Πάρος, ένα αυθεντικό κυκλαδονήσι με μία πανέμορφη χώρα, την Παροικία. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που την κάνουν ξεχωριστή και γιατί αξίζει να την επισκεφθείτε ή να μείνετε σε αυτή; Μάθετε περισσότερα για την παριανή πρωτεύουσα στο κείμενο που ακολουθεί.

1# Η Χώρα Πάρου είναι το κέντρο του νησιού

Αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό επίκεντρο της Πάρου. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, το οποίο συνδέει τη Χώρα με τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου, των Κυκλάδων, καθώς και της Κρήτης.

2# Η ιστορία της φτάνει ως την αρχαιότητα

Η Παροικιά είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στις παρυφές του λόφου της Μονής των Αγίων Αναργύρων. Γειτονεύει μάλιστα με τις περιοχές Αγία Ειρήνη, Γλυσίδια, Κακόπετρα, Καλάμι, Κάμπος, Κριός, Παράσπορος και Σωτήρες.

3# Το όνομά της προέρχεται από τους Κολλίγους

Η ονομασία Παροικιά εικάζεται ότι προέρχεται από την βυζαντινή εποχή και συγκεκριμένα από τους κολίγους, οι οποίοι ήταν πάροικοι του ναού της Εκατονταπυλιανής.

4# Στη Χώρα Πάρου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της

Τι να πει κανείς για τα κορυφαία αξιοθέατα που βρίσκονται στην Χώρα της Πάρου; Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, το αρχαιότερο ορθόδοξο προσκύνημα, το Κάστρο της Παροικιάς, το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου είναι μόνο μερικά από αυτά.

5# Η Χώρα της Πάρου διαθέτει πραγματικά τα πάντα

Έτσι, εξασφαλίζει μία άνετη διαμονή στους επισκέπτες του νησιού, προσφέροντάς τους όλες τις ανέσεις μίας σύγχρονης πόλης. Εδώ θα βρεις μία μεγάλη γκάμα καταλυμάτων, τράπεζες, κέντρο υγείας, ταχυδρομείο και όλα όσα χρειάζεσαι.

6# Ιδανικό μέρος για φαγητό…

Μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό και ποτό βρίσκονται στην Χώρα της Πάρου. Εδώ θα απολαύσεις όλα όσα ζητά ο ουρανίσκος σου: από φρέσκο ψάρι και ψητό στα κάρβουνα, έως και τα καλύτερα κοκτέιλ των Κυκλάδων.

7#… και για την περαντζάδα σου με θέα το ηλιοβασίλεμα!

Και όταν τελειώσεις το φαγητό σου, μην παραλείψεις να κάνεις την απογευματινή περαντζάδα σου στους δρόμους της. Καθώς ο ήλιος πέφτει, γίνεται σταδιακά ένα με τη θάλασσα και χάνεται πίσω της…

8# Πρωτεύουσα και στην… διασκέδαση!

Ναι, σίγουρα η Νάουσα της Πάρου είναι αρκετά… «δυνατή» στο κομμάτι της διασκέδασης, όμως και η Χώρα δεν πάει πίσω. Μόλις πέσει ο ήλιος, η νυχτερινή ζωή της πόλης παίρνει σάρκα και οστά στα καφέ, τα καλοκαιρινά μπαράκια και τους χώρους διασκέδασης της Παροικιάς.

9# Σου προσφέρει μία αληθινή κυκλαδίτικη αίσθηση!

Τα παλαιά κτίσματα σε συνδυασμό με τα εμπορικά μαγαζιά που βρίσκονται στον δρόμο της κεντρικής αγοράς συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο αποτέλεσμα.

10# Το Φεστιβάλ Πάρου, ο νέος θεσμός με επίκεντρο την Παροικιά

Μπορεί να ξεκίνησε πρόσφατα, μόλις το καλοκαίρι του 2018, όμως φιλοδοξεί να γίνει θεσμός του νησιού με επίκεντρο των εκδηλώσεων τη Χώρα. Σκοπός του η ανάδειξη του πολιτισμού  και της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού μέσα από συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, και εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία.

Βρήκες ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Πάρος: Ανακάλυψε τη Χώρα της, την μαγευτική Παροικιά»;
Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο νέο FAST FERRIES Blog.