Θέατρο Απόλλων: Το εμβληματικό θέατρο της Σύρου και ένα από τα σπουδαιότερα όλης της χώρας. Πρόκειται για ένα αληθινό αρχιτεκτονικό θαύμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, το 1864. Αυτό το ιστορικό θέατρο σήμερα μετράει 157 χρόνια παρουσίας έχοντας φιλοξενήσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και καλεσμένους από την Ελλάδα και όλο το κόσμο. Πόσα όμως ακόμα δεν γνωρίζεις; Ανακάλυψε τη μοναδική ιστορία που κρύβει μέσα από το κείμενο που ακολουθεί!

Θέατρο Απόλλων, Σύρος: 5+1 facts

1. Το θέατρο Απόλλων έχει Ιταλικές επιρροές

Αν βάλεις μια φωτογραφία από το θέατρο Scala του Μιλάνου δίπλα σε μια του θέατρου Απόλλων σίγουρα θα παρατηρήσεις πολλές ομοιότητες, που το κάνουν να μοιάζει σαν μια μικρογραφία του! Το ίδιο ισχύει και σε σύγκριση με πολλά ακόμη Ιταλικά θέατρα, και ο λόγος είναι ότι ο αρχιτέκτονας Pietro Sampo που το σχεδίασε, έφερε αρκετό ‘’άρωμα Ιταλίας’’ από τη πατρίδα του, που του χάρισε αυτή τη μοναδική αισθητική.

2. Το θέατρο Απόλλων έμεινε κλειστό για σχεδόν 50 χρόνια

Μέσα σε αυτό το λαμπερό ταξίδι του στο χρόνο, κάπου το 1953 το ιστορικό θέατρο ακολούθησε μια πτωτική πορεία καθώς κρίθηκε επικίνδυνο για να φιλοξενεί κοινό. Έκτοτε λειτούργησε ξανά το 2000. Φυσικά στο ενδιάμεσο διάστημα υπήρξαν πολλές προσπάθειες επαναλειτουργίας του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

3. Το κτίριο άλλαξε μορφή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος άφησε αισθητό το στίγμα του στο θέατρο Απόλλων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το θέατρο υπέστη αρκετές καταστροφές με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να επανέλθει ποτέ στην αρχική μορφή του.

4. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως κινηματογράφος

Το Θέατρο Απόλλων χρησιμοποιήθηκε και ως κινηματογράφος από την Γερμανική και Ιταλική φρουρά όσο διαρκούσε ο πόλεμος. Όμως και έπειτα από τη λήξη του συνέχισε να λειτουργεί κυρίως προβάλλοντας ταινίες, ενώ εκείνη τη περίοδο σπάνια φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις.

5. Τα πρώτα σχέδια του ξεκίνησαν το 1737

Μπορεί τα εγκαίνια του θεάτρου να έγιναν το 1864, αλλά η εσωτερική και εξωτερική μορφή του σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πολύ πριν! Περισσότερο από έναν αιώνα νωρίτερα, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Antonio Niccolini είχε ήδη οραματιστεί το πως θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το αριστούργημα.

+1.  Το θέατρο Απόλλων συνεργάστηκε με τη Σκάλα του Μιλάνου!

Στις 11 Νοεμβρίου 2021, η ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου επισκέπτεται τη Σύρο και συνεργάζεται με το Θέατρο Απόλλων δημιουργώντας ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός! Οι λάτρεις του λυρικού θεάτρου μπόρεσαν να παρευρεθούν δωρεάν ή να παρακολουθήσουν τη παράσταση σε live streaming.

Η Σύρος και το Θέατρο Απόλλων σε περιμένουν να ζήσεις την μοναδική εμπειρία

Θέατρο Απόλλων Σύρος

Το θέατρο Απόλλων είναι ένας κορυφαίος λόγος για να επισκεφθείς την Ερμούπολη στο νησί της Σύρου! Θα νιώσεις από κοντά αυτή την αξεπέραστη -στο χρόνο- φινέτσα που ‘’κατοικεί’’ σε ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της χώρας μας. Μάλιστα στο 3ο όροφο του θεάτρου λειτουργεί πλέον μια ‘’έκθεση αναμνήσεων’’ μέσα από την οποία θα ταξιδέψεις σε μια άλλη εποχή που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείς.  Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμη για να ανακαλύψεις αυτό το πανέμορφο νησί, γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο! Κλείσε τώρα το εισιτήριο σου από Πειραιά για Σύρο με το πλοίο της FAST FERRIES από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και ετοιμάσου να ζήσεις τις πιο ξεχωριστές διακοπές στο ‘’διαμάντι’’ των Κυκλάδων!

 

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Θέατρο Απόλλων: Το διαμάντι της Σύρου»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.