Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο αξιόλογα μουσεία παγκοσμίως. Το πλέον αξιοσημείωτο, είναι ότι περιλαμβάνει εκθέματα που καλύπτουν μια περίοδο 7 χιλιετιών! Συγκεκριμένα, έχει αντιπροσωπευτικά δείγματα από κάθε περίοδο της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) ως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Αυτά που έχουν όμως την κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα εκθέματά του, είναι τα μοναδικά κομψοτεχνουργήματα της Μινωικής εποχής! Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, το Αρχαιολογικού Μουσείο είναι και θεωρείται το κύριο μουσείο του Μινωικού πολιτισμού. Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις των κρητικών αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στεγάζει συχνά και πλήθος άλλων περιοδικών εκθέσεων εξίσου μεγάλου ενδιαφέροντος.
Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε τα 5 πιο αξιόλογα εκθέματα από το μουσείο, ώστε να μη σου ξεφύγει τίποτα σε κάποια από τις 27 του αίθουσες!
Δίσκος της Φαιστού
Περιγραφή: Πιθανότατα το πιο διάσημο αλλά και μυστηριώδες αρχαιολογικό εύρημα της Μινωικής Κρήτης. Ένας πήλινος δίσκος, μοναδικός στο είδος του, που περιλαμβάνει αξιόλογο δείγμα της ιερογλυφικής γραφής των Μινωιτών. Σε αμφότερες τις πλευρές, είναι αποτυπωμένα σε διάφορα μοτίβα, 45 διαφορετικά σύμβολα σε σπειροειδή διάταξη. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως η γραφή αυτή δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί στο 100% της! Η κυρίαρχη άποψη για το τι αναφέρεται στον δίσκο, είναι πως πιθανότατα αποδίδει έναν ύμνο ή μια προσευχή.
Εκτίμηση χρονολογίας: Μέση Εποχή του Χαλκού, 17ος αι. π.Χ.
Εύρεση: Φαιστός, Ανάκτορο
Άγαλμα της Θεάς των Όφεων
Περιγραφή: Ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό αγαλματίδιο που αναπαριστά μια θεά που κρατά φίδια, πιθανότατα μια μινωική θεότητα. Αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα της μινωικής μικροπλαστικής με τοση έμφαση στη λεπτομέρεια ώστε να αποδίδει περίτεχνα την ένταση της μορφής.
Εκτίμηση χρονολογίας: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1600 π.Χ.
Εύρεση: Κνωσός, Ανάκτορο, ιερά θησαυροφυλάκια
Ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής
Περιγραφή: Ένα δείγμα της μινωικής λιθοτεχνίας, απαράμιλλης ομορφιάς και αισθητικής και ένα από τα πιο εξαίσια έργα της πρώιμης νεοανακτορικής περιόδο. Είναι ένα σκεύος τελετουργιών, το οποίο γέμιζαν με το κατάλληλο υγρό για την εκάστοτε σπονδή. Εντυπωσιάζει το πώς ο λιθοξόος έχει αποτυπώσει τη ζωώδη δύναμη του ταύρο, μέσα από την εκφραστικότητά των ματιών του και τις πτυχώσεις του.
Εκτίμηση χρονολογίας: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1550 – 1500 π.Χ.
Εύρεση: Κνωσός, Μικρό ανάκτορο
Ειδώλιο ταυροκαθάπτη
Περιγραφή: Ένα αριστούργημα της νεοανακτορικής μικροπλαστικής, το πανέμορφο αυτό μικρό αγαλματίδιο αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης σύνθεσης με θεματική τα Ταυροκαθάψια. Είναι ένα από τα πρώτα χρυσελεφάντινα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν στον ελληνικό χώρο.
Εκτίμηση χρονολογίας: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1550 π.Χ.
Εύρεση: Κνωσός, Ανάκτορο
Τοιχογραφία του “Πρίγκηπα με τα κρίνα”
Περιγραφή: Αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές τοιχογραφίες, που έχουν ανασκαφεί, μολονότι η διάσωσή της είναι αποσπασματική. Μια πολύχρωμη σύνθεση που απεικονίζει μια επιβλητική μορφή άνδρα εν κινήσει σε κόκκινο φόντο.
Εκτίμηση χρονολογίας: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1550 π.Χ.
Εύρεση: Κνωσός, Ανάκτορο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τα μυστικά των Μινωιτών σε περιμένουν
Αν θες κι εσύ να γνωρίσεις σε βάθος τη μινωική ιστορία και να δεις με τα ίδια σου τα μάτια κομμάτια της ιστορίας της, μη χάνεις άλλο χρόνο! Κάνε τώρα την κράτησή σου για Ηράκλειο από την online πλατφόρμα εισιτηρίων της Fast Ferries και… έτοιμος! Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε περιμένει πώς και πώς για να σε ταξιδέψει στην εποχή των Μινωιτών.
Επισκέψου τώρα το Ηράκλειο μέσω της FAST FERRIES αγοράζοντας τα εισιτήριά σου για Ηράκλειο από εδώ.
Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις»;
Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της Fast Ferries.