ανθρώπων που ζουν κυρίως από την αλιεία. Στο λόφο του βρίσκεται ο καθολικός ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου που γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο, ενώ στην είσοδό του θα βρεις το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στη Σύρο με την Fast Ferries:

Πειραιάς- Σύρος, Μύκονος-Σύρος, Σαντορίνη- Σύρος, Ηράκλειο- Σύρος, Πάρος-Σύρος, Ίος- Σύρος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για τη Σύρο εδώ: https://booking.fastferries.com.gr/