Ακρωτήρι Σαντορίνης: ένας από τους πιο must προορισμούς που αξίζει να επισκεφτείς όταν βρεθείς στο νησί. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για ένα σαγηνευτικά πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, το οποίο έχει χτιστεί ολόγυρα από το μεσαιωνικό καστέλι. Είναι τοποθετημένο στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από την περίφημη Κόκκινη Παραλία. Τη στρατηγική του θέση, ενισχύει και το ότι απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τα κοσμοπολίτικα Φηρά. Τι είναι αυτό που κάνει όμως το Ακρωτήρι Σαντορίνης τόσο ξεχωριστό; Πάμε να δούμε τους 5 πιο σημαντικούς λόγους!

#1 Ο περίφημος προϊστορικός οικισμός του

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης είναι ένα πρώτης τάξεως ταξίδι στον χρόνο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την προϊστορική αρχή! Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μόλις τη Νεολιθική εποχή μια ομάδα ανθρώπων εγκαταστάθηκε στη Σαντορίνη. Μέχρι την εποχή του χαλκού, είχαν δημιουργήσει τον πρώτο οικισμό στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, ο οποίος διαρκώς μεγάλωνε και εδραιωνόταν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το λιμάνι, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας εμπορικό κέντρου του Αιγαίου. Οι κάτοικοι λοιπόν του οικισμού, όντας ευκατάστατοι και ανενόχλητοι, δημιούργησαν έναν πολιτισμό 4.000 χρόνων!

Όμως αυτός ο ακμάζων πολιτισμός, τερματίστηκε απότομα (τον 17ο π.Χ. αιώνα) από την έκρηξη του ηφαιστείου. Η λάβα κατέκαψε την πόλη, όμως το ηφαιστειακό υλικό διατήρησε αναλλοίωτα στους αιώνες μια πληθώρα από κτήρια και αντικείμενα. Κάτι παρεμφερές συνέβη και στην ιταλική Πομπηία. Ο αρχαιολογικός χώρος που παρείχε ανεκτίμητη πληροφόρηση για τον κυκλαδικό πολιτισμός, είναι από τους καλύτερα διαμορφωμένους στην Ελλάδα. Αναμφίβολα αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας.

#2 Ο Φάρος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης

Γενικά το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη είναι το κάτι άλλο. Όμως στον Φάρο, είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό! Ο Φάρος Ακρωτηρίου, απέχει μόλις 4,7 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι και είναι εκ των παλαιότερων και πιο καλοδιατηρημένων στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε από μια γαλλική εταιρεία το 1892 και το αξιοσημείωτο είναι ότι ανά 20 δευτερόλεπτα εκπέμπει φως!

#3 Η Κόκκινη Παραλία

Μόλις σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων περίπου, είναι η ιδιαίτερα δημοφιλής Κόκκινη Παραλία, η οποία είναι… όνομα και πράγμα. Το ξεχωριστό χρώμα οφείλεται ασφαλώς στο ηφαιστειακό πέτρωμα της περιοχής και αποτελεί ένα σπάνιο εντυπωσιακό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

#4 Τα σαγηνευτικά παρεκκλήσια

Το Ακρωτήρι Σαντορίνης έχει πολλές και πανέμορφες εκκλησίες και εντυπωσιακά ξωκλήσια. Σημαντικότερη όλων, εκείνη της Αγίας Θεοδοσίας στην είσοδο του κάστρου, ξακουστή για το μεγάλο πανηγύρι ανήμερα της γιορτής της (29 Μαΐου). Όμως τα παρεκκλήσια που «κλέβουν την παράσταση» είναι δύο: Το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, «σκαρφαλωμένο» στα βράχια και το υπόσκαφο της Παναγίας του Μπάλου, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

#5 Ο Πύργος La Ponta

O La Ponta είναι ένα ενετικό κτίσμα του 13ου αιώνα μέσα στο Καστέλι. Εκτός από το ενδιαφέρον της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, ο πύργος είναι γνωστός και για άλλον λόγο: για το ότι φιλοξενεί έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας – είδος λαϊκού ασκαύλου – όπως επίσης και λοιπών παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Είναι μια συλλογή σπάνια και ξεχωριστή που αναδεικνύει τις πλούσιες κατασκευαστικές μουσικές παραδόσεις των Κυκλάδων.

Ο προϊστορικός οικισμός & οι λαογραφικές τσαμπούνες στο Ακρωτήρι Σαντορίνης σε περιμένουν!

Το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα του Ακρωτηρίου, τα καρτ-ποσταλικά ξωκλήσια και η ασύγκριτη Κόκκινη Παραλία περιμένουν να γίνουν φόντο στα stories σου! Ένα πράγμα μόνο σου λείπει από το να δώσεις το «παρών» στο περίφημο Ακρωτήρι Σαντορίνης: Το να κλείσεις το εισιτήριό σου για εκεί! Ταξίδεψε είτε από τον Πειραιά είτε από το Ηράκλειο Κρήτης στη μαγευτική Σαντορίνη, με το υπερσύγχρονο Thunder της FAST FERRIES. Κάνε τώρα την κράτησή σου στην online πλατφόρμα εισιτηρίων μας και… ώρα καλή στην πρύμνη σου!

Επισκέψου τώρα το Ακρωτήρι Σαντορίνης μέσω της FAST FERRIES:

Πειραιάς- Σαντορίνη, Μύκονος- Σαντορίνη, Ίος- Σαντορίνη, Ηράκλειο- Σαντορίνη, Πάρος- Σαντορίνη, Σύρος- Σαντορίνη

Αγόρασε τα εισιτήριά σου για τη Σαντορίνη εδώ.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Ακρωτήρι Σαντορίνης: Το παραδοσιακό χωριό με την εκπληκτική θέα!»;
Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.