Αν οργανώνεις ένα ταξίδι στο Ηράκλειο, αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας! Σε έναν εκθεσιακό χώρο 3.500 m2 θα γνωρίσεις το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου: διαδραστικά εκθέματα, τεχνολογικές εφαρμογές και οπτικοακουστικά μέσα σου χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία.

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτουργεί από το 1980 στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Σκοπός του είναι να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του κρητικού περιβάλλοντος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί μέσα από τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους αλλά και τις παροδικές εκθέσεις που φιλοξενεί. Μέσα από «Μεγαδιοράματα», δηλαδή ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος, πραγματοποιείς ένα «ταξίδι» στον χρόνο και τις περιοχές όλης της ανατολικής Μεσογείου.

Ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου!  

Ξεκινώντας από το Επίπεδο +2: Natura 2000 Κρήτης

Στην έκθεση αυτή μπορείς να μάθεις τα πάντα για τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης. Ποια σπάνια είδη ζώων και φυτών κατοικούν σε αυτές τις περιοχές; Τι απειλές υπάρχουν για τα είδη αυτά και ποιο είναι το καθεστώς προστασίας τους; Γιατί είναι σημαντικές οι περιοχές NATURA 2000 για την κοινωνική και οικονομική ευημερία της Κρήτης; Πώς μπορούν οι δραστηριότητες των ανθρώπων να επηρεάσουν την ισορροπία των φυσικών οικοσυστημάτων; Εδώ θα βρεις απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου!

Επίπεδο +1: Φωτεινά μυστήρια, ψηλά βουνά και κωνοφόρα δάση

Αρχικά, στο Επίπεδο +1 συναντάς μια έκθεση που ξεδιπλώνει μπροστά σου τον κόσμο του φωτός, της οπτικής και της οφθαλμαπάτης. Διασκέδασε με οπτικά παράδοξα, παίξε με laser, πέταξε «μαγικά» στον αέρα και δες φαινόμενα ορατά με τη δύναμη υπεριώδους ακτινοβολίας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα γνωρίσεις τα μυστικά των ψηλών βουνών! Αν απορείς πώς είναι δυνατή η ζωή στα μεγάλα υψόμετρα, ήρθε η στιγμή να το ανακαλύψεις. Στο τέλος, θα περιηγηθείς στα κωνοφόρα δάση της Μεσογείου. Μέσα σε έλατα, κέδρους και κυπαρίσσια θα θαυμάσεις τον λίγκα και τη ραβδωτή ύαινα.

Τα Μεγαδιοράματα στο Ισόγειο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Στο ισόγειο μπορείς να γνωρίσεις τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου μαθαίνοντας για τους πολυάριθμους οργανισμούς που κατοικούν σε αυτή. Μέσα από δύο Μεγαδιοράματα θα δεις δάση με φυλλοβόλα δέντρα αλλά και θαμνότοπους της Μεσογείου. Αρκούδες, λύκοι, ο σπάνιος κρητικός αγριόγατος, αλεπούδες: όλα ζωντανεύουν γύρω σου!

Τα οικοσυστήματα στο Επίπεδο -1

Εδώ μπορείς να περιηγηθείς στα υδάτινα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου και να γνωρίσεις τα είδη που φιλοξενούν. Παράλληλα, θα ενημερωθείς για τη σημασία των υδροβιοτόπων αυτών αλλά και τους κινδύνους που τους απειλούν σήμερα. Στη συνέχεια, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα σε ταξιδέψει στις ερήμους για να ανακαλύψεις πώς επιβιώνουν οι κάτοικοί τους. Ακολουθεί μια βόλτα στον βοτανικό κήπο, ανάμεσα σε ενδημικά φυτά της Κρήτης. Εδώ είναι το ιδανικό σημείο για μια μικρή στάση για ξεκούραση, απολαμβάνοντας τη σκιά από… τους γιγάντιους δεινοσαύρους!

Επίπεδο -2: Προϊστορικά ζώα και σεισμοί

Φτάνοντας στο Επίπεδο -2 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα αντικρίσεις το Γιγάντιο Δεινοθηρίο: με 5 μέτρα ύψος και 7 μέτρα μήκος είναι το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στην Κρήτη! Συνέχισε στην έκθεση με τις αναπαραστάσεις δεινοσαύρων σε πραγματικό μέγεθος και ζήσε τη μοναδική εμπειρία του να περπατάς ανάμεσά τους! Στο επίπεδο αυτό θα βρεις και τον προσομοιωτή σεισμών: έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου μπορείς να ζήσεις σεισμούς από 5 έως 7,6 ρίχτερ. Στόχος του σεισμικού προσομοιωτή είναι να μάθεις πώς να αντιδράς ώστε να προστατεύσεις τον εαυτό σου τέτοιες καταστάσεις.

+Ερευνότοπος: Αν στην παρέα σου υπάρχουν και παιδιά, μην παραλείψεις τον Ερευνότοπο! Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για τους μικρούς μας φίλους, όπου γνωρίζουν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τη μαγεία της φύσης: θα συμμετέχουν στην ανασκαφή απολιθωμένων ζώων και στην εξερεύνηση σπηλαίου και θα κάνουν βραδινή κατασκήνωση!

Έτοιμος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας;

Ανυπομονείς να ζήσεις κι εσύ τη μοναδική εμπειρία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας; Ταξίδεψε με άνεση στο Ηράκλειο με τον ακτοπλοϊκό στόλο της Fast Ferries και γνώρισε από κοντά τη μαγεία της ανατολικής Μεσογείου!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου: Κάνε βουτιά στον χρόνο»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο στο blog της Fast Ferries.