Πάρος, ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο νησί γεμάτο αξιοθέατα και ιστορία 4000 ετών. Εδώ άφησαν το αποτύπωμά τους πολιτισμοί όπως οι Ίωνες, οι Αιολείς, οι Ενετοί και οι Βυζαντινοί, διαμορφώνοντας την ιστορική ταυτότητα και τον πολιτισμό της. Μέσα στο ήρεμο τοπίο της θα συναντήσεις μοναδικές φυσικές ομορφιές, γραφικά χωριά όπως επίσης και σπουδαία μνημεία και αρχαιότητες που λούζονται διαχρονικά από τον απέραντο ήλιο του Αιγαίου. Ποια είναι όμως μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς όταν βρεθείς στην Πάρο;

1# Το Κάστρο Παροικιάς (Φραγκοκάστελο Πάρου)

Η Παροικιά αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού της Πάρου. Εκεί βρίσκεται και το περίφημο Ενετικό Κάστρο του 13ου αιώνα, τοποθετημένο στη θέση της Αρχαίας Ακρόπολης του νησιού. Γύρω από το κάστρο αναπτύχθηκε ένας μεσαιωνικός οικισμός, το «ξώπυργο».

2# Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Πάρου στη Νάουσα

Η Νάουσα της Πάρου είναι η δεύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη του νησιού. Στα δυτικάτου κόλπου της, ακριβώς πάνω από την περίφημες Κολυμπήθρες, αναπτύχθηκε ο πιο σημαντικός οικισμός της Πάρου κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. Σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο διασώζονται τα τείχη του.

3# Αρχαία Λατομεία Πάρου, ένα παγκόσμιας εμβέλειας αξιοθέατο

Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς με ιστορία 3200 ετών, αποτελεί το διαχρονικό αποτύπωμα της Πάρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λυχνίτης, το περίφημο παριανό μάρμαρο, αποτέλεσε το υλικό για πολλά έργα γλυπτικής και αρχαίων ναών.

4# Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Χτισμένο το 1960, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους του σε ολόκληρη τη χώρα. Περιέχει αρχαία εκθέματα από τη νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή εποχή, από την Πάρο και την Αντίπαρο. Ανάμεσά τους, η Νίκη της Πάρου, κυκλαδικά εδώλια και ψηφιδωτά, η αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ.

5# Κοιλάδα με τις πεταλούδες, ένα αξιοθέατο της παριανής φύσης

Έξω από την Παροικιά βρίσκεται ένας μοναδικός βιότοπος που φιλοξενεί πεταλούδες του είδους Jersey Tiger Moth. Η κοιλάδα είναι καταπράσινη, διαθέτοντας πυκνή βλάστηση από κυπαρίσσια, πλατάνια, αγριελιές και μία πηγή με νερό.

6# Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που εκτείνεται σε μια χερσόνησο 800 στρεμμάτων. Πρωτοπόρο στο είδος του, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και φυσιολατρών. Λειτουργεί για την προστασία και την ανάδειξη της χερσονήσου του Αϊ Γιάννη-Δέτη.

7# Το Μουσείο Γλυπτικής Μάρπησσας

Δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνης Νίκο Περαντινό, όταν επέστρεψε πίσω στην Πάρο από το Παρίσι. Σήμερα φιλοξενεί εργαστήρια γλυπτικής – πλαστικής – μεταλλοτεχνίας – χαλκοπλαστικής – μαρμαρολατήπας και μαρμαρογλυπτικής.

8# Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα και της Αρτέμιδος

Σημαντικό μνημείο του νησιού που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στη βόρεια πλευρά της Παροικίας, με θεά το ιερό νησί της Δήλου! Εδώ, έχουν εντοπιστεί πολύ σημαντικά ειδώλια και γλυπτά, όπως μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος, που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου.

9# Το Αρχαίο Νεκροταφείο Παροικιάς

Σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι της Παροικίας διασώζεται ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του είδους. Χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ευρήματα και πλούσιο φωτιογραφικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

10# Οι πανέμορφοι ορεινοί οικισμοί του νησιού

Όταν βρεθείς στην Πάρο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τα πανέμορφα πεδινά χωριά της. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι οι Λεύκες, οι οποίες παλαιότερα αποτέλεσαν και πρωτεύουσά της. Είναι χτισμένες ανάμεσα στους πρόποδες του βουνού Στρούμπουλας και προσφέρουν καταπληκτική θέα στη Θάλασσα. Ιδιαίτερα αξιόλογα χωριά είναι και ο Πρόδρομος, τα Μάρμαρα και η Μάρπησσα.

11# Η Μονή Χριστού Δάσους

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γυναικείο μοναστήρι τοποθετημένο πάνω σε ύψωμα με μοναδική θέα. Εκεί βρίσκονται ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου. Ο ναός εορτάζει με 2 πανηγύρεις, η πρώτη στις 31 Ιανουαρίου και η δεύτερη στις 18 Αυγούστου.

12# Ο ιστορικός ναός της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής

παναγία εκατονταπυλιανή

Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο αποτελεί ίσως το πιο διάσημο από τα αξιοθέατα του νησιού, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο ορθόδοξο προσκύνημα. Έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου προς τιμήν της μητέρας του Αγίας Ελένης, αποτελεί σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα & πιο καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία.

Απόλαυσε την μοναδική Πάρο & τα αξιοθέατά της!

Είσαι έτοιμος να απολαύσεις τα αξιοθέατα της Πάρου; Ανακάλυψε την πλούσια ιστορία του νησιού και γνώρισε το απ’ άκρη σ’ άκρη, περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της με τα κατάλευκα σπίτια με τις μπουκαμβίλιες. Αυτός ο αυθεντικός κυκλαδίτικος προορισμός είναι σίγουρο ότι θα σε μαγέψει με τις ομορφιές του.

Είσαι έτοιμος να απολαύσεις την αληθινή Πάρο και τα αξιοθέατά της;
Κλείστε σήμερα το εισιτήριό σου, από Ραφήνα, με FAST FERRIES.