Άχλα, ένας από τους θησαυρούς που κρύβει η μαγευτική Βόρεια Άνδρος, κάτω από το χωριό της Βουρκωτής. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς στην Ελλάδα – και όχι μόνο. Παράλληλα, αποτελεί βιότοπο με πλατανόδασος, όπου εκβάλλει ο ποταμός Άχλας. Γι’ αυτό, όταν φτάσεις εδώ, θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά στον παράδεισο. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν; Έλα να τα να ανακαλύψουμε ένα προς ένα!

Άχλα: 5 λόγοι για να τα επισκεφτείς!

1. Η πανέμορφη παραλία

Τα Άχλα συνδυάζουν άμμο με ψιλό λευκό βοτσαλάκι. Τα σμαραγδί νερά στον κολπίσκο είναι πάντα απάνεμα, ακόμα και τις μέρες των κυκλαδίτικων μελτεμιών. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις ήσυχα το μπάνιο σου όλο το καλοκαίρι. Μην ξεχάσεις όμως να φέρεις μαζί σου τα απαραίτητα, καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

2. Ο ποταμός Άχλας που εκβάλλει στα Άχλα

Τα Άχλα πήραν το όνομά τους από τον ποταμό Άχλα, ο οποίος αναβλύζει από τις πλαγιές των βουνών της Βουρκωτής και εκβάλλει στην παραλία, δημιουργώντας ένα πανέμορφο θέαμα της φύσης. Πρόκειται για έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ποταμούς της Άνδρου, ενώ τα νερά του συνεχίζουν να ρέουν ακόμα και τις ζεστές και άνυδρες μέρες του καλοκαιριού.

3. Ο πλούσιος υγρότοπος

Εκτός από παραλία, τα Άχλα αποτελούν στην ουσία έναν πλούσιο βιότοπο γεμάτο πλατάνια που φιλοξενεί καβούρια του γλυκού νερού, χέλια, νεροχελώνες, λαγοί και λιβελούλες. Από εδώ περνούν και σπάνια αποδημητικά πουλιά, όπως το θαλασσοπούλι «Μαυροπετρίτης», ένα είδος γερακιού που κάνει στα Άχλα μία στάση για να ξεκουραστεί, πριν φτάσει στον τελικό του προορισμό, τη Μαδαγασκάρη.

4. Οι βάθρες που προσφέρονται για κολύμπι

Εκτός από τα ψηλά πλατάνια, στα Άχλα θα δεις μικρούς καταρράκτες που καταλήγουν σε βάθρες, δηλαδή φυσικές πισίνες που είναι κατάλληλες για να κολυμπήσεις, νιώθοντας σαν πρωταγωνιστής στο σκηνικό της ταινίας «Γαλάζια Λίμνη».

5. Τα αξιοθέατα στην παραλία

Τα Άχλα είναι προσβάσιμα είτε από το χωματόδρομο με τζιπ ή από τη θάλασσα με σκάφος που ξεκινά από τη Χώρα της Άνδρου. Αν επιλέξεις να τα επισκεφτείς οδικώς, τότε στον δρόμο θα συναντήσεις την περίφημη Μονή του Αγίου Μάμα του 16ου αιώνα. Όταν φτάσεις στην παραλία, στη μία άκρη της θα δεις το Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου και στην άλλη το Φάρο της Γριάς.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στην Άνδρο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Άνδρος, Τήνος-Άνδρος, Μύκονος – Άνδρος, Πάρος-Άνδρος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για την Άνδρο εδώ: https://booking.fastferries.com.gr/