Οι παραλίες της Τήνου αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφθεί κανείς αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου. Ως το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, διαθέτει μια αρκετά μεγάλη ακτογραμμή για να μπορέσει να φιλοξενήσει παραλίες για κάθε γούστο. Πράγματι, το «νησί της Παναγίας» θα ικανοποιήσει κάθε τύπο ταξιδιώτη καθώς στις ακτές του  θα βρει κανείς από κοσμικές και καλά οργανωμένες παραλίες ως alternative ή… ερημικές! Υπάρχουν δε τόσες πολλές και όμορφες παραλίες στην Τήνο που δύσκολα μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια λίστα με εκείνες που ξεχωρίζουν. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως ο επισκέπτης θα έχει να διαχειριστεί έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο» όσον αφορά την τελική του επιλογή. Η Fast Ferries, θέλοντας να του τον κάνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο, επέλεξε -με δυσκολία – τις κορυφαίες παραλίες της Τήνου!

1# Κολυμπήθρα | Η ωραιότερη από τις παραλίες της Τήνου

παραλίες τήνου κολυμπήθρα

Το παράδοξο με την Κολυμπήθρα είναι πως αν και δεν μοιάζει με παραλία του Αιγαίου, είναι κατά κοινή παραδοχή η ωραιότερη του νησιού! Γνωστή και ως Μικρή Άμμος & Μεγάλη Άμμος, βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Τήνου, περίπου 25 λεπτά από τη Χώρα. Φημίζεται δε για τις ταβέρνες και τα beach bars της. Το μεγάλο κομμάτι της θυμίζει εν πολλοίς υδροβιότοπο, σαν ένα καταπράσινο τοπίο με μία λίμνη και ισχυρούς ανέμους -ιδανικό για surf-, ενώ το μικρότερο, είναι ένας προστατευμένος από τους ανέμους κολπίσκος με σιμιγδαλένια άμμο και γαλαζοπράσινα νερά.

2# Απηγανιά | Η παραλία των… ερημιτών

Απομονωμένη, άγρια και σίγουρα ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό η Απηγανιά είναι η καλύτερη επιλογή για τους μοναχικούς τύπους. Υπόσχεται και σας προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και απομόνωση, αρκεί να έχετε την υπομονή να οδηγήσετε σε χωματόδρομο 11 χιλιομέτρων, πραγματοποιώντας στη συνέχεια περπάτημα σε κατηφόρα, καθώς και κατάβαση βράχων! Αν πάντως την επιλέξετε, τα τιρκουάζ νερά της θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω!

3# Άγιος Σώστης | Η «οικογενειακή» παραλία

Η παραλία του Αγίου Σώστη Τήνου είναι από τις πλέον πολυσύχναστες στο νησί και φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά της. Αποτελεί πρώτη επιλογή για τις οικογένειες λόγω του ότι είναι οργανωμένη, καθώς και ιδιαίτερα ρηχή. Στον ορίζοντα της παραλίας, μπορεί κανείς να δει τη Μύκονο.

4# Άγιος Πέτρος | Η ρομαντική παραλία με το ναυάγιο και το μοναστήρι

Άγιος Πέτρος, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Τήνου. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστές παραλίες με ξανθή αμμουδιά και στη μέση έναν βράχο, με σκαρφαλωμένο στην κορυφή του το ομώνυμο ξωκλήσι, ως φυσικό σύνορο των δύο ήσυχων κολπίσκων. Αν και μη οργανωμένη, είναι αρκετά δημοφιλής χάρη στο ναυάγιο ενός πλοίου που την έχει μετατρέψει σε πόλο έλξης για τους δύτες. Από τον Άγιο Πέτρο μάλιστα διακρίνεται και η πανέμορφη Σύρος.

5# Καβαλουρκό | Μια παραλία από το… φεγγάρι

παραλίες τήνου καβαλούρκο

Πρόκειται για μια σπάνιας ομορφιάς παραλία με παράξενα λευκά λεία βράχια, μια στενή λωρίδα άμμου και αρμυρίκια, σε απόσταση αναπνοής από τη νησίδα Πλανήτης. Συνθέτει ένα… σεληνιακό τοπίο που όμοιό του δύσκολα θα συναντήσετε. Για να προσεγγίσει κανείς αυτή την αρκετά απομακρυσμένη και απόμερη παραλία, πρέπει να διασχίσει το μονοπάτι που περνά από ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

6# Κιόνια | Η σίγουρη επιλογή!

Η παραλία στα Κιόνια Τήνου βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα. Αποτελεί μια εύκολη και προσβάσιμη λύση για όσους θέλουν να κάνουν τις βουτιές τους χωρίς την ταλαιπωρία μίας καλοκαιρινής μετακινησης. Πλήρως οργανωμένη και με πλήθος επιλογών σε καφετέριες και ταβέρνες, είναι ιδανική για την πρώτη ή την τελευταία ημέρα της διαμονής σας στο νησί, όταν και δεν υπάρχει πολύς διαθέσιμος χρόνος ή αντοχές.

7# Άγιος Φωκάς | Η μεγαλύτερη παραλία της Τήνου με θέα την Δήλο

Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Τήνου και βρίσκεται επίσης σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Αμμουδερή με ελάχιστα βότσαλα, είναι ιδανική για οικογένειες αλλά και πιο νέους σε ηλικία επισκέπτες χάρη στα ουκ ολίγα beach bars που διαθέτει. Από τον Άγιο Φωκά μπορεί κανείς να αγναντέψει το «ιερό» νησί της Δήλου.

8# Λαούτι (Σκυλαντάρι) | Η παραλία των θαλάσσιων σπορ

Η παραλία Λαούτι (Σκυλαντάρι) βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού και απέχει μόλις 6χλμ περίπου από τη Χώρα. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες της Τήνου με μακριά αμμώδη ακτή και ιδανική για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ χάρη στους ισχυρούς ανέμους στους οποίους είναι εκτεθειμένη. Είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και κατά μήκος της υπάρχουν πολλά καφέ και ταβερνάκια.

9# Λειβάδα | Η… no signal παραλία

Ο δαιδαλώδης χωματόδρομος θα σας ταλαιπωρήσει μέχρι να φτάσετε σε αυτήν, αλλά η σπάνια ομορφιά της θα σας αποζημιώσει για τα καλά. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά, πέτρες και βότσαλα, καθώς και μερικά βράχια στη μία της άκρη, για περαιτέρω απομόνωση. Στα θετικά για τους λάτρεις της περιπέτειας αλλά και της γαλήνης, είναι ότι το κινητό δεν έχει σήμα!

10# Μαλλί | Ο απομακρυσμένος ορμίσκος με θέα την Άνδρο

Ένας ήσυχος και σχετικά απάνεμος ορμίσκος, που προσφέρει φυσική σκιά χάρη στα πολλά του αρμυρίκια. Μετά τα λατομεία στο Μαρλά, ο χωματόδρομος οδηγεί στο μικροσκοπικό Μαλί, με τα γαλαζοπράσινα νερά που αντανακλούν το χρώμα του μαρμάρου. Στον ορίζοντα, θα διακρίνετε την Άνδρο ακριβώς απέναντι.