Σύρος, ένας προορισμός γεμάτος μυσταγωγικά αξιοθέατα! Μόνο τυχαία δεν την αποκαλούν «αρχόντισσα των Κυκλάδων»! Το νησί αποτελεί εστία πολιτισμού από την αρχαιότητα, ενώ μέχρι και σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη παγκοσμίως όπου συμβιώνουν αρμονικά η Καθολική με την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία και κουλτούρα. Η πρωτεύουσά της Ερμούπολη είναι μία εντυπωσιακή νησιωτική πολιτεία με retro chic στοιχεία που όμοιά της δεν έχεις ξαναδεί στην Ελλάδα. Από την άλλη, η Άνω Σύρος με το μεσαιωνικό της κάστρο αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό Καθολικής παράδοσης και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Ανακάλυψε τα top αξιοθέατα της Σύρου

Τα αξιοθέατα της Σύρου αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς λόγους για να την επισκεφτείς με το πλοίο της FAST FERRIES. Ποια είναι όμως εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στο πρόγραμμά των διακοπών σου;

1. Η πλατεία Μιαούλη, το σημείο συνάντησης του νησιού

Αυτή είναι η καρδιά της Ερμούπολης, το απόλυτο σημείο συνάντησης για ντόπιους, αλλά και επισκέπτες. Στο κέντρο της δεσπόζει ο ανδριάντας του περίφημου ναυάρχου της Επανάστασης του 1821 Ανδρέα Μιαούλη. Η πλατεία περιβάλλεται από πανέμορφα κτήρια, όλα δημιουργήματα του 19ου αιώνα όπως το εμβληματικό Δημαρχείο, η λέσχη που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο, καθώς και το Ιστορικό Αρχείο Σύρου.

2. Το Δημαρχείο της Σύρου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της

Έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το κτήριο του Δημαρχείου της Σύρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχιακά μέγαρα, αλλά και ένα από τα πιο μεγαλειώδη νεοκλασικά κτήρια της νεότερης Ελλάδας. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει επιρροές τοσκανικού και ιωνικού ρυθμού, με κολώνες κορινθιακού ρυθμού. Η θεμελίωσή του ξεκίνησε το 1876, ενώ τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενείται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα παλαιότερα του Ελλαδικού χώρου.

3. Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων με αναφορές στη Σκάλα του Μιλάνου

Ακόμα και αν δεν έχεις κανονίσει να παρακολουθήσεις κάποια όπερα ή θεατρική παράσταση, πρέπει οπωσδήποτε να το θαυμάσεις από κοντά. Κατασκευάστηκε στα 1862 – 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από σπουδαία ιταλικά θέατρα, όπως η Σκάλα του Μιλάνου. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη σημαντικές καταστροφές, ωστόσο αποκαταστάθηκε πλήρως από την πολιτεία. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ερμούπολη και στις Κυκλάδες.

4. Τα Βαπόρια, η διάσημη συνοικία της Ερμούπολης

Τα αρχοντικά Βαπόρια είναι η διάσημη αριστοκρατική συνοικία του νησιού με νεοκλασικά και αρχοντικά κτίρια πάνω στο κύμα. Ο τρόπος με τον οποίο είναι χτισμένα στην άκρη των βράχων, τα κάνει να μοιάζουν με καράβια, γεγονός που οδήγησε στην ονομασία «Βαπόρια». Κάθε σπίτι της είναι ψηλοτάβανο, στολισμένο με μικρογραφίες, μαρμάρινα μπαλκόνια, ξύλινα πατώματα και ξυλόγλυπτες πόρτες που αξίζει να θαυμάσεις από κοντά.

5. Οι Αποθήκες Διαμετακομίσεως και η Πινακοθήκη Κυκλάδων

Οι Αποθήκες Διαμετακομίσεως στην προβλήτα του λιμανιού της Σύρου ακολουθούν την παλαιά ακτογραμμή και συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επισκεπτών με το ιδιαίτερο στιλ τους. Χτίστηκαν στα 1834 – 1839 σε σχέδια του Ι.Β. Ερλάχερ και με την επιστασία του Βίλχελμ φον Βάιλερ. Από το 1994, στο κτίριο λειτουργεί και η Πινακοθήκη Κυκλάδων, η οποία φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και δικές της συλλογές.

6. Ο αρχαιολογικός χώρος της Χαλανδριανής – Καστριού

Η καταγεγραμμένη ιστορία της Σύρου ξεκινά από την πρώιμη εποχή του Χαλκού και συγκεκριμένα από την 3η χιλιετία π.Χ. Όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι οικισμοί της Χαλανδριανής και του Καστρίου κατείχαν σημαντική θέση στο οικιστικό µοντέλο της. Ακολούθησε κι εσύ το μονοπάτι που ενώνει την προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής με το Καστρί, απολαμβάνοντας απέραντη θέα στο Αιγαίο.

7. Το ενυδρείο στο Κίνι, ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της Σύρου

Μία από τις αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών της Σύρου είναι και το ενυδρείο της, το οποίο μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα. Εδώ, θα ανακαλύψεις αντιπροσωπευτικά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών που συναντώνται στις παραλίες της, καθώς και μυστικά του μαγευτικού κόσμου των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται επίσης παραδοσιακά σκάφη και εργαλεία από την πλούσια αλιευτική παράδοσή της.

8. Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Χτισμένος το 1828, είναι ο δεύτερος αρχαιότερος ναός της Ερμούπολης μετά τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του 1824. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με εσωτερικό κοσμημένο από στοιχεία ξύλου και μαρμάρου. Οι ξύλινοι θόλοι της δε μοιάζουν με πλοίο που έχει αναποδογυρίσει. Εδώ, θα θαυμάσεις και την αυθεντική εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1562, φιλοτεχνημένη από τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco).

9. Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Η βιομηχανική κληρονομιά και ναυτιλιακή παράδοση της Σύρου αποτυπώνονται σε όλο τους το μεγαλείο στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο εργοστάσιο χρωμάτων Κατσιμαντή, ενώ διαθέτει δύο ακόμη κτίρια: το σκαγιοποιείο Αναιρούση και το βυρσοδεψείο Κορνηλάκη. Εδώ, θα ανακαλύψεις μια μεγάλη συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας και υαλουργίας του νησιού.

10. Η Αγία Πακού, ένα καθολικό ξωκλήσι με θέα στο… ηλιοβασίλεμα!

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου απέναντι από την παραλία του Γαλησσά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Πακού ή Αγίας Υπακοής. Για να φτάσεις σε αυτό, πρέπει πρώτα να περάσεις ένα δύσβατο μονοπάτι και να ανέβεις πολλά μικρά σκαλοπάτια. Ωστόσο, η μαγευτική πανοραμική θέα από τον περίβολό του, ειδικά κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, σίγουρα θα σε ανταμείψει.

+1. Η Άνω Σύρος και το Μεσαιωνικό της Κάστρο

Ο ενετικός οικισμός της Άνω Σύρου περιβάλλεται από το περίφημο Κάστρο, το οποίο και κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους πρώτους Φράγκους εποίκους του νησιού. Μόνο εδώ, θα απολαύσεις ένα μοναδικό συνδυασμό μεσαιωνικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Περπάτησε στα στενά του, επισκέψου το σπίτι όπου μεγάλωσε ο σπουδαίος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης, κάνε μια στάση για καφέ στα τοπικά μαγαζιά και φτάσε ως την κορυφή της καστροπολιτείας όπου βρίσκεται ο Σαν Τζώρτζης, Μητρόπολη των Καθολικών.

Η Σύρος και τα αξιοθέατά της σε περιμένουν για να τα απολαύσεις!

Πιστεύεις ότι τα αξιοθέατα της Σύρου είναι μόνο αυτά που σου παρουσιάσαμε; Αυτό το νησί κρύβει ακόμα περισσότερα που μπορείς να επισκεφτείς όπως το Ινστιτούτο Κυβέλη, ο Ναός του Αγίου Νικολάου, η Εκκλησία Ανάστασης του Χριστού, αλλά και το περίφημο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου που είναι χτισμένο στην περιοχή του Γαλησσά, μέσα σε μία σπηλιά δίπλα στη θάλασσα. Φυσικά, μην παραλείψεις να κάνεις τις βουτιές σου στις πανέμορφες παραλίες του, αλλά και να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις του.

Και μην ξεχνάς: Τώρα, η Σύρος και τα αξιοθέατά της έρχονται ακόμα πιο… κοντά σου με το νέο Thunder της FAST FERRIES. Ξεκίνα το ταξίδι σου από Πειραιά, απόλαυσε μία άνετη και πολυτελή διαδρομή και φτάσε στον προορισμό σου μέσα σε μόλις 2 ώρες και 45 λεπτά! Κλείσε σήμερα το εισιτήριό σου με FAST FERRIES και… «απόλαυσε το ταξίδι»!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στην Μύκονο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Μύκονος, Πειραιάς-Μύκονος, Σύρος-Μύκονος, Σαντορίνη-Μύκονος, Ηράκλειο-Μύκονος, Πάρος- Μύκονος, Ίος-Μύκονος, Άνδρος- Μύκονος, Νάξος – Μύκονος, Τήνος- Μύκονος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για τη Μύκονο εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Σύρος: 10+1 αξιοθέατα που αξίζει να ανακαλύψεις»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.