Φαγητό στο Ηράκλειο Κρήτης: Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους θα ψάχνεις διαρκώς αφορμή για να πηγαίνεις στην κρητική πρωτεύουσα. Αναμφίβολα το νησί της Κρήτης είναι ένας τόπος ευλογημένος! Το ίδιο και η γαστρονομία της: Πεντανόστιμες λιχουδιές, εξαίσια εδέσματα και παραδοσιακά πιάτα τόσο λαχταριστά που ξεχνάς και το όνομά σου. Αν κάποιος ξέρει να μαγειρεύει και φυσικά να τρώει, αυτοί είναι οι Κρητικοί και δη οι Ηρακλειώτες!

Το φαγητό στο Ηράκλειο Κρήτης είναι κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Όσες απαιτήσεις κι αν έχεις ως προς το φαγητό, στο Ηράκλειο δεν θα ξέρεις πού να πρωτοεστιάσεις! Η πρωτεύουσα της Κρήτης, προσφέρει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών επιλογών για κάθε γούστο, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης, σου παραθέτουμε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Φαγητό στο Ηράκλειο Κρήτης – Must επιλογή 1: Σιουφιχτά

Τα σιουφιχτά είναι είδος παραδοσιακών ζυμαρικών κι ένα από τα κορυφαία πιάτα της κρητικής κουζίνας. Είτε τα συναντήσετε ως ‘σιουφιχτά’, είτε ‘σκιουφιχτά’ είτε ως ‘ζυμένια’ θα είναι εξίσου νόστιμα! Στην κρητική ντοπιολαλία, το ρήμα σκιουφίζω σημαίνει στρουφίζω (=στρίβω). Επομένως θα μπορούσαμε να τα πούμε και στριφτά! Η παρασκευή των σιουφιχτών μακαρονιών είναι αρκετά απλή καθώς γίνεται με λωρίδες ζύμης κι όχι με φύλλο. Το στριφτό σχήμα που είναι και το σήμα κατατεθέν, προκύπτει από το στρίψιμο των κομματιών ζύμης όσο αυτά ήταν νωπά. Στο Ηράκλειο Κρήτης το έχουν πάει σε… άλλο level όσον αφορά στη διαδικασία παραγωγής των σιουφιχτών. Έχουν μάλιστα τέτοια γεύση που θα… σκιουφίζονται για πάντα στο μυαλό σου!

Φαγητό-Ηράκλειο-Κρήτης-3

Φαγητό στο Ηράκλειο Κρήτης – Must επιλογή 2: Χοχλιοί

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι -γνωστοί σε όλους- κρητικοί χοχλιοί, άνετα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ολόκληρη ενότητα βιβλίου συνταγών. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλείς; Πρώτον, για τη μεγάλη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι πολύ νόστιμοι και οι συνδυασμοί τους είναι ατελείωτοι: βραστοί, μπουρμπουριστοί, με στάρι, με ρύζι ακόμα και ως… χοχλιδόπιτα! Οι χοχλιοί υπάρχουν για τα καλά στην καθημερινότητα των Κρητικών και των Ηρακλειωτών και τους αναφέρουν ακόμα και σε… μαντινάδες!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

O κρητικός στην ξενιτιά πόσα λεφτά δε δίδει,

να βρει μπουμπουριστούς χοχλιούς να φάει με το ξίδι!

φαγητό-ηράκλειο-κρήτης-2

Φαγητό στο Ηράκλειο Κρήτης – Must επιλογή 3: Μπαμιελίδικο

Το μπαμιελίδικο είναι ένας εκλεκτός μεζές του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο δεν είναι σχεδόν καθόλου γνωστό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ένας εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος για μπάμιες που μαζί με μπόλικο ξύδι και άφθονο χυμό λεμόνι, μένουν τραγανές και αρκετά ξινές! Θυμίζουν έντονα το τουρσί και είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για τη ρακή!

Φαγητό στο Ηράκλειο Κρήτης – Must επιλογή 4: Τζουλαμάς

Ο τζουλαμάς είναι μια παραδοσιακή συνταγή του Ηρακλείου και συγκεκριμένα της Μεσσαράς και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Είναι μια πίτα που συνδυάζει αρμονικά το αλμυρό και το γλυκό, προκαλώντας εκρήξεις γεύσεων στον ουρανίσκο. Περιλαμβάνει σταφίδες, συκωτάκια, φιστίκια, αμύγδαλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και ζάχαρη.

Το Ηράκλειο Κρήτης και το υπέροχο φαγητό του σε περιμένουν!

Ένα πράγμα σε χωρίζει από το γευτείς ένα προς ένα τα μοναδικά παραδοσιακά πιάτα του Ηρακλείου Κρήτης: Το να κλείσεις το εισιτήριό σου! Κάνε τώρα την κράτησή σου στην online πλατφόρμα εισιτηρίων μας και… προετοίμασε τους γευστικούς σου κάλυκες για τα καλύτερα που θα έρθουν! Επισκέψου τώρα τον γαστρονομικό παράδεισο που ακούει στο όνομα ‘Ηράκλειο Κρήτης’ μέσω της FAST FERRIES αγοράζοντας τα εισιτήριά σου εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Φαγητό Ηράκλειο Κρήτης: Τι δεν πρέπει να χάσεις!»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.