Άνδρος, το νησί των καπεταναίων που θα σε κερδίσει με την αρχοντική, μεγαλοπρεπή και ταυτόχρονα σεμνή Χώρα του. Αυτή η πρωτεύουσα κάνει την διαφορά από τις υπόλοιπες των Κυκλάδων, καθώς δε μοιάζει με καμία άλλη. Στους πλακόστρωτους δρόμους και τα αρχοντικά σπίτια και κτήριά της αποτυπώνονται η αίγλη του παρελθόντος και η ένδοξη ιστορία των ανθρώπων της. Η δε φυσική της τοποθεσία πάνω σε μία μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο, δημιουργεί ένα σκηνικό το οποίο αξίζει να ανακαλύψεις.

Βόλτα στα στενά της Χώρας Άνδρου

Στη Χώρα της Άνδρου, τα επιβλητικά κτήρια και τα αρχοντικά σπίτια των εφοπλιστών φέρνουν στο νου σου εικόνες από μακρινά ταξίδια, λιμάνια και χρυσές εποχές του παρελθόντος. Περπάτησε στον κεντρικό της μαρμαρόστρωτο δρόμο και φτάσε ως την πλατεία Αφανούς Ναύτη, το σημείο όπου το νησί μοιάζει να βουτά μέσα στη θάλασσα. Στην τοποθεσία αυτή ήταν χτισμένο το περίφημο μεσαιωνικό ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και την καταστροφή του από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ βρίσκεται και ο περίφημος Τουρλίτης, ο φάρος του 19ου αιώνα που μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός της Ευρώπης που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο. Όταν τελειώσεις τη βόλτα σου, μην ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στην κεντρική πλατεία για καφέ και γλυκό του κουταλιού κάτω από τα πλατάνια της.

Μία Χώρα γεμάτη πολιτισμό!

Η Άνδρος και πιο συγκεκριμένα η Χώρα της φημίζεται για την πολιτιστική της δραστηριότητα, αλλά και τα ενδιαφέροντα μουσεία που αποτυπώνουν την ιστορία του νησιού. Από αυτά ξεχωρίζουμε το εκπληκτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στόχος του είναι να απαντήσει στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς, παραθέτοντας την δική του δημιουργική πρόταση. Αρχικός σκοπός της δημιουργίας του ήταν να στεγάσει και να παρουσιάσει τα γλυπτά που κληροδότησε στη γενέτειρά του ο Μιχαήλ Τόμπρος, γλύπτης της γενιάς του Μεσοπολέμου. Σταδιακά όμως επεκτάθηκε, παρουσιάζοντας περιοδικές εκθέσεις με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως Εγγονόπουλος, Ζογγολόπουλος, Μόραλης, Μπουζιάνης, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Mirό, Toulouse-Lautrec κ.ά.

Στη Χώρα της Άνδρου βρίσκονται επίσης μουσεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου που περιλαμβάνει συλλογή με ευρήματα του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγοράς, συλλογή γλυπτών από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, συλλογή επιγραφών, καθώς και συλλογή γλυπτών πρωτοβυζαντινής και βυζαντινής εποχής. Μην παραλείψεις επίσης να ανακαλύψεις τη σπουδαία ναυτική ιστορία του νησιού μέσα από το Ναυτικό Μουσείο. Στη Χώρα βρίσκονται επίσης το Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως που φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, καθώς και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, ένα σπουδαίο πνευματικό ίδρυμα που στεγάζει δυσεύρετες εκδόσεις, ιστορικά αρχεία όπως μία ογκώδη συλλογή για τη ναυτιλία της Άνδρου, αλλά και εξαιρετικά έργα τέχνης.

Οι παραλίες στη Χώρα Άνδρου

Η Άνδρος φημίζεται για τις παραλίες της και η Χώρα της σου προσφέρει δύο αξιόλογες επιλογές, τις οποίες μπορείς να επισκεφτείς με τα πόδια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αμμώδεις παραλίες που την περιβάλλουν, το Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά. Η αβαθής αμμουδιά του Νειμποριού είναι προστατευμένη από τον αέρα, γι’ αυτό και αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Από την άλλη πλευρά, το Παραπόρτι είναι η παραλία που θα ερωτευτείς για τις ειδυλλιακές εικόνες που θα σου χαρίσει. Το κινηματογραφικό σκηνικό του με το ποτάμι να κυλάει στη θάλασσα και τις λευκές πάπιες να περπατούν δίπλα στους λουόμενους θα σου μείνει σίγουρα αξέχαστο. Από τη Χώρα της Άνδρου αξίζει επίσης να πάρεις το καραβάκι για τα Άχλα, τον επίγειο παράδεισο που έγινε γνωστός στον πανελλήνιο χάρη στις φωτογραφίες των lifestye περιοδικών που απαθανάτιζαν την αγαπημένη παρουσιάστρια της τηλεόρασης Ελένη Μενεγάκη κατά τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Η Χώρα Άνδρου και τα γύρω χωριά της

Η Άνδρος είναι φημισμένη, μεταξύ άλλων, για τα υπέροχα χωριά της, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα. Οι Στενιές αποτελούν το πιο κοντινό από αυτά, αλλά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά. Χτισμένες αμφιθεατρικά πάνω σε πλαγιά, προσφέρουν μία ανεπανάληπτη θεά στο Αιγαίο. Εδώ, θα θαυμάσεις επίσης τα εντυπωσιακά αρχοντικά καπεταναίων, το στιβαρό πύργο Μπίστη – Μουβελά από τον 17ο αιώνα, το πέτρινο γιοφύρι του Λέοντος, αλλά και την ερειπωμένη πλέον φάμπρικα. Δίπλα τους βρίσκεται η Αποικία, ένα επίσης πανέμορφο χωριό με θέα στην καταπράσινη πλαγιά. Η Μεσαριά επίσης είναι ένα μεγάλο χωριό λίγο πριν τη Χώρα της Άνδρου, όπου δεσπόζει ο περίφημος πύργος του Λορέντζου – Καϊρη του 18ου αιώνα, αλλά και ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη του 12ου. Αν έχεις την διάθεση να εξερευνήσεις και άλλα χωριά μέσα στην ενδοχώρα, τότε σου προτείνουμε να επισκεφτείς οπωσδήποτε τις Μαίνητες με τις περίφημες πηγές τους κάτω από τον ιερό ναό της Παναγίας της Κουμούλου.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Άνδρος, Χώρα: Αρχοντική και πανέμορφη»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.