Υστέρνια, ένα από τα χωριά που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείς όταν βρεθείς στην Τήνο. Η λιτή κυκλαδίτική τους αρχιτεκτονική που ενσωματώνει έντεχνα το μάρμαρο, η ιστορία και κυρίως η φυσική τοποθεσία τους με τη μαγευτική θέα αποτελούν τους λόγους για τους οποίους θα σε κερδίσουν. Βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού που είναι γνωστό ως Έξω Μεριά, 23 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Τήνου και 4 χιλιόμετρα ανατολικά του Πανόρμου.

Από που πήραν τα Υστέρνια το όνομά τους;

Υστέρνια

Τα Υστέρνια κλέβουν τις εντυπώσεις ακόμα και από το πρώτο άκουσμα. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από το παράξενο όνομά τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στις πολλές… στέρνες που υπήρχαν στη γύρω περιοχή. Άλλοι πάλι προκρίνουν την εκδοχή ότι ονομάστηκαν έτσι, επειδή αποτελούσαν το στερνό χωριό της Τήνου από το οποίο περνούσε κάποτε ο δρόμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 γράφονταν ως Ιστέρνια, μία ονομασία που όμως διορθώθηκε.

Υστέρνια Τήνου: 5+1 λόγοι για να τα επισκεφτείς

1. Η αμφιθεατρική τους θέα

Χτισμένα σε υψόμετρο 310 μέτρων στην πλαγιά Μεροβίγλια, τα Υστέρνια μοιάζουν σα να κρέμονται αμφιθεατρικά. Η τοποθεσία τους σου χαρίζει εκπληκτική θέα στα γύρω νησιά όπως η Γυάρος και η Σύρος, ειδικά κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Τα βράδια δε που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, νομίζεις ότι μπορείς να σβήσεις τα φώτα σχεδόν με το χέρι σου.

2. Η παράδοσή τους στη μαρμαροτεχνία

Πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό κέντρο μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μετά και το χωριό του Πύργου. Μάλιστα, ανέδειξαν μερικούς από τους από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες όπως ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Λάζαρος Φυτάλης, ο Λάζαρος Σώχος, ο Αντώνιος Σώχος και ο Νικόλαος Σώχος. Έργα τους φιλοξενούνται στο ιδιαίτερα αξιόλογο Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών.

3. Τα γραφικά μαρμαρόστρωτα δρομάκια τους με τα ολόλευκα σπίτια

Το λευκό του ασβέστη στα κυκλαδίτικα σπίτια συνδυάζεται με το λευκό του τηνιακού μαρμάρου και μαζί συνθέτουν μία τηνιακή παραλλαγή της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Περπατώντας στα μαρμαρόστρωτα φιδωτά σοκάκια των Υστερνίων, θα ανακαλύψεις πανέμορφα σπίτια, την κεντρική πλατεία Νικόλαου Γλύνη, αλλά και τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που διαθέτει μαρμάρινη επένδυση μέσα και έξω.

4. Τα αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος μέσα και γύρω από τα Υστέρνια

Υστέρνια

Καθώς φεύγεις από τα Υστέρνια με κατεύθυνση προς Πύργο, θα περάσεις από τους περίφημους μύλους τος. Κτισμένοι πριν από το 1900, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι. Ακριβώς απέναντί τους θα δεις ένα σύμπλεγμα από πανέμορφα πέτρινα κτίσματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και ο τάφος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στην ευρύτερη περιοχή των Υστερνίων, βρίσκεται και η Μονή Καταπολιανής, ένα παλιό και ιστορικό μοναστήρι γυναικών του 1783, αφιερωμένο στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.

5. Τα γραφικά καφέ και ταβερνάκια τους

Τα Υστέρνια φημίζονται μεταξύ άλλων για τα καφέ και τα ταβερνάκια τους. Εδώ, θα απολαύσεις φαγητά και γλυκά φτιαγμένα με σπιτικό μεράκι από τις ντόπιες οικογενειακές επιχειρήσεις. Μη φύγεις από το χωριό αν δεν δοκιμάσεις πρώτα μαραθοκεφτέδες, καππαροκεφτέδες, λούζα, φρουτάλια με λουκάνικο, καθώς και ολόφρεσκο ψαράκι.

+1.  Ο Όρμος Υστερνίων, η παραθαλάσσια εκδοχή τους

Υστέρνια

Τα Υστέρνια φτάνουν ως τη θάλασσα στον Όρμο Υστερνίων, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που είναι γνωστός και ως Σχοινάκι. Παλιότερα, η σύνδεσή τους γινόταν από ένα μαρμάρινο μονοπάτι. Φυσικά, σήμερα, έχει δημιουργηθεί πλέον δρόμος με άσφαλτο που τα συνδέει. Εδώ, θα βρεις επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια όπως το περίφημο «Θαλασσάκι» και ο «Ναυτίλος», αλλά και διάφορα καφέ ακριβώς δίπλα στη θάλασσα που θα σου μείνουν αξέχαστα.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Υστέρνια, Τήνος: Το αμφιθεατρικό χωριό με θέα το Αιγαίο»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.