Κνωσός, ο ξακουστός αρχαιολογικός χώρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς όταν βρεθείς στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίκεντρο του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, του μινωικού, θα φιλοξενεί για πάντα τους θρύλους του βασιλιά Μίνωα και του Μινώταυρου. Ποια είναι όμως όλα εκείνα τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτή; Ανακάλυψέ τα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Κνωσός: 7+1 μοναδικά facts που αξίζει να γνωρίζεις!

1. Βρίσκεται δίπλα στο Ηράκλειο

… και για την ακρίβεια 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του, στο ύψωμα της Κεφάλας, κοντά στον ποταμό Κατσαμπά. Μπορείς να φτάσεις σε αυτή με το λεωφορείο ή με αυτοκίνητο, σε μία διαδρομή που διαρκεί 10 λεπτά.

2. Αποτέλεσε το κέντρο της Κρήτης

Η πόλη δημιουργήθηκε κατά την νεολιθική περίοδο, ανάμεσα σε 7000-5000 π.Χ. Εδώ, κατά την περίοδο 2000 – 1350 π.Χ άκμασε ο μινωικός πολιτισμός, ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Στο σημείο διασώζονται σήμερα απομεινάρια από μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, έργα τέχνης και τα μινωικά συστήματα γραφής.

3. Ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα

Η Κνωσός αποτέλεσε την έδρα μίας μυθικής προσωπικότητας, του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, γιου του Δία και της Ευρώπης. Σε εκείνον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η θαλασσοκρατία των Αρχαίων Κρητών.

4. Το επίκεντρο της Κνωσού είναι το περίφημο ανάκτορό της

Το περίφημο μινωικό ανάκτορο αποτελεί αναμφίβολα το εντυπωσιακότερο εύρημα της Κνωσού. Χτίστηκε σε δυο φάσεις: μία στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ και μία κατά την περίοδο 1700-1450 π.Χ.

5. Η ανακάλυψη του ανακτόρου έγινε μόλις τον προηγούμενο αιώνα

Ο Ηρακλειώτης αρχαιολόγος Μίνωας Καλοκαιρινός ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις πρώτες του ανασκαφές στην Κνωσό το 1878. Στη συνέχεια ακολούθησαν ανασκαφές από τον Άγγλο Αρθούρο Έβανς, οι οποίες και το 1931 αποκάλυψαν το περίφημο ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα.

6. Στο ανάκτορο βρίσκεται και ο μυθικός μινωικός λαβύρινθος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στο ανάκτορο της Κνωσού βρίσκεται και ο μινωικός λαβύρινθος. Εδώ, ο βασιλιάς Μίνωας φέρεται να κρατούσε φυλακισμένο τον Μινώταυρο, ένα μυθικό πλάσμα που ήταν μισό άνθρωπος και μισός ταύρος. Κατασκευαστής του λαβυρίνθου ήταν ο μηχανικός Δαίδαλος.

7. Στον αρχαιολογικό χώρο θα θαυμάσεις μοναδικά μνημεία και έργα τέχνης

Ο χώρος της Κνωσού, τεράστιος σε έκταση, φιλοξενούσε μία ολόκληρη πολιτεία. Εδώ, την προσοχή σου θα τραβήξουν σίγουρα μερικά από τα μνημεία του όπως η βασιλική έπαυλη, η Οικία των τοιχογραφιών, η νότια οικία, ο ξενώνας και ο βασιλικός τάφος – ιερό.

+1.   Κι όμως, η Κνωσός δεν αποτελεί μνημείο της UNESCO!

Τι και αν κανείς θα περίμενε ότι η Κνωσός, λόγω της σημασίας της για τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό θα αποτελούσε ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; Κι όμως, δεν είναι!  Γι’ αυτό, πάγιο αίτημα των Κρητικών και όλων των Ελλήνων είναι να καταγραφεί επιτέλους ανάμεσα σε αυτά.

Έλα στο Ηράκλειο Κρήτης για να θαυμάσεις την Κνωσό – και όχι μόνο!

Αν είσαι λάτρης της ιστορίας, τότε η Κνωσός αποτελεί έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς! Ωστόσο δεν είναι και ο μόνος στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς εδώ βρίσκονται επίσης η Φαιστός, τα Μάλια, η Γόρτυς και η Τύλισος. Κατά την παραμονή σου στο νησί, μην παραλείψεις να θαυμάσεις από κοντά και τα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα. Φυσικά, για να επισκεφτείς το Ηράκλειο Κρήτης και τα ιστορικής σημασίας αξιοθέατά του πρέπει πρώτα να κλείσεις τα εισιτήριά σου. Γι’ αυτό, καλύτερα να ετοιμάζεσαι από τώρα, κάνοντας την κράτησή σου με το νέο υπερσύγχρονο ταχύπλοο Thunder της FAST FERRIES στο www.fastferries.com.gr

Απόλαυσε το ταξίδι σου με την ποιότητα της FAST FERRIES!

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξίδεψε τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης με την FAST FERRIES:
Σαντορίνη – Ηράκλειο, Μύκονος – Ηράκλειο, Ίος – Ηράκλειο, Πάρος – Ηράκλειο, Σύρος – Ηράκλειο, Πειραιάς – Ηράκλειο
Αγόρασε τα εισιτήριά σου για το Ηράκλειο εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Κνωσός: Το κέντρο του μινωικού πολιτισμού»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.