Ενυδρείο Κρήτης: Μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας για όποιον θέλει να ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Κι αυτό γιατί το ενυδρείο της Κρήτης είναι ένα από τα πιο μεγάλα και πιο σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης. Εξήντα δύο δεξαμενές με συνολικό όγκο 1.800.000 λίτρων θαλασσινού νερού φιλοξενούν περισσότερους από 2.000 θαλάσσιους οργανισμούς. Εδώ, μπορείς να θαυμάσεις περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη της Μεσογείου. Μάλιστα κάθε δεξαμενή αναπαριστά τον βυθό της κρητικής και της ευρύτερης μεσογειακής θάλασσας, αναπλάθοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον των οργανισμών. Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μια βόλτα στο ενυδρείο και να γνωρίσουμε λίγη από τη μαγεία του!

Η ζωή στο σκοτάδι

Στην πρώτη ενότητα του ενυδρείου ο φωτισμός είναι χαμηλός: έτσι, λιγοστές είναι και οι ακτίνες του ηλίου που φτάνουν στον βυθό της θάλασσας, στα σπήλαια και στις σχισμές των βράχων. Ακόμα και εδώ, όμως, υπάρχει ζωή. Ροφοί, κόκκινα κοράλλια, σαλάχια και καραβίδες είναι μερικοί από τους οργανισμούς που προτιμούν το σκοτάδι.

ενυδρείο-Κρήτης-βυθός

Η ανοιχτή θάλασσα

Περνώντας στη δεύτερη ενότητα του ενυδρείου, το σκοτάδι δίνει τη θέση του στο φως και μπροστά μας βλέπουμε μεγάλες δεξαμενές. Είναι η ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου: εδώ κατοικούν κοπάδια από ψάρια του πελάγους, θαλάσσια θηλαστικά, αλλά και μεγάλοι κυνηγοί, όπως ο καρχαρίας. Η σκηνογραφία των δεξαμενών αυτών έχει επιρροές από τον βυθό των Ματάλων και του Βάι. Μεταξύ των θαμώνων είναι τα μαγιάτικα, οι σφυρίδες, οι συναγρίδες και τα λαβράκια.

Κοντά στις ακτές

Το ταξίδι μας συνεχίζεται και φτάνουμε στις παράκτιες περιοχές. Εδώ βλέπουμε πυθμένες με βράχια, χαλίκια, λάσπη ή άμμο, περιοχές που μοιάζουν με υποθαλάσσια λιβάδια, αλλά και μικρά «κρησφύγετα» στα βράχια. Σίγουρα θα μαγνητίσει το βλέμμα σου η θαλάσσια ανεμώνη, ενώ γύρω της ζουν σκάροι, γύλοι, καρκινοειδή και εχινόδερμα.

Το Ενυδρείο πέρα από το «Τζάμι»!

Στην ενότητα αυτή βρίσκουμε ανοιχτές, ρηχές δεξαμενές και έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά κάποιους θαλάσσιους οργανισμούς. Μπορούμε, επίσης, να παρατηρήσουμε τους τεχνητούς βράχους, αλλά και να ενημερωθούμε για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας των δεξαμενών.

Τροπική ζωή… στη Μεσόγειο

Φτάνοντας στην τελευταία ενότητα του Ενυδρείου Κρήτης θα γνωρίσουμε τροπικά είδη και τους «λεσεψιανούς μετανάστες». Με την κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ άνοιξε ένα πέρασμα μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Έτσι, πολλά τροπικά είδη άρχισαν να ακολουθούν τα ρεύματα και να καταφτάνουν στη Μεσόγειο. Κάποια από αυτά έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της Μεσογείου και πήραν το όνομα «λεσεψιανά» προς τιμήν του δημιουργού της διώρυγας, Φερντινάν Ντε Λεσέπς.

Τι ξεχωρίσαμε

Το Ψάρι Κλόουν

Το ψάρι αυτό θα τραβήξει τα βλέμματά μας εξαιτίας των έντονων χρωμάτων. Στους περισσότερους από εμάς είναι ήδη γνωστό: είναι ο Νέμο! Είναι το μόνο ψάρι που μπορεί να «ξεγελάσει» την ανεμώνη και να την πλησιάσει, χωρίς να κινδυνεύσει από τα δηλητηριώδη πλοκάμια της. Μάλιστα, του αρέσουν τόσο οι ανεμώνες που ζει πάντα μαζί τους!

ενυδρείο-Κρήτης-clown

Η Σκορπίνα

Δύσκολα θα την αντιληφθεί κανείς: η σκορπίνα μένει ακίνητη και καμουφλαρισμένη μοιάζοντας σαν μια πέτρα με φύκια. Την κατάλληλη στιγμή, όμως, κάνει την επίθεσή της, γρήγορη σαν αστραπή! Το όπλο της είναι τα δηλητηριώδη αγκάθια της που σηκώνει αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλό της.

Η θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα

Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσουμε και τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα, το σήμα κατατεθέν της Μεσογείου. Μπορεί να ζήσει περίπου 80 χρόνια και το χαρακτηριστικό της είναι ότι επιστρέφει πάντα στην ίδια παραλία για να γεννήσει τα αυγά της. Οι χελώνες Καρέττα Καρέττα παραμένουν στο ενυδρείο της Κρήτης μόνο προσωρινά, σε περίπτωση τραυματισμού τους. Μετά την περίθαλψη και την ανάρρωσή τους επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ξενάγηση στα Παρασκήνια του Ενυδρείου Κρήτης

Εκτός από την ξενάγηση στις δεξαμενές, το Ενυδρείο Κρήτης δίνει τη δυνατότητα περιήγησης και στα παρασκήνιά του. Εδώ θα έρθεις σε επαφή με την αθέατη πλευρά του ενυδρείου και θα μάθεις για τις καθημερινές λειτουργίες του: την προετοιμασία της τροφής των θαλάσσιων ζώων και τη διαδικασία ελέγχου των δεξαμενών. Θα δεις τις
«καραντίνες», δηλαδή τους χώρους περίθαλψης των άρρωστων ζώων, της προσαρμογής τους στο νέο περιβάλλον και της αναπαραγωγής τους. Μια μοναδική εμπειρία για να ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου στο ενυδρείο Κρήτης!

Ενυδρείο Κρήτης: εξερευνώντας τη μεσογειακή θάλασσα

Το Ενυδρείο Κρήτης σε περιμένει φέτος για να σου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του θαλάσσιου κόσμου της Μεσογείου. Σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, σου δίνει την υπόσχεση για μια μοναδική εμπειρία. Τι περιμένεις; Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου με τη Fast Ferries και ετοίμασε τις βαλίτσες σου για Ηράκλειο Κρήτης!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Ενυδρείο Κρήτης: ανακάλυψε τον θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου»;                                                                                       

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.