Πάρος και φαγητό είναι αναμφίβολα ένας συνδυασμός από τον οποίο κανείς δεν… έχασε! Η Πάρος είναι από τα πιο δημοφιλή και γνωστά νησιά των Κυκλάδων. Είναι ξακουστή για τα πανέμορφα γραφικά χωριά της, τα καταγάλανα νερά της και φυσικά την έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Όμως, το σαγηνευτικό κυκλαδονήσι έχει να επιδείξει και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που αντανακλά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Ακολουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα, ποτά και εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσεις κατά την επίσκεψή σου στην Πάρο.

Πάρος φαγητό: Επιλογή 1 – Γούνα

Από τα πλέον παραδοσιακά φαγητά στην Πάρο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Η γούνα είναι ψάρι, συνήθως σκουμπρί, κολιός ή σαμπρίδι. Το ξαρμύρισμά του και το στέγνωμά του τα πραγματοποιεί ο ψαράς στον ήλιο, αφού ανοίξει το ψάρι στα δύο, αμέσως με το που το πιάσει! Επομένως, το ψάρι αποκτά διπλή νοστιμιά αφού ποτίζει με το θαλασσινό νερό. Η Γούνα είναι μεζές στα κάρβουνα και καθώς αποκτά πλούσια και καπνιστή γεύση, ταιριάζει ιδανικά με τσίπουρο ή ούζο.

Πάρος φαγητό: Επιλογή 2 – Κακαβιά

Όταν μιλάμε για την Κακαβιά, τα λόγια περιττεύουν καθώς είναι ίσως η νοστιμότερη ψαρόσουπα στην Ελλάδα. Είναι μια πλούσια, πηχτή και θρεπτική σούπα με έντονη γεύση θαλασσινών που περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και λεμόνι. Η παραδοσιακή κακαβιά έχει δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη έχει να κάνει με το περιεχόμενό της: φτιαχνόταν από ψάρια που οι ψαράδες δεν μπορούσαν να πουλήσουν! Η δεύτερη αφορά το νερό με το οποίο βράζει, καθώς είναι κατά το 1/3 του θαλασσινό! Έχει αρκετές ομοιότητες με τη γαλλική μπουγιαμπέσα, κυρίως ως προς τον τρόπο μαγειρέματος.

Πάρος φαγητό: Επιλογή 3 – Ρεβυθάδα

Μια επιλογή σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών! Η Παριανή παραδοσιακή ρεβυθάδα ήταν (και είναι ακόμα για πολλούς) αποκλειστικά το κλασσικό φαγητό της Κυριακής κάθε σπιτιού! Πώς καθιερώθηκε αυτή η παράδοση; Καθώς οι ξυλόφουρνοι άναβαν κάθε Σάββατο για να ψήσουν τον άρτο, η ευκαιρία δεν έπρεπε να πάει χαμένη. Όταν η θερμοκρασία του φούρνου χαμήλωνε, έπαιρναν τη σειρά των ψωμιών τα πήλινα τσουκάλια με τη ρεβυθάδα! Μάλιστα κάθε ένα, ανέγραφε πάνω του και το όνομα της οικογένειας! Το μαγείρεμα της ρεβυθάδας είναι αργό, με τη συνοδεία ελαιόλαδου, σκόρδου και κρεμμυδιού ενώ το σερβίρισμα πρέπει να έχει πάντα ψωμί και λεμόνι!

Πάρος-φαγητό-ρεβιθάδα

Πάρος φαγητό: Επιλογή 4 – Σούμα

Η σούμα Πάρου είναι η τοπική ρακί του νησιού και ίσως το πλέον χαρακτηριστικό ποτό στο όμορφο κυκλαδονήσι. Ασφαλώς παράγεται κι αυτή από σταφύλι, περί το τέλος του Οκτώβρη, όταν οι λεγόμενες «καζανιές» του νησιού είναι αφορμή για τρικούβερτα γλέντια! Είναι κυρίως προϊόν πρώτης απόσταξης, αν και ψάχνοντας σε μικρά οικογενειακά αποστακτήρια μπορείτε να βρείτε και διπλής απόσταξης.

Πάρος φαγητό: Επιλογή 5 – Ξινοτύρι

Το ξινότυρο ή ξινοτύρι Πάρου παράγεται με παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Έχει έντονη και όξινη γεύση και επίγευση με διάρκεια και βάθος, ενώ το χρώμα του είναι υπόλευκο. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι αποτελεί μια πολυεπίπεδη επιλογή στη μαγειρική. Γιατί; Διότι μπορεί να συνοδεύσει κάθε πιάτο: από το κρέας και τα όσπρια μέχρι τα λαδερά, τις σαλάτες και τις πίτες!

Πάρος-φαγητό-ξυνοτύρι

Η Πάρος σε καλεί και ξέρεις ότι δεν θα σε απογοητεύσει!

Η Πάρος και τα εκλεκτά της εδέσματα σε περιμένουν και φέτος για να σε μαγέψουν και να σε σαγηνεύσουν. Το ονειρεμένο νησί των Κυκλάδων, για ακόμα μια φορά ότι δεν θα σε αφήσει ανικανοποίητο: Όμορφες περιπλανήσεις στα σοκάκια της, βουτιές στα καταγάλανα νερά της και γεμάτο στομάχι με κάθε λογής λιχουδιά (τα δύο τελευταία, όχι συνδυαστικά!) θα κάνουν το καλοκαίρι σου αξέχαστο! Τι περιμένεις; Κλείσε άμεσα τα εισιτήρια σου για Παροικιά με τη Fast Ferries και… ώρα καλή στην πρύμνη σου!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Πάρος: Το τοπικό φαγητό που δεν πρέπει να χάσεις!»;                                                                                       

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.