Λιοντάρια Ηρακλείου ή Κρήνη Μοροζίνι, όπως είναι και η επίσημη ονομασία τους: Το ιστορικότερο μνημείο της πρωτεύουσας της Κρήτης. Στολίζει την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία είναι γνωστή και ως πλατεία Λιονταριών, προσφέροντας παράλληλα πολύτιμο νερό στους περαστικούς. Ποιοι είναι όλοι εκείνοι οι λόγοι που οδήγησαν στην κατασκευή τους; Ποια είναι τα περίτεχνα στοιχεία που τα κάνουν μοναδικά; Γιατί αποτελούν σημείο συνάντησης ντόπιων και τουριστών; Μάθε τα πάντα γι’ αυτά μέσα από το νέο μας άρθρο – αφιέρωμα!

Τα Λιοντάρια του Ηρακλείου φτιάχτηκαν για να ξεδιψούν τους Κρητικούς!

Ως και τον 17ο αιώνα, η πόλη του Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, αντιμετώπιζε διαχρονικά πρόβλημα λειψυδρίας. Για την επίλυσή του, ο τότε Βενετός αξιωματούχος της πόλης Φρανσέσκο Μοροζίνι σχεδίασε και υλοποίησε την κατασκευή του νέου υδραγωγείου της, μήκους 15 χιλιομέτρων, το οποίο μετέφερε τα νερά διαφόρων πηγών ως την πόλη. Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα μόλις 14 μηνών και εγκαινιάστηκε την ημέρα της εορτής του τότε πολιούχου της Αγίου Μάρκου, στις 25 Απριλίου του 1628. Από τότε μέχρι σήμερα, το νερό του υδραγωγείου τροφοδοτεί την Κρήνη Μοροζίνι, γνωστή και με την ονομασία «λιοντάρια». Πλέον, το νερό των Λιονταριών χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα, καθώς καθαρίζεται με ειδικό φίλτρο ζεόλιθου, το οποίο μειώνει το χλώριο και τα παράγωγά του.

Μνημείο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας

Τα Λιοντάρια φιλοτεχνήθηκαν με έμφαση σε κάθε τους λεπτομέρεια. Η Κρήνη ενσωματώνει δεξαμενή κοσμημένη με ανάγλυφα οικόσημα και παραστάσεις από το θαλάσσιο βασίλειο όπως δελφίνια, τρίτωνες, μυθολογικά τέρατα και θαλάσσιους δαίμονες. Η ροή του νερού πραγματοποιείται από το στόμα τεσσάρων αξονικά τοποθετημένων λεόντων που στηρίζονται σε βάθρο στο κέντρο της κρήνης και υποβαστάζουν μία μαρμάρινη λεκάνη. Η αρχική κατασκευή της κρήνης περιλάμβανε στο κέντρο της και ένα μεγάλο άγαλμα του Ποσειδώνα, το οποίο ωστόσο καταστράφηκε κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής της Κρήτης. Γι’ αυτό και μέχρι την καταστροφή του, το μνημείο ονομαζόταν «Κρήνη του Γιγαντα (Τσιγάντε)». Το 1847, οι Τούρκοι άλλαξαν τη μορφή της κρήνης, προσθέτοντας μαρμάρινες κολόνες στο χείλος της λεκάνης και επίχρυσα γράμματα με τη νέα ονομασία που της έδωσαν: «Συντριβάνι Αμπντούλ Μετζίτ». Επίσης, τρύπησαν τους λοβούς και τοποθέτησαν βρύσες, καταστρέφοντας τα ανάγλυφα. Το μνημείο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή το 1900.

Τα Λιοντάρια είναι το σημείο συνάντησης του Ηρακλείου!

Λόγω της κεντρικής τοποθεσίας τους, τα Λιοντάρια αποτελούν το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσεις τη βόλτα σου στο Ηράκλειο Κρήτης. Κοντά τους βρίσκονται τα καλύτερα καφέ και μπαρ της πόλης, καθώς και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η Λότζια, ο Άγιος Τίτος και φυσικά το ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με το φρούριο Κούλες και τα ενετικά νεώρια. Μπορείς επίσης και να παραμείνεις στην όμορφη πλατεία που τα φιλοξενεί, απολαμβάνοντας το σουβλάκι, το παγωτό ή τον καφέ σου. Για να φτάσεις όμως στο Ηράκλειο και τα Λιοντάρια του, πρέπει πρώτα να οργανώσεις το ταξίδι σου με το πλοίο. Γι’ αυτό, καλύτερα να κλείσεις από σήμερα το εισιτήριό σου με FAST FERRIES, ταξιδεύοντας με το νέο υπερσύγχρονο ταχύπλοο THUNDER. Κάνε τώρα την κράτησή σου στο www.fastferries.com.gr και…

Απόλαυσε το Ταξίδι!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξίδεψε τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης με την FAST FERRIES:
Σαντορίνη – Ηράκλειο, Μύκονος – Ηράκλειο, Ίος – Ηράκλειο, Πάρος – Ηράκλειο, Σύρος – Ηράκλειο, Πειραιάς – Ηράκλειο
Αγόρασε τα εισιτήριά σου για το Ηράκλειο εδώ

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Λιοντάρια (Κρήνη Μοροζίνι): Το εμβληματικό μνημείο του Ηρακλείου»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.