Μύκονος και φαγητό: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γνωρίσεις το Νησί των Ανέμων, ένας από αυτούς είναι και η πλούσια γαστρονομική της παράδοση. Όσοι νομίζουν πως η Μύκονος είναι διάσημη μόνο για το έντονο lifestyle και τις όμορφες παραλίες της, κάνουν μεγάλο λάθος. Η τοπική μυκονιάτικη κουζίνα προσφέρει ασύγκριτες γεύσεις από την ελληνική παράδοση με σύγχρονες επιρροές, που μαγεύουν ντόπιους αλλά και τουρίστες. Στο παρόν άρθρο, θα βρεις προτάσεις για τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που οφείλεις να δοκιμάσεις όταν μεταβείς στη Μύκονο.

Μύκονος και φαγητό – Πρόταση 1: Γραβιέρα Μυκόνου

Ενα σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα που δένει αρμονικά με όλες τις συνταγές της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Ένα κιτρινωπό τυρί ήπιας γεύσης αλλά έντονων αρωμάτων που συνήθως το σερβίρουν με ζεστό ψωμί ή παξιμάδια.

Πρόταση 2: Λούζα Μυκόνου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά αλλαντικά είναι η μοσχομυριστή λούζα Μυκόνου. Είναι ένα είδος παστού χοιρινού κρέατος που το φτιάχνουν με μια παραδοσιακή μέθοδο αλατίσματος και ξήρανσης. Στη συνέχεια, προσθέτουν πολλά και διάφορα μπαχαρικά, με κυρίαρχα το γαρίφαλο και το πιπέρι. Είναι ένα εκλεκτός μεζές, που συνοδεύει τέλεια το κρασί κομμένο σε λεπτές φέτες.

Μύκονος και φαγητό –  Πρόταση 3: Σούμα

Ένα άχρωμο παραδοσιακό απόσταγμα που παρασκευάζεται από τα υπολείμματα του κρασιού, παρόμοιο με το τσίπουρο. Θα το βρείτε στα περισσότερα τοπικά ταβερνάκια καθώς αποτελεί βασικό μέρος της τοπικής κουλτούρας.

Πρόταση 4: Καλόγερος Μυκόνου

Μολονότι είναι ένα φαγητό σήμα κατατεθέν της Νάξου, η μυκονιάτικη παραλλαγή αποτελεί μια εξίσου εύγευστη και ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο λόγος για ένα παραδοσιακό φαγητό από μελιτζάνες, μοσχαρίσιο κρέας, τυρί και πλούσια σάλτσα.

Μύκονος και φαγητό – Πρόταση 5: Χταπόδι ξυδάτο

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ξυδάτο χταπόδι στο Μύκονο, δεν ξέρεις τι χάνεις! Εκτός από το μαρινάρισμά του με ξύδι, το μαγείρεμα περιλαμβάνει άφθονο ελαιόλαδο και πολλά αρωματικά βότανα. Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς μεζέδες και «κουμπώνει» αρμονικά με το ούζο!

Πρόταση 6: Παραδοσιακή μυκονιάτικη σαλάτα

Μια σαλάτα που περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, ελιές και τοπικό τυρί. Τη σερβίρουν με ελαιόλαδο και μπόλικη ρίγανη και είναι ιδανική για να πλαισιώσει κάθε γεύμα της ημέρας!

Μύκονος και φαγητό – Πρόταση 7: Αμυγδαλωτά

Παραδοσιακά γλυκά από αμύγδαλα, ζάχαρη και ανθόνερο, με μαλακή και ζουμερή υφή. Τα προσφέρουν συχνά σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις και αποτελούν εξαιρετικό συνοδευτικό για καφέ.

Πρόταση 8: Κοπανιστή

Ένα χαρακτηριστικό τυρί των Κυκλάδων, που τη συναντάμε κυρίως στη Μύκονο, την Τήνο και τη Σύρο. Είναι ένα μαλακό τυρί προϊόν έντονης ζύμωσης, με έντονη πιπεράτη γεύση. Ο τρόπος παρασκευής της, είναι συνήθως από νωπό αγελαδινό γάλα που δεν έχει περάσει θερμική επεξεργασία. Το μείγμα πήζει και στραγγίζει για κάμποσους μήνες ενώ κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, προστίθεται επιπλέον τυρί και ζυμώνεται ξανά!

Η Μύκονος και οι ασύγκριτες γεύσεις της σε περιμένουν να τις δοκιμάσεις!

Μόλις λίγα κλικ σε χωρίζουν από το γευτείς την κοπανιστή, τη λούζα και τις υπόλοιπες μοναδικές γεύσεις του νησιού! Κάνε τώρα την κράτησή σου στην online πλατφόρμα εισιτηρίων μας και… προετοίμασε τους γευστικούς σου κάλυκες για τα καλύτερα! Επισκέψου τώρα το Μύκονο με τη FAST FERRIES αγοράζοντας τα εισιτήριά σου εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Μύκονος & τοπικό φαγητό: Η παράδοση του κοσμοπολίτικου νησιού»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.