Παραλία Της Γριάς το Πήδημα, μία από τις πιο θρυλικές στην Άνδρο και σε ολόκληρες της Κυκλάδες. Η αλήθεια είναι ότι με το πρώτο άκουσμα, το όνομά της προκαλεί μικρά πνιχτά διακεκομμένα γέλια. Όμως, πίσω από αυτό, κρύβεται μία ιστορία που αξίζει να μάθεις, αλλά και μια παραλία που πρέπει να επισκεφτείς στις διακοπές σου. Πανέμορφη αμμουδιά με ρηχά και γαλαζοπράσινα νερά, ξεχωρίζει για τον πελώριο κάθετο βράχο, σήμα κατατεθέν της, που υψώνεται στο κέντρο της.

Παραλία Της Γριάς το Πήδημα: Οι 3 εκδοχές για το όνομά της

Με το που ακούς το όνομα της παραλίας απορείς γιατί της δόθηκε αυτό. Λογικό! Οι εκδοχές γύρω από αυτό είναι τρεις και έχουν ως πρωταγωνίστριά τους μία… γριά και τον φημισμένο βράχο στο κέντρο της παραλίας. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως αν τον κοιτάξεις από συγκεκριμένη γωνία, θα σου θυμίσει το προφίλ γριάς με μαντήλι!

  • Εκδοχή #1: Η γιαγιά που δεν άντεξε τη μοναξιά!

Σύμφωνα με τον θρύλο, η γιαγιάκα «πέτρωσε» πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έπεσε, σχηματίστηκε ο περίφημος βράχος. Ο λόγος που προχώρησε σε μία τέτοια επιλογή, είναι επειδή δεν άντεχε τη μοναξιά. Βλέπεις, βρέθηκε χήρα για τρίτη φορά στη ζωή της.

  • Εκδοχή #2: Μία γιαγιά κυνηγημένη από τους Τούρκους

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε Τούρκους που κυνηγούσαν μια απελπισμένη γριούλα ως την άκρη του γκρεμού. Εκείνη, για να μην πέσει στα χέρια τους, προτίμησε να πέσει στη θάλασσα.

  • Εκδοχή #3: Μία γιαγιά που δεν άντεξε από τις τύψεις

Η τρίτη και επικρατέστερη εκδοχή αναφέρεται στο Κάστρο της Φανερωμένης, γνωστό και ως Κάστρο της Γριάς. Στα μέσα του 16ου αιώνα, οι Τούρκοι προσπαθούσαν να το κατακτήσουν, ωστόσο δυσκολεύονταν. Γι’ αυτό, κατέφυγαν σε δόλο, στέλνοντας μία γριά με την έγκυο κόρη της, τάχα για να ζητήσουν καταφύγιο σε αυτό. Μία νύχτα, η γριά διέπραξε προδοσία, ανοίγοντας την πόρτα του κάστρου και επιτρέποντας στους Τούρκους να μπουν μέσα και να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Εκείνη πάλι έπεσε στη θάλασσα από τη ντροπή της.

Πώς θα πας στην Παραλία Της Γριάς το Πήδημα;

Αν ανοίξεις το χάρτη της Άνδρου, θα δεις ότι η παραλία Της Γριάς το Πήδημα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, πολύ κοντά στο Κορθί. Η απόστασή της από το Γαύριο είναι 38 χιλιόμετρα, ενώ από τη Χώρα 23. Ωστόσο, η οδική πρόσβαση σε αυτή όμως δεν είναι και η πιο απλή υπόθεση. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, αξίζει να την επισκεφτείς με τα πόδια. Για να φτάσεις στην παραλία, πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσεις μία σύντομη κατάβαση πλαγιάς και στη συνέχεια να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι για περίπου πέντε λεπτά. Μπορείς όμως να την επισκεφτείς και με καραβάκι, από τον όρμο Κορθίου. Φτάνοντας στον προορισμό σου, το θέαμα που θα αντικρύσεις είναι σίγουρο ότι θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Παραλία Της Γριάς το Πήδημα στην Άνδρο»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.