Σύρος, το νησί που θα σου χαρίσει τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα πιο νοσταλγικές εικόνες που είδες ποτέ σε διακοπές σου. Η επιρροή της Βενετοκρατίας διαμόρφωσε τόσο την ιστορία και την αρχιτεκτονική όσο και τη νοοτροπία των ανθρώπων της. Η Ερμούπολη, ιστορική της πρωτεύουσα, ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου και φυσικά οι παραλίες, οι γεύσεις και η φύση της σε περιμένουν για να τις ανακαλύψεις. Ποιοι είναι όμως όλοι εκείνοι οι λόγοι που θα σε κάνουν να επισκεφτείς, αλλά και να αγαπήσεις το νησί; Ανακάλυψέ τους στο κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Σύρος: 10+1 λόγοι για να την επιλέξεις για τις διακοπές σου

1. Η βόλτα στην Ερμούπολη

Η πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων Ερμούπολη είναι «χάρμα ιδέσθαι». Δε θα χορταίνεις να περπατάς στους μαρμαρόστρωτους δρόμους της και να αντικρίζεις τα καλοδιατηρημένα ψηλοτάβανα νεοκλασικά της με τις μεγάλες αυλές τους. Εδώ, βρίσκονται μερικά από τα ωραιότερα κτήρια της Ελλάδας όπως το Δημαρχείο του 19ου αιώνα στην κεντρική πλατεία, έργο του Τσίλερ, το περίφημο θέατρο Απόλλων, η λέσχη Ελλάς και ο κινηματογράφος Παλλάς.

2. Η αρχοντική συνοικία «Βαπόρια»

Αυτή η αριστοκρατική συνοικία που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές ολόκληρου του Αιγαίου. Δημιουργήθηκε από εύπορους πρόσφυγες της της Κάσου, της Κρήτης, της Χίου και των Ψαρών, που κατέφυγαν στο νησί κατά την περίοδο της Επανάστασης. Τα αρχοντικά της είναι χτισμένα πάνω σε βράχους που τους χτυπάει το κύμα, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται σαν βαπόρια.

3. Τα παραδοσιακά Λουκούμια Σύρου και οι χαλβαδόπιτες

Διακοπές στη Σύρο χωρίς Λουκούμια δε γίνονται. Είτε θα τα δοκιμάσεις ως συνοδευτικά του καφέ σου σε κάποιο τοπικό μαγαζάκι είτε θα τα αγοράσεις από ζαχαροπλαστείο, το σίγουρο είναι ότι θα σε κερδίσουν με τη γλυκιά και μεστή νοστιμιά τους. Όπως μας λένε και οι ντόπιοι ζαχαροπλάστες, το μυστικό της γεύσης τους οφείλεται στο υφάλμυρο συριανό νερό που χρησιμοποιούν στη συνταγή τους. Εξίσου νόστιμες και θρεπτικές είναι και οι ντόπιες χαλβαδόπιτες, ένα σνακ που θα σε γεμίσει με ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας σου.

4. Το ηλιοβασίλεμα στην Αγία Πακού

Αυτό το μικρό καθολικό εκκλησάκι, χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του λόφου απέναντι από την παραλία του Γαλησσά, σε περιμένει για να σου χαρίσει μία μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα! Για να φτάσεις σε αυτό, χρειάζεται να ανέβεις πολλά μικρά σκαλοπάτια. Ωστόσο, η μαγευτική πανοραμική θέα που σου προσφέρει αξίζει τον κόπο.

5. Η βόλτα στη μεσαιωνική Άνω Σύρο

Σύρος δεν είναι μόνο η Ερμούπολη! Περίπου 3,5 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα θα βρεις την εκπληκτική μεσαιωνική καστροπολιτεία της Άνω Σύρου, μία από τις πιο καλοδιατηρημένες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ανακάλυψε ένα προς ένα τα στενάκια της και φτάσε ως την κορυφή της όπου βρίσκεται η καθολική μητρόπολη του Σαν Τζώρτζη για να απολαύσεις την πανοραμική θέα του σημείου.

6. Το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη

Στα σοκάκια της Άνω Σύρου που θα ανακαλύψεις, περπατούσε κάποτε με το μπουζούκι του παίζοντας μουσική ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο περίφημος «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου και του λαϊκού μας τραγουδιού. Η «Φραγκοσυριανή», το πιο δημοφιλές ίσως τραγούδι του, γράφτηκε για μία κοπέλα από το νησί. Σήμερα, η Σύρος τιμά τη μνήμη του με ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του που αξίζει να επισκεφτείς.

7. Οι πανέμορφες παραλίες της Σύρου

Άλλη νησιά έχουν το όνομα, όμως η Σύρος και συγκεκριμένα οι παραλίες της έχουν στη χάρη. Εδώ θα βρεις ό,τι ψάχνεις: από οργανωμένες αμμουδιές έως και απόμερες παραλίες για να απολαύσεις την ηρεμία σου. Ανάμεσα στις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς στις διακοπές σου  περιλαμβάνονται οπωσδήποτε: ο Μέγας Γιαλός, ο Γαλησσάς, το Κίνι, οι Αγκαθωπές και η Γριά Σπηλιά.

8. Η χαλαρή νυχτερινή ζωή

Διακοπές χωρίς νυχτερινή ζωή δε γίνονται. Εδώ δε θα βρεις την ξέφρενη διασκέδαση που προσφέρουν η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ίος, αλλά θα απολαύσεις το ποτό σου σε ένα από τα ειδυλλιακά στέκια που βρίσκονται στην Ερμούπολη με θέα τη θάλασσα. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;

9. Η Ποσειδωνία της Σύρου

Αν βρεθείς για διακοπές στη Σύρο, πέρνα και μία βόλτα από την περίφημη και αρχοντική Ποσειδωνία Σύρου. Παλαιότερα, η συνοικία αυτή ονομαζόταν Ντελαγκράτσια, προς τιμήν της καθολικής εκκλησίας της Μαντόνα ντε λα Γκράτσι (Παναγία της Χάριτος). Εδώ, θα θαυμάσεις περίτεχνα αρχοντικά όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο Ποσειδωνίας, η Βίλα Τσιροπινά που σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο και ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο του οικισμού.

10. Οι κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στα σημεία ενδιαφέροντός σου

Η Σύρος αποτελεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου όπου μπορείς να απολαύσεις διακοπές χωρίς αυτοκίνητο ή ακόμα και χωρίς μέσα μεταφοράς. Οι μετακινήσεις εντός της είναι εύκολες, καθώς όλα βρίσκονται κοντά στην Ερμούπολη. Ακόμα και οι πιο μακρινές παραλίες της δεν ξεπερνούν σε απόσταση τα 10 – 12 χιλιόμετρα από την Πρωτεύουσα και, φυσικά, είναι προσβάσιμες με την τοπική συγκοινωνία.

+1.  Η Σύρος είναι ιδανική επιλογή για διακοπές κοντά στην Αθήνα!

Η Σύρος βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα από οποιοδήποτε άλλο νησί του μεγέθους της. Πάρε λοιπόν το νέο υπερσύγχρονο FAST FERRIES THUNDER από Πειραιά και φτάσε στο νησί σε μόλις 2 ώρες και 45 λεπτά. Ο χρόνος ταξιδιού μοιάζει πραγματικά αμελητέος μπροστά στις εμπειρίες και τις στιγμές που έχει να σου προσφέρει το νησί. Διάλεξε λοιπόν παρέα και ημερομηνία και κλείσε σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά σου στο www.fastferries.gr

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Σύρος: Διακοπές στην ελίτ των Κυκλάδων»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.