Άνω Σύρος ή Απάνω Χώρα, ο μεσαιωνικός οικισμός του αγαπημένου μας νησιού που συνδυάζει κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενετική γοητεία και αμφιθεατρική θέα στο Αιγαίο. Πρόκειται στην ουσία για μία πόλη – φρούριο, η οποία δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς με στόχο να συγκεντρώσει και να προστατεύσει τους κατοίκους του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να κατοικείται αδιάκοπα, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και φυσικά το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να την επισκεφτείς; Μάθε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Άνω Σύρος: 6+1 λόγοι για να την ανακαλύψεις

1. Τα γραφικά σοκάκια της

Αυτή η πόλη με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα λευκά σπίτια με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα είναι εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες Χώρες των Κυκλάδων και την Ερμούπολη. Ετοιμάσου να περπατήσεις τα αμέτρητα σκαλοπατάκια της ένα προς ένα, να την θαυμάσεις και, γιατί όχι, να την ερωτευτείς.

2. Η ξεχωριστή καθολική της ταυτότητα

Η Άνω Σύρος, ως καστροπολιτεία που δημιουργήθηκε από τους Ενετούς, ξεδιπλώνει έντονο το καθολικό της στοιχείο σε κάθε της γωνία, κυρίως μέσα από τους πολλούς καθολικους ναούς που βρίσκονται εντός των τυχόν της. όπως η εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου, ο Σαν Τζώρτζης και η Μονή Καπουτσίνων.

3. Η θέα από τον Σαν Τζώρτζη

Στην Κορυφή του οικισμού βρίσκεται ο Σαν Τζώρτζης, Μητρόπολη των Καθολικών. Η μεσαιωνική αυτή εκκλησία χτίστηκε στη θέση παλαιότερης βυζαντινής. Εκτός όμως από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ξεχωρίζει και για το σημείο στο οποίο έχει χτιστεί, προσφέροντας απεριόριστη θέα μοναδικής ομορφιάς τόσο στο νησί όσο και στο Αιγαίο.

4. Τα μνημεία και τα ιστορικά της κτίρια

Κάνε την δική σου αναδρομή στο χρόνο και την ιστορία της Άνω Σύρου μέσα από το Ιστορικό Αρχείο της πόλης και την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο. Εδώ θα βρεις ιστορικά έγγραφα, κειμήλια και εργαλεία των ανθρώπων της.

5. Τα ταβερνάκια και τα καφέ στην κεντρική αγορά

Η Ανω Σύρος φημίζεται για τις καφετέριες και τις ταβέρνες της, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην οδό του Δον Στεφάνου. Κάνε ένα διάλειμμα για να πιεις τον καφέ με συνοδεία λουκουμιού ή να απολαύσεις το φαγητό σου με θέα την Ερμούπολη. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς και τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς που θα καλύψουν κάθε ανάγκη σου.

6. Το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη

Η Ανω Σύρος είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Πολλά από τα τραγούδια του, όπως η φημισμένη Φραγκοσυριανή, κρύβουν βαθιά αγάπη και νοσταλγία για το νησί του. Προς τιμήν του, δημιουργήθηκε εδώ και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, στο οποίο θα δεις χειρόγραφα με στίχους, ρούχα, αντικείμενα και φωτογραφίες του, καθώς και ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

+1.  Η διαδρομή μέχρι την Ερμούπολη

Η Άνω Σύρος απέχει μόλις 3,5 χλμ. από το λιμάνι της Ερμούπολης, πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και ολόκληρων των Κυκλάδων. Σου προτείνουμε να διανύσεις αυτή την απόσταση με τα πόδια, για να ανακαλύψεις τις ομορφιές και τη θέα στο Αιγαίο που έχει να σου προσφέρει.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Άνω Σύρος, η εντυπωσιακή μεσαιωνική καστροπολιτεία»;

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της FAST FERRIES.