Βαπόρια, η αριστοκρατική συνοικία της Ερμούπολης που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο εμβληματικές της Σύρου και ολόκληρου του Αιγαίου. Η χαρακτηριστική εικόνα με τα μεγαλόπρεπα και επιβλητικά νεοκλασικά της πάνω στο βράχο αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές καρτ-ποστάλ της σύγχρονης Ελλάδας. Ποια είναι όμως όλα εκείνα τα στοιχεία της ιστορία της που δε γνώριζες μέχρι σήμερα και ποιοι οι λόγοι που θα σε κάνουν να την ερωτευτείς; Ανακάλυψέ τα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

4+1 facts για τα Βαπόρια Σύρου

1. Η συνοικία δημιουργήθηκε από πρόσφυγες

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, πρόσφυγες από τη Χίο, την Κρήτη, τα Ψαρά και την Κάσο ήρθαν στη Σύρο και δημιούργησαν τα Βαπόρια. Σε αυτή τη συνοικία έζησαν οι πλουσιότεροι βιομήχανοι και εφοπλιστές της Σύρου, μετατρέποντας την στην πιο αριστοκρατική του νησιού.

2. Τα σπίτια της μοιάζουν με πραγματικά καράβια

Οι δημιουργοί της συνοικίας έφτιαξαν τα αρχοντικά της με τέτοιο τρόπο πάνω από το κύμα, έτσι ώστε να μοιάζουν με καράβια. Αυτό είναι και το γεγονός που της χάρισε την ονομασία της, δηλαδή Βαπόρια.

3. Είναι μία βόλτα μακριά από το κέντρο της Ερμούπολης

Ξεκινώντας από την Πλατεία Μιαούλη, κεντρική πλατεία της Σύρου, περνάς από το ιστορικό Θέατρο Απόλλων και στη συνέχεια φτάνεις στη συνοικία. Εδώ, το πρώτο αξιοθέατο που θα κλέψει τις εντυπώσεις σου είναι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου με τον εντυπωσιακό γαλάζιο τρούλο και τα πυργωτά κωδωνοστάσια.

4. Διαθέτει και παραλίες!

Απέναντι από στους βράχους που φιλοξενούν τα Βαπόρια σχηματίζονται μικρές, αλλά αξιόλογες παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Μία από αυτές που ξεχωρίζουμε είναι η παραλία Αστέρια, η οποία αποτελεί ιδανική λύση για μπάνιο μέσα στην πόλη.

+1. Η θέα στα Βαπόρια της Σύρου θα σου μείνει αξέχαστη

Ηλιοβασίλεμα μπορεί να μη δεις από αυτή την πλευρά της Σύρου, καθώς βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της, ωστόσο η θέα στο Αιγαίο που προσφέρει είναι απαράμιλλου κάλους. Κατέβα λοιπόν μέχρι τη θάλασσα ή ανέβα σε κάποιο από τα μπαλκόνια των αριστοκρατικών κτηρίων που λειτουργούν ως εστιατόρια ή καφέ για να την απολαύσεις στο έπακρο.

Η Σύρος & τα Βαπόρια της σε περιμένουν για τις πιο αριστοκρατικές βόλτες!

Αν και πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος δεν παύει να αποτελεί το πιο αριστοκρατικό νησί τους. Ο κοσμοπολίτικος ρετρό χαρακτήρας της με τις ενετικές αναφορές να κυριαρχούν στην αρχιτεκτονική της την κάνει να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο νησί έχεις δει. Ετοιμάσου λοιπόν για ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια της και μην παραλείψεις να ευχαριστηθείς τη μαγευτική θέα που σου προσφέρει. Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου με FAST FERRIES και…

Καλές βόλτες!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο: «Βαπόρια, Σύρος: Η πιο αριστοκρατική συνοικία των Κυκλάδων»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.