Αγία Πελαγία Ηρακλείου: Αν φέτος στις διακοπές σου αναζητάς όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, σου έχουμε βρει τον ιδανικό προορισμό. Η Αγία Πελαγία είναι ένα γραφικό χωριό δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από το Ηράκλειο Κρήτης. Με τις παραλίες να είναι το σήμα κατατεθέν της, σίγουρα η Αγία Πελαγία θα σε ξεκουράσει και θα σε χαλαρώσει. Πάμε, λοιπόν, να δούμε γιατί να την επιλέξεις για τις διακοπές σου!

#1: Καταγάλανες παραλίες

Στην Αγία Πελαγία υπάρχουν παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Ακριβώς μπροστά στον οικισμό, απέναντι από τις καφετέριες και τα ταβερνάκια, είναι η κύρια παραλία. Εδώ θα πιείς τον καφέ σου χαλαρώνοντας στις ξαπλώστρες και, όταν ζεσταθείς, θα βουτήξεις στα τιρκουάζ νερά να δροσιστείς. Κάνε μια βόλτα μέχρι το «σπήλαιο της εύρεσης», μέσα στο οποίο βρέθηκε πριν χρόνια η εικόνα της Αγίας Πελαγίας που έδωσε το όνομα στον οικισμό. Σήμερα θα δεις εκεί ένα εικονοστάσι, που θυμίζει την εύρεση αυτή.  Αν πάλι αναζητάς μια πιο ήσυχη και ανοργάνωτη παραλία, πήγαινε στις Φυλακές: μια στενή παραλία με ψιλή άμμο σε έναν μικροσκοπικό κόλπο, όπου φτάνεις κατεβαίνοντας έναν μικρό γκρεμό. Στην Αγία Πελαγία μπορείς να βρεις και παραλίες με βότσαλο, όπως η Ψαρομούρα, όπου λειτουργεί οργανωμένη καντίνα. Στο βόρειο τμήμα της ένας μεγάλος βράχος με πολλές τρύπες χρησιμεύει ως φυσικό εμπόδιο για τα κύματα. Αν πάλι αναζητάς λίγη περιπέτεια, διάλεξε τη Βλυχάδα: το ιδιαίτερο με αυτήν την παραλία είναι ότι φτάνεις κολυμπώντας!

Αγία-Πελαγία-Ηράκλειο-παραλία

#2: Μονή Σαββαθιανών

Λίγο έξω από την Αγία Πελαγία, σε μια κατάφυτη περιοχή σε υψόμετρο 440 μέτρων δεσπόζει η Μονή Σαββαθιανών. Μάλιστα, στην περίοδο της Ενετοκρατίας ήταν το ισχυρότερο μοναστήρι της περιοχής. Μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι φτάνεις στο μοναστήρι, που είναι γνωστό για την αρχιτεκτονική αλλά και τη θέα του. Μπορείς να κάνεις μια ξενάγηση στο μοναστήρι για να μάθεις περισσότερα για την μακραίωνη ιστορία του.

#3: Μινωικό Παλάτι της Κνωσού

Σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, καθώς απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αγία Πελαγία. Είναι το μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο της Κρήτης, αλλά και το μακροβιότερο, μιας και λειτούργησε από το 1900 έως το 1300 π.Χ. Σίγουρα ξεχωρίζει για τη δαιδαλώδη αρχιτεκτονική και τη μεγαλοπρέπειά του. Εδώ κυβερνούσε ο βασιλιάς Μίνωας και, σύμφωνα με τη μυθολογία, στον Λαβύρινθο ζούσε ο τρομερός Μινώταυρος.

#4: Πεζοπορικές διαδρομές

Η Αγία Πελαγία Ηρακλείου είναι καλή επιλογή και για όσους προτιμούν πεζοπορικές αποδράσεις. Στο εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας μπορείς να συναντήσεις το μονοπάτι Ε4, που θα σε οδηγήσει στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Σίγουρα θα σταματήσεις για λίγο να θαυμάσεις τη θέα προς το οροπέδιο του Λασιθίου και μετά θα συνεχίσεις προς το οροπέδιο του Καθαρού. Φτάνοντας στον οικισμό Αβδελιακό θα βρεις λίγα μικρά ταβερνάκια που είναι ανοιχτά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά.

#5: Περιηγήσεις με σκάφος

Αν προτιμάς τη θάλασσα, στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας μπορείς να πάρεις κάποιο σκάφος που θα σε ξεναγήσει στη γύρω περιοχή. Εξερεύνησε παραλίες που δεν είναι προσιτές οδικώς, βούτηξε στα καταγάλανα νερά και χαλάρωσε απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα.

Αγία-Πελαγία-Ηράκλειο-σκάφος

#6: Ώρα για κατάδυση

Για τους πιο περιπετειώδεις η ιδανική επιλογή είναι το scuba diving! Κάνε μια ημερήσια εκδρομή για να εξερευνήσεις τον βυθό της Κρήτης βουτώντας από το σκάφος. Είτε είσαι αρχάριος είτε όχι, σίγουρα θα έχεις πολλά να ανακαλύψεις!

#6+1: Κρητικές γεύσεις

Η Αγία Πελαγία Ηρακλείου θα σε εκπλήξει με τα μαγαζάκια της. Εδώ θα βρεις μικρά ταβερνάκια αλλά και εστιατόρια για να δοκιμάσεις τη φημισμένη κρητική κουζίνα. Εκτός από παραδοσιακά πιάτα, υπάρχουν φυσικά επιλογές και για τους οπαδούς της διεθνούς κουζίνας.

Αγία Πελαγία: ένας μικρός παράδεισος

Το γραφικό χωριό της Αγίας Πελαγίας θα σε μαγέψει με τις παραλίες και τα κρυμμένα μυστικά του. Γι’ αυτό, η  Fast Ferries σε ταξιδεύει γρήγορα και άνετα στο Ηράκλειο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Πελαγία. Τι περιμένεις; Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου και γνώρισε από κοντά την Αγία Πελαγία!

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Αγία Πελαγία, Ηράκλειο: 6+1 πράγματα για ξεχωριστές διακοπές!»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τους αγαπημένους σου προορισμούς στο Blog της Fast Ferries.