Βώλαξ ή Βώλακας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά που έχει να σου προσφέρει η Τήνος! Χτισμένος σε υψόμετρο 340 μέτρων, περίπου 17 χιλιόμετρα από τη Χώρα, κάνει την διαφορά με το σεληνιακό τοπίο του, που όμοιό του δε θα ξαναβρείς κάπου στην Ελλάδα. Η δε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του «δένει» εντυπωσιακά με τους βράχους, συνθέτοντας ένα μοναδικό οπτικό υπερθέαμα. Ποιοι είναι όμως όλοι εκείνοι οι παράγοντες που γιγαντώνουν το μύθο του; Ανακάλυψέ τους μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Τα 7 facts γύρω από το Βώλακα της Τήνου και το μύθο του

1. Η ιστορία του Βώλακα ξεκινά από τη μυθολογία

Οι βράχοι, ή βολάκοι είναι γνωστοί για την στρογγυλό, συχνά ζωοειδές, σχήμα τους. Σε πολλούς, παραπέμπουν και σε μορφές ανθρώπων. Από πού όμως προέρχονται αυτοί οι μοναδικοί βράχοι; Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι βράχοι είναι απόρροια της Τιτανομαχίας. Ο μύθος λέει πως η μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και τους Θεούς του Ολύμπου πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Βώλακα και οι βράχοι αποτελούσαν τα πολεμοφόδια των δύο υπερδυνάμεων. Μάλιστα, αναφορές για τα γεγονότα αυτά θα βρει κανείς στον Όμηρο και τον Ησίοδο.

2. Μετεωρίτης ή ηφαίστειο; Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται!

Με την προέλευση των βράχων δεν ασχολήθηκε μόνο η μυθολογία, αλλά και η επιστημονική κοινότητα. Κατά την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, οι βράχοι σχηματίστηκαν έπειτα από πτώση μετεωρίτη. Πιο συγκεκριμένα, ο Βώλαξ της Τήνου θεωρείται ως ο κρατήρας που δημιουργήθηκε κατά την πτώση, ενώ τα βράχια ήταν τα τμήματά του που διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή. Άλλοι πάλι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βράχοι είναι αποτέλεσμα έκρηξης ηφαιστείου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι βράχοι εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης και με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν το σχήμα που έχουν σήμερα. Όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, το σίγουρο είναι ότι οι βράχοι με την απόκοσμη ομορφιά θα σε συναρπάσουν.

3. Η Τήνος έχει εξελιχθεί σε διεθνή αναρριχητικό προορισμό χάρη στο Βώλακα

Ο Βώλακας έχει αναγάγει την Τήνο σε αναρριχητικό προορισμό διεθνούς επιπέδου με πίστες υψηλού επιπέδου. Εδώ, οι λάτρεις των αναρριχήσεων μπορούν να απολαύσουν δύο είδη αναρρίχησης: με σχοινί και bouldering, δηλαδή αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια μέγιστου ύψους πέντε μέτρων χωρίς τη χρήση σχοινιού, με μόνη ασφάλεια την τοποθέτηση ειδικών στρωμάτων στο έδαφος.

4. Παραδοσιακή καλαθοπλεκτική, η τέχνη των ανθρώπων του Βώλακα

Η Τήνος είναι ιδιαίτερα γνωστή για την πολιτιστική της παράδοση και ο Βώλαξ δεν αποτελεί εξαίρεση. Με μια επίσκεψη στον παραδοσιακό αυτό οικισμό θα συναντήσει κανείς εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, όπου ακόμα και σήμερα, τεχνίτες κατασκευάζουν παραδοσιακά καλάθια. Στα εργαστήρια αυτά, θα δει πώς κατασκευάζονται τα καλάθια, θα ψωνίσει, αλλά και γιατί όχι, ίσως δοκιμάσει και ο ίδιος να φτιάξει ένα!

5. Σπιτικό φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες

Έπειτα από την βόλτα στο χωριό, ώρα για φαγητό. Αυτό δεν είναι δύσκολο, καθώς στον Βώλακα θα βρεις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, που προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα στους επισκέπτες τους. Συνταγές αναλλοίωτες στο χρόνο που περνούν από γενιά σε γενιά και τοπικά εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι χτίζουν μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

6. Θέατρο και πολιτιστικά δρώμενα

Αν βρεθείς στην Τήνο τους καλοκαιρινούς μήνες, η επίσκεψη στον Βώλακα είναι απαραίτητη. Και αυτό γιατί το παραδοσιακό υπαίθριο θεατράκι του χωριού παρουσιάζει έναν μεγάλο αριθμό παραστάσεων και εκδηλώσεων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερωθείς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού και να επιλέξεις την παράσταση της αρεσκείας σου.

7. Το λαογραφικό μουσείο του Βώλακα

Η καρδιά ενός χωριού είναι οι άνθρωποι. Στο Λαογραφικό Μουσείο του Βώλακα, η ζωή των ανθρώπων του 19ου αιώνα παίρνει σάρκα και οστά. Μέσα από τα 250 εκθέματα θα μάθεις τα πάντα για τη ζωή στο χωριό, τις κτηνοτροφικές εργασίες, την καθημερινότητα μιας οικογένειας αλλά και την κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή των ανθρώπων μιας άλλης, μακρινής εποχής.

Ο Βώλακας και η Τήνος σε περιμένουν!

Ετοιμάζεις ταξίδι για την Τήνο; Ο Βώλακας είναι μία από τις εκπλήξεις που κρύβει η ενδοχώρα του νησιού. Γι’ αυτό, όταν έρθεις εδώ με το πλοίο της FAST FERRIES, μην ξεχάσεις να τον επισκεφτείς. Η ιστορία και η ομορφιά του τοπίου είναι σίγουρο ότι θα σε συναρπάσουν και θα σου μείνουν αξέχαστες στη μνήμη σου. Κάνε λοιπόν το βήμα και κλείσε το εισιτήριό σου στο www.fastferries.com.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Βώλαξ, Τήνος: Ένα χωριό που θυμίζει… Σελήνη!»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.