Παραδοσιακά φαγητά Σύρου, από τα πιο ξεχωριστά των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας. Όταν βρεθείς στο νησί, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις μία προς μία όλες εκείνες τις γεύσεις της συριανής κουζίνας που την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Εδώ, θα απολαύσεις από πεντανόστιμα αλλαντικά με άγρια μάραθο έως λαχταριστά τυριά Π.Ο.Π. και από πικάντικα αλμυρά πιάτα μέχρι τα διάσημα σε όλους συριανά λουκούμια πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Αν λοιπόν ο έρωτας περνάει από το στομάχι, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα τα ερωτευτείς ένα προς ένα! Κι επειδή όλα τους είναι τόσο νόστιμα και εκλεκτά, σκεφτόμαστε ότι θα ήταν πρέπον να… σου ξεδιαλύνουμε το τοπίο, προτείνοντάς σου τις top γεύσεις. Δε θα σου πούμε να μην δοκιμάσεις περισσότερες, αλίμονο! Ωστόσο, αυτές είναι οι πιο sos… για να μη βρεθείς απροετοίμαστος!

Αυτά είναι τα 5+1 παραδοσιακά φαγητά της Σύρου που θα ανατινάξουν τους γευστικούς σου κάλυκες:

1. Το τυρί Σαν Μιχάλη

Σαν μέλι θα παραφράζαμε εμείς ή για την ακρίβεια σαν… καρύδι! Το ιδιαίτερο αυτό Π.Ο.Π. τυρί έχει γεύση καρυδιού (ειδικά όταν ωριμάζει) και είναι πικάντικο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί γευσιγνώστες το χαρακτηρίζουν και ως «παρμεζάνα» της Σύρου! Το δε όνομά του το οφείλει στο βουνό στα βόρεια του νησιού. Παράγεται με μεράκι και πολύ κόπο από τους δύο τυροκόμους του νησιού, την «Τυροκομική Τυροσύρα» και το «Τυροκομείο Ζωζεφίνος». Ό,τι πρέπει για τις μακαρονάδες και τις πίτες σου!

2. Όλα τα ξακουστά τυριά της Σύρου

Γενικά, η Σύρος είναι ο παράδεισος των… τυροφαγάδων! Εδώ, θα δοκιμάσεις τη γλυκιά γραβιέρα, το κρεμώδες ανθότυρο και την πικάντικη κοπανιστή. Ιδιαίτερη γεύση αποτελεί και το πετρωτό, ένα τυρί που πήρε το όνομά του από τις πέτρες που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για το άρμεγμα της κατσίκας. Σου προτείνουμε επίσης να γευτείς την απαλή και ανάλατη τυροβολιά, καθώς και, για αντίθεση, την ξινομυζήθρα και το ξινότυρο που είναι έντονα στη γεύση, κρεμώδη και με χαμηλά λιπαρά.

3. Οι συριανές μαρμελάδες

Συνδυάζοντας ελληνικές πρώτες ύλες και γαλλική μέθοδο παρασκευής, οι συριανές μαρμελάδες απογειώνουν το πρωινό σου ή συνοδεύουν ιδανικά τα τυριά, το κρέας ή το κρασί σου. Αρωματικές και νόστιμες, δεν έχουν πρόσθετα χρώματα ή τεχνητά συντηρητικά. Γι’ αυτό και θα τις ξεχωρίσεις.

4. Οι παραδοσιακές αλμυρές σπεσιαλιτέ

Γνώρισε τις αυθεντικές συριανές σπεσιαλιτέ όπως είναι η καπαροσαλάτα και η μαϊντανοσαλάτα. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές γεύσεις απ’ ότι έχεις δοκιμάσει ως τώρα. Γευστικές εκπλήξεις για τον ουρανίσκο σου θα αποδειχθούν επίσης η μαραθόπιτα από άγριο μάραθο και η αετόπιτα που συνδυάζει ψαρικά και λαχανικά.

5. Χαλβαδόπιτα και πασταλαριές

Πρόκειται για δύο γνωστά γλυκά της Σύρου που θα αγαπήσει ο ουρανίσκος σου. Η χαλβαδόπιτα είναι ένα σάντουιτς από γκοφρέτες που ανάμεσά τους θα βρεις μια πάστα από μέλι, ζάχαρη, ξύδι, ασπράδι αβγού και αμύγδαλα. Οι δε παστελαριές είναι ένα είδος παστελιού με αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλο και σουσάμι.

+1. Τα περίφημα συριανά λουκούμια

Υπάρχει κανείς που να μην τα έχει δοκιμάσει; Τα πιο διάσημα γλυκά της Σύρου έφτασαν σ’ αυτή το 19ο αιώνα από τη Μικρά Ασία. Πλέον, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσής της. Θα τα βρεις σε κάθε γωνιά της. Ωστόσο, άμα θες να το πας ένα βήμα πιο πέρα, κάνε μια επίσκεψη σε ένα εργαστήριο και δες από κοντά πώς παράγονται.

Η Σύρος & τα παραδοσιακά φαγητά της σε περιμένουν για μοναδικές στιγμές απόλαυσης!

Μήπως ανήκεις και συ σε όσους «λιώνουν» στο άκουσμα και μόνο της λαχταριστής χαλβαδόπιτας, των μοναδικών μαρμελάδων και των αξεπέραστων συριανών λουκουμιών; Αν ναι, τότε μην το καθυστερείς άλλο. Επιβιβάσου άμεσα στο πλοίο της FAST FERRIES με προορισμό τη Σύρο, για ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και μοναδικές στιγμές απόλαυσης. Κλείσε λοιπόν τώρα το εισιτήριό σου και…

καλή απόλαυση!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Παραδοσιακά φαγητά Σύρου που αξίζει να γευτείς»;                                                                                       

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.