Δήλος. Ένα όνομα. Χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πολιτισμού και αρχαίας παράδοσης. Τι κι αν πρόκειται για ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου με έκταση μόλις 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων & 24 μόνιμους κατοίκους; Τι κι αν σαν από… ειρωνεία βρίσκεται απέναντι από την κοσμοπολίτισσα και ξακουστή Μύκονο; Το νησάκι αυτό κάνει πάντα τους επισκέπτες του να νιώθουν δέος και κατάνυξη μπροστά στο μεγαλείο του. Είναι αυτό που λέμε ότι μπορεί κάποιος να μην έχει μπόι, αλλά έχει… ανάστημα. Και μάλιστα πολύ μεγάλο! Ποια είναι λοιπόν όλα εκείνα τα facts που πρέπει να γνωρίζεις για εκείνη; Ανακάλυψέ τα μέσα από το κείμενο που επιμεληθήκαμε για σένα.

Δήλος: 7 facts που την κάνουν να ξεχωρίζει

1. Οι Κυκλάδες οφείλουν την ονομασία τους σε αυτή

Πρόκειται για την πρωθιέρεια των Κυκλάδων. Λίγοι γνωρίζουν πως το σύμπλεγμα τους οφείλει το όνομα του στο ότι τα νησιά που το απαρτίζουν, αναπτύσσονται κυκλικά γύρω από αυτή!

2. Ο μύθος τηςΔήλος νησί

Σύμφωνα με το μύθο, η Λητώ, κατατρεγμένη από τη ζήλια της Ήρας, βρήκε στην Δήλο ένα μέρος για να γεννήσει με ασφάλεια τα δίδυμά που συνέλαβε από τον Δία, την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα. Αυτός ο μύθος είναι που έκανε και το νησί ιερό: κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν να γεννηθεί στα χώματά του.

3. Είναι η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη της Ελλάδας

Η Δήλος θα σε κάνει να νιώσεις σαν να πρωταγωνιστείς σε παιχνίδι 3D προσομοίωσης της καθημερινότητας και του ιδιωτικού βίου της αρχαιότητας! Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο οικισμό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, που σώζεται σε άριστη κατάσταση. Αξιοθέατα όπως το Άνδηρο των Λεόντων, το Αρχαίο Θέατρο, η Οικία του Διονύσου και ο Ναός της Ίσιδος σε περιμένουν για να μοιραστούν μαζί σου τα μυστικά που κρατούν από την εποχή των Μυκηναίων και τους Ομηρικούς χρόνους!

4. Το νησί αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η Δήλος δεν έχει αρχαιολογικούς χώρους, αλλά είναι η ίδια ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς. Πράγματι, η σημασία των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στο νησί είναι τόσο μεγάλου μεγέθους που σε οποιαδήποτε γωνιά της κι αν σταθείς, θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο μουσείο. Στα πλαίσια αυτά, η UNESCO την ανακήρυξη σύσσωμη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

5. Βρίσκεται δίπλα στη Μύκονο

Η Δήλος βρίσκεται  σε απόσταση μόλις 6 ναυτικών μιλίων από τη Μύκονο. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια (εκτός Δευτέρας, που δεν επιτρέπεται η αποβίβαση, διότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός) από τη Mύκονο, καθώς και από άλλα νησιά των Kυκλάδων, κυρίως τη Νάξο και την Τήνο.

6. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ίσως το κορυφαίο όσον αφορά τον ιδιωτικό βίο στην ελληνιστική εποχή. Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει εννέα αίθουσες με κάποιες από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.

7. Η θέα από το ψηλότερο σημείο της Δήλου

Ποιος είπε ότι η Δήλος είναι μόνο μουσεία και ιερά; Σκαρφάλωσε στην Κύθνο, τον ψηλότερο λόφο του νησιού (112μ) από τα σκαλοπάτια της αρχαίας κλίμακας (περίπου 20’) και άσε την ατελείωτη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω κυκλαδονήσια να σε αποζημιώσει.

Όταν σαλπάρεις για Μύκονο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς την Δήλο!

Η Δήλος είναι τόσο μαγευτική και τόσα υποσχόμενη όσο ακούγεται. Επιβιβάσου λοιπόν το ταχύτερο δυνατό με ένα πλοίο της FAST FERRIES για Μύκονο, σάλπαρε για Δήλο και γίνε μέρος της Ιστορίας περπατώντας στα ερείπιά της! Για να αποκτήσεις επιτέλους μια εικόνα όσων σου περιγράφουμε, κλείσε το εισιτήριό σου στο www.fastferries.com.gr και γνώρισε από κοντά τη γενέτειρα του θεού Απόλλωνα!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Δήλος: Το νησί του φωτός»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.