Απείρανθος (ή Τ΄Απεράθου), το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της ορεινής Νάξου που έμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Αυτός ο χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 600 και 700 μέτρων, στις ανατολικές υπώρειες του όρους Φανάρι. Σήμερα, μετρά περίπου 700 μόνιμους κατοίκους. Σε απόσταση μόλις 28 χιλιομέτρων από τη Χώρα, είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη με τη συγκοινωνία, το ταξί ή το αυτοκίνητό σου. Ποια είναι όμως όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της που θα ξεχωρίσεις όταν την επισκεφτείς; Ταξίδεψε νοητά σε κείνη μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Απείρανθος: 6+1 χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει

1. Οι κρητικές ρίζες της

Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι η Απείρανθος είναι ένα χωριό της Κρήτης που δεν βρίσκεται στην Κρήτη! Η τοπική διάλεκτός τους έχει διατηρηθεί ανέπαφη και διακριτή από αυτή των κατοίκων της υπόλοιπης Νάξου. Στο συγκεκριμένο χωριό μάλιστα, υφίσταται και το γλωσσικό περίεργο με το βαθύ “λ” και το “ρ” που συναντάται μόνο στα Ανώγια και το Μυλοπόταμο.

2. Το ρετρό σκηνικό

Αυτό το χωριό διατηρεί σχεδόν ανέπαφη τη μορφή του από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Πετρόχτιστοι πύργοι, όπως οι φραγκικοί και ο Πύργος του Ζευγώλη, καμάρες και παλιά σπίτια συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από το παρελθόν. Είναι γνωστή και ως το «μαρμάρινο χωριό» των Κυκλάδων, λόγω του μαρμάρου που έχει χρησιμοποιηθεί στα σπίτια και τους πύργους της.

3. Τα ταβερνάκια στην κεντρική πλατεία

Τα καλντερίμια της Απειράνθου οδηγούν στην Πλάτσα, την κεντρική πλατεία της. Κάτσε να ξαποστάσεις κάτω από τα πλατάνια της και απόλαυσε τον καφέ ή το φαγητό σου. Στα ταβερνάκια της θα γευτείς κρέατα και τυριά από την Ορεινή Νάξο, με συνοδεία ντόπιου κρασιού. Μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να απολαύσεις είναι το πατούδο (κατσίκι ή αρνί γεμιστό με χόρτα και ρύζι), η κολοκυθοπαστίτσα, η μανούρα με αυγά και η σεφουκλωτή (πίτα με σέφουκλα – σέσκουλα).

4. Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της Νάξου, αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Η κατασκευή της χρονολογείται τον 9ο αιώνα, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας. Στο εσωτερικό της διασώζονται ανεικονικές τοιχογραφίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή στην αψίδα του ιερού που απεικονίζει πτηνά με κορδέλες στο λαιμό. Στην περιοχή θα βρεις επίσης πολλές ακόμα βυζαντινές και νεότερες εκκλησίες.

5. Τα μουσεία της

Η Απείρανθος είναι έδρα μερικών εκ των πιο σπουδαίων μουσείων των Κυκλάδων. Στο Αρχαιολογικό θα ανακαλύψεις ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο Γεωλογικό, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους στην Ελλάδα, εκτίθενται πάνω από 2500 σπάνια πετρώματα. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Απειράνθου θα θαυμάσεις ένα μεγάλο φυσικό ενυδρείο, καθώς και μία υπέροχη συλλογή από 265 όστρακα του νησιού. Στο Λαογραφικό τέλος, θα γνωρίσεις όλα τα καθημερινά και τα αγροτικά εργαλεία του βοσκού και των Απεραθιτών περασμένων εποχών.

6. Οι παραλίες γύρω από την Απείρανθο

Η Απείρανθος είναι ορεινό χωριό. Όμως, σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση θα βρεις τον όρμο της Μουτσούνας με δύο υπέροχες αμμουδερές παραλίες. Μεταξύ Μουτσούνας και Πανόρμου βρίσκεται η παραλία Ψιλή Άμμος, με σκηνικό που μοιάζει Μαλδίβες και θέα τα Κουφονήσια που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

+1. Το αποτύπωμα του Μανώλη Γλέζου

Ο Μανώλης Γλέζος, ή αλλιώς Νώλης όπως θα τον αποκαλούν πάντα οι ντόπιοι, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, διαπρεπής πολιτικός και διανοούμενος, άφησε έντονο αποτύπωμα στη γενέτειρά του. Ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για την ανάδειξή του ως τουριστικό προορισμό. Δικές του πρωτοβουλίες αποτελούν η Βιβλιοθήκη της Απειράνθου, ο Συνεταιρισμός Λαϊκής Τέχνης, το Γεωλογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Ασχολήθηκε δε εκτενώς με τον απεραθίτικο γλωσσικό ιδίωμα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες απεραθίτικες λέξεις, προκειμένου να εκδοθεί το Απεραθίτικο Λεξικό.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ:

Ταξιδέψτε τώρα στη Νάξο με την Fast Ferries:

Ραφήνα -Νάξος, Μύκονος-Νάξος, Τήνος-Νάξος

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για τη Νάξο εδώ: https://booking.fastferries.com.gr/