Λουκούμια Σύρου, μία από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Αν δεν έχεις γευτεί τα αυθεντικά, τότε δεν ξέρεις τι χάνεις. Με καταγωγή από την Πόλη, «εγκαταστάθηκαν» και εξελίχθηκαν στο νησί και από εκεί ξεκίνησαν το ταξίδι τους έως τα πέρατα του κόσμου. Ποια είναι όμως τα μυστικά της γεύσης, της παρασκευής και της ιστορίας τους; Μάθε περισσότερα διαβάζοντας το κείμενο που επιμεληθήκαμε για σένα.

7+1 facts για τα συριανά λουκούμια που αξίζει να μάθεις

1. Έχουν απίθανη γεύση και βελούδινη υφή

Λουκούμια Σύρου με γεύση μαστίχα, περγαμόντο, τριαντάφυλλο, μανταρίνι ή λεμονανθό; Όποια από τις παραπάνω και αν επιλέξεις, ανήκει στις αυθεντικές. Απόλαυσε αργά – αργά τη βελούδινη υφή τους να λιώνει στο στόμα σου και αν είσαι μερακλής, συνόδευσέ τα με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, έτσι όπως τα απολάμβαναν παλιά.

2. Περιέχουν μόνο αγνά υλικά

Τα λουκούμια Σύρου περιέχουν μετρημένα, εκλεκτά και εξαιρετικά απλά υλικά. Η συνταγή τους περιλαμβάνει υφάλμυρο νερό, ζάχαρη, άμυλο και ελάχιστο ξινό για να ισορροπεί τη γλυκιά τους γεύση. Στο μείγμα μπορούν να προστεθούν αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια. Το ξεχωριστό άρωμα το οφείλουν στα φυσικά αιθέρια έλαια, ενώ το χρώμα τους προκύπτει από φυτικές χρωστικές ουσίες. Όπως καταλαβαίνεις, τα συντηρητικά και η γλυκόζη απαγορεύονται.

3. Είναι χειροποίητα

Όλη η διαδικασία παρασκευής τους γίνεται με το χέρι. Ο λουκουμοποιός φτιάχνει το μείγμα των υλικών και στη συνέχεια το βράζει μέσα σε χάλκινο «μπακιρένιο» καζάνι. Κατόπιν, το απλώνει σε μία οριζόντια πλάκα, το πασπαλίζει με ζάχαρη άχνη και το κόβει σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Πλέον, η τεχνολογία βοηθά στο τύλιγμά και το πακετάρισμά τους, αν και αρκετοί κάνουν ακόμα και αυτό «χεράτα».

4. Η συνταγή τους περνά από γενιά σε γενιά

Ευτυχώς, στη Σύρο υπάρχουν ακόμα πολλές οικογένειες που συνεχίζουν την παράδοση της παρασκευής αυθεντικών συριανών λουκουμιών στα εργαστήριά τους. Μερικές από αυτές είναι οι οικογένειες Δεναξά, Κανακάρη, Κορρέ, Λειβαδάρα και Συκουτρή, τα ζαχαροπλαστεία των οποίων μπορείς να επισκεφτείς.

5. Αποκτούν συνεχώς νέες παραλλαγές

Εκτός από λουκούμια με την αυθεντική συνταγή, στη Σύρο θα βρεις επίσης διάφορες μοντέρνες παραλλαγές τους. Αρκετές από τις οικογένειες που τα παράγουν τολμούν να «παίζουν» μαζί τους, δημιουργώντας νέες πρωτότυπες γεύσεις. Έτσι, μπορείς πλέον να γευτείς λουκούμια με γεύσεις αμαρέτο, καρύδα, ρόδι, ακόμα και ούζο. Άλλα προϊόντα της τέχνης είναι το μπισκοτολούκουμο (λουκούμι με μπισκότο πάνω κάτω), το ψαθουράκι (είδος κουλουριού με γλυκάνισο και λουκούμι μέσα). Σήμερα υπάρχει μέχρι και παγωτό λουκούμι!

6. Αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού μας

Τα λουκούμια Σύρου ξεκινούν την ιστορική τους διαδρομή από τα 1832, όταν και καταγράφηκε η πρώτη τους παραγωγή στο νησί. Την τέχνη τους έφεραν τεχνίτες από την Κωνσταντινούπουλη. Η ανοδική τους πορεία εκτοξεύτηκε από το 1922, μετά και την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Από το 2019, τα συριανά λουκούμια περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας.

7. Τα αυθεντικά λουκούμια Σύρου ξεχωρίζουν… στο νερό!

Λουκούμια υπάρχουν πολλά! Πολλοί ζαχαροπλάστες ή βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι δημιουργούν τα δικά τους με βάση την συριανή συνταγή, κάτι που δεν ισχύει πάντα. Πώς όμως μπορείς να ξεχωρίσεις το αυθεντικό λουκούμι; Το μυστικό βρίσκεται στα υλικά και αποκαλύπτεται με ένα απλό τρικ. Τα «βιομηχανοποιημένα» λουκούμια περιέχουν γλυκόζη για λόγους οικονομίας. Αν λοιπόν τα βουτήξεις σε ένα ποτήρι νερό, τότε θα χάσουν το σχήμα τους. Αντίθετα, τα αυθεντικά θα το διατηρήσουν αναλλοίωτο.

+1. Αν δεν τα αναζητήσεις, θα σε βρουν εκείνα!

Αν έρθεις Σύρο και δεν προλάβεις να αγοράσεις ούτε ένα μαγικό κουτάκι με ντόπια λουκούμια, μη στεναχωρηθείς! Μερικές φορές, όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Γι’ αυτό, φροντίζουν οι μικροπωλητές που ανεβαίνουν στο πλοίο της FAST FERRIES. Αν τους ακούσεις λοιπόν να φωνάζουν “εδώ το καλό λουκουμάκι συριανό”, τότε ζήτα τους με ένα νεύμα να έρθουν κοντά σου.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Λουκούμια Σύρου: Παραδοσιακός γλυκός πειρασμός»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.