Κάστρο Νάξου, ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Χώρας και ολόκληρου του νησιού. Με σπουδαία ιστορία που κρατά από τον 13ο αιώνα, αποτελεί το σημείο συνάντησης του χθες με το σήμερα, προσελκύοντας κάθε χρόνο δεκάδες τουρίστες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ποια είναι όμως όλα εκείνα τα μυστικά που κουβαλά η ιστορία αυτού του σπουδαίου ενετικού φρουρίου; Για ποιους λόγους αξίζει να το επισκεφθείς; Μάθε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Κάστρο Νάξου και η ιστορία του

Το κάστρο Νάξου περιλαμβάνει ολόκληρη την καστροπολιτεία που ιδρύθηκε το 1207 από τον Ενετό στρατιωτικό και διπλωμάτη Μάρκο Σανούδο, όταν κατέλαβε 17 νησιά του Αιγαίου, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο το Δουκάτο του Αιγαίου. Έδρα αυτού του δουκάτου, η Νάξος. Στην ουσία, το κάστρο αποτελείται από 12 πύργους των αξιωματούχων του Σανούδου, χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που είχε λεηλατηθεί από πειρατές.

Βόλτες βγαλμένες από το παρελθόν

Κάστρο Νάξου

Μόλις λίγα μέτρα από το λιμάνι, το κάστρο Νάξου περικλείει έναν ολόκληρο ενετικό οικισμό, σημάδι της Μεσαιωνικής ιστορίας του νησιού. Εκτός από τόπος κατοικίας των αξιωματούχων, η περιοχή αποτέλεσε διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών. Σήμερα, η καστροπολιτεία έχει καταφέρει να διατηρήσει σε ένα βαθμό την αίγλη του παρελθόντος. Περνώντας την πύλη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει παραδοσιακά σπίτια από τον 14ο – 15ο αιώνα που φέρουν οικόσημα καθολικών ευγενών, πλακόστρωτα σοκάκια και γραφικές αυλές γεμάτες λουλούδια. Μάλιστα, πολλά από τα σπίτια κατοικούνται από απογόνους των Ενετών κάνοντας τη σύνδεση με το παρελθόν συναρπαστική!

Το κάστρο Νάξου και τα αξιοθέατά του

Ας δούμε τώρα όλα τα αξιοθέατα που βρίσκονται εντός του κάστρου, τα οποία και αξίζει να επισκεφτείς.

1. Πόρτα του κάστρου

Το κάστρο Νάξου επικοινωνούσε με την υπόλοιπη πόλη και τους γύρω οικισμούς μέσα από τρεις εισόδους. Η βόρεια πύλη του και η πιο χαρακτηριστική, γνωστή και ως «Τρανή πόρτα», δεσπόζει αρχοντικά ακόμη και σήμερα προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την ιστορία της καστροπολιτείας.

2. Πύργος Dela Rocca Barozzi

Η πρώτη σου στάση μέσα στο κάστρο της Νάξου πρέπει να είναι ο Πύργος Dela Rocca –  Barozzi. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές αρχοντικό που χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τους Ενετούς και επισκευάστηκε το 1694 από τον σταυροφόρο Sforza Castri. Πλέον, ανήκει στην οικογένεια Καραβία, απόγονο των ευγενών οικογενειών Della Rocca – Barozzi, που φροντίζει για τη διατήρηση του πύργου, ο οποίος λειτουργεί ως Ενετικό μουσείο. Εδώ, θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις μία πλούσια λαογραφική συλλογή που μαρτυρά πολλά για την ιστορία του νησιού.

3. Μητρόπολη των Καθολικών

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του κάστρου, το βλέμμα σου θα τραβήξει η Μητρόπολη των Καθολικών. Επιβλητική, με Βυζαντινές και μπαρόκ επιρροές σε καλεί να την επισκεφτείς και να θαυμάσεις το εσωτερικό της. Το μαρμάρινο δάπεδο, γεμάτο με επιτύμβιες πλάκες του 17ου -18ου αιώνα και οικόσημα των σημαντικότερων οικογενειών, αποτελεί από μόνο του ένα έργο τέχνης. Ο ναός, επίσης, φιλοξενεί μία μοναδική βυζαντινή εικόνα με διπλή όψη: από τη μία, της Παναγίας της Ελεούσας και από την άλλη, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

4. Ιστορική πλατεία

Όλα τα σοκάκια οδηγούν στο κέντρο του κάστρου της Νάξου, την πλατεία όπου βρίσκονται μερικά από τα κτίρια που διαμόρφωσαν την ιστορία του νησιού. Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η Εμπορική Σχολή, στην οποία φοίτησε για ένα χρόνο ο Νίκος Καζαντζάκης και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου.  Δίπλα της, βρίσκεται η Καπέλλα Καζάτζα (που σημαίνει «εκκλησία-σπίτι»), ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω δεσπόζει η πρώτη Σχολή και μονή Ουρσουλινών, κέντρο διαπαιδαγώγησης νεαρών καθολικών κοριτσιών.

5. Πύργος Κρίσπι

Κάστρο Νάξου

Ο Πύργος Κρίσπι, γνωστός και ως πύργος του Γλέζου, είναι ένας από τους 12 που προστάτευαν τον πύργο του Σανούδου και ο μόνος που διασώζεται. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και είναι ο μοναδικός στο νησί που περιλαμβάνει έναν κυκλικό πύργο. Στην κύρια είσοδό του θα δει κανείς το οικόσημο του Joseph Barozzi, ενώ στην εσωτερική θύρα το οικόσημο των Crispi. Ο πύργος αυτός, ανήκει πλέον στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έπειτα από δωρεά του Πέτρου Γλέζου, ενώ στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού.

Ανακάλυψε το κάστρο που κάνει τη Νάξο να ξεχωρίζει!

Παρά το μεσαιωνικό της παρελθόν, η καστροπολιτεία συνεχίζει να έχει παλμό ακόμα και σήμερα. Εκτός από τα αρχοντικά που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από ντόπιες οικογένειες, στα στενά του κάστρου θα βρεις καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη δώρων, ταβέρνες, και μαγαζιά για να απολαύσεις τον καφέ σου. Εάν, λοιπόν, θέλεις και εσύ να ταξιδέψεις στο αριστοκρατικό παρελθόν της Νάξου, να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια και να δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις δεν έχεις παρά να οργανώσεις την εκδρομή σου στο νησί. Κλείσε λοιπόν το εισιτήριό σου στο fastferries.com.gr και ετοίμασε βαλίτσες για το νησί!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Κάστρο Νάξου: Το χθες που συναντά το σήμερα»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.