Είναι γνωστό σε όλους πως το ηλιοβασίλεμα στη Σύρο είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο καθηλωτικά ολόκληρης της χώρας! Η Σύρος έχει πολλά και διάφορα μέρη ώστε να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, ωστόσο αυτό στην Απάνω Μεριά είναι που ξεχωρίζει.

Τι είναι η Απάνω Μεριά Σύρου και τι την ξεχωρίζει από το υπόλοιπο νησί

Όταν μιλάμε για την «Απάνω Μεριά» στη Σύρο, ουσιαστικά εννοούμε ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της. Καλύπτει σχεδόν τη μισή Σύρο (45%) και τη χωρίζει από την υπόλοιπη μια νοερή γραμμή που συνδέει Ερμούπολή με Άνω Σύρο, Αληθινή και Κίνι. Χωροταξικά, είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (GR4220032) των τμημάτων NATURA 2000.

Το κύριο γνώρισμα της περιοχής, είναι οι βραχώδεις και απόκρημνοι λόφοι της. Αυτοί, είναι καλυμμένοι σε μεγάλο ποσοστό από φρύγανα (φασκόμηλο, θυμάρι, ασπάλαθος και άλλα). Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Απάνω Μεριάς περιλαμβάνει ακόμα δύσκολα προσβάσιμες και απότομες παραλίες. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω του δύσβατου οδικού δικτύου, το μεγαλύτερο κομμάτι της Απάνω Μεριάς Σύρου είναι τουριστικά σχεδόν… αχαρτογράφητο! Η Απάνω Μεριά έχει γλυτώσει από την τουριστική επέλαση και αναμφίβολα οφείλει σε αυτό μεγάλο μέρος της γοητείας της.

Απάνω-μεριά-σύρος

Ηλιοβασίλεμα στην Απάνω Μεριά Σύρου: Πού θα έχεις την καλύτερη θέα

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου: Είναι στην κορυφή  της Άνω Σύρου και προσφέρει πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Ιδανικό σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να δημιουργεί μοναδικές αποχρώσεις, όπως κατηφορίζει προς τον ορίζοντα.

Λατομείο Δυόσμου: Ένα λατομείο μαρμάρου στην περιοχή του Δυόσμου που σταμάτησε την λειτουργία του το 1962. Ένα αρκετά δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο, ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης. Η πανοραμική θέα όλου του νησιού θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Από εκεί, είναι εμφανής η Τήνος στα βορειοανατολικά και η Γυάρος στα βορειοδυτικά.

Διαπόρι Σύρου: Το βορειότερο άκρο της Σύρου, προσφέρει όλα όσα πρέπει να έχει ένα ηλιοβασίλεμα για να το απολαύσεις: Απομόνωση και ησυχία. Η πρόσβαση στο Διαπόρι είναι μόνο για έμπειρους πεζοπόρους και περιλαμβάνει μια διαδρομή με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Καστρί και Χαλανδριανή: Για last but not least, αφήσαμε τον προϊστορικό οικισμό του Καστριού και τον οικισμό της Χαλανδριανής στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Το Καστρί, χρονολογείται στα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου II (2800-2300 π.Χ.) και περιλαμβάνει υπολείμματα κτιριών και ενός νεκροταφείου με 600 τάφους! Πιθανότατα, αποτελεί το μέρος όπου η Σύρος πρωτοκατοικήθηκε.

Σε απόσταση 45’, μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι, συναντά κανείς τον μικρό οικισμό της Χαλανδριανής, όπου έχει ανασκαφεί μια προϊστορική ακρόπολη. Όπως και η πλειοψηφία των πεζοπορικών διαδρομών στην Άνω Μεριά, η προσέγγιση αμφοτέρων προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση, εμπειρία και κατάλληλο εξοπλισμό.

Γιατί η Απάνω Μεριά στη Σύρο έχει το καλύτερο ηλιοβασίλεμα;

Είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα. Το θέμα όμως, είναι το μέρος αυτό να είναι όντως «μυστικό» και όχι… «κοινό»! Πόσες φορές δεν γίνατε μάρτυρες ενός πράγματι πανέμορφου ηλιοβασιλέματος που όμως η… λαοθάλασσα που προσέλκυε, το έκανε κουραστικό; Δεν νιώσατε ενόχληση από τους παραθεριστές που σας ζητούσαν αλλεπάλληλα να τους απαθανατίσετε, καταστρέφοντας τη στιγμή; Δεν χάθηκε η μαγεία από τη βαβούρα και την ηχορύπανση; Η Απάνω Μεριά, έχει το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στη Σύρο διότι είναι κυριολεκτικά ένα ησυχαστήριο, περιτριγυρισμένο από το ατελείωτο γαλάζιο. Ένα ηλιοβασίλεμα, διαρκεί μάξιμουμ 30 λεπτά. Τις στιγμές εκείνες, καλύτερα να απολαμβάνει κανείς το θέαμα χαμένος στις σκέψεις του παρά να δίνει αγώνα για να… κρατήσει τη θέση του.

Ηλιοβασίλεμα-Σύρος

Το ηλιοβασίλεμα στην Άνω Μεριά Σύρου, είναι πιο κοντά απ’ όσο περιμένεις!

Τα δρομολόγια της Fast Ferries από Πειραιά προς Σύρο, παρουσιάζουν όλο και περισσότερη κινητικότητα! Η σχεδόν ανεξερεύνητη Άνω Μεριά Σύρου και το σαγηνευτικό της ηλιοβασίλεμα, είναι μόλις ένα κλικ μακριά!  Κάνε τώρα την κράτησή σου στην online πλατφόρμα εισιτηρίων μας και… ώρα καλή στην πρύμνη σου!

Επισκέψου τώρα τη Σύρο μέσω της FAST FERRIES αγοράζοντας τα εισιτήριά σου εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Απάνω Μεριά, Σύρος: Απόλαυσε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα!»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.