Γαύριο Άνδρου. Ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό για το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα ξεκινούν αλλά και καταλήγουν εκεί, για το πανέμορφο κυκλαδονήσι. Κι αυτό διότι πρώτα απ’ όλα, η δυτική μεριά της Άνδρου, όπου και βρίσκεται το Γαύριο, είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρύσει ο ταξιδιώτης που θα προσεγγίζει το νησί. Επιπλέον, το Γαύριο αποτελεί το κυριότερο λιμάνι της Άνδρου, επομένως, χωρίς καμία υπερβολή, όντως είναι η αρχή και το τέλος των πάντων.
Γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν και καθιερώθηκε ως το βασικό επίνειο της Άνδρου, καθώς τα δρομολόγια προς τη Χώρα διακόπηκαν. Παράλληλα με την οικονομική του άνθιση, πύκνωσαν και τα σπίτια και οι τουριστικές επιχειρήσεις γύρω από το λιμάνι με αποτέλεσμα το Γαύριο να εξελιχθεί σε σπουδαίο τουριστικό θέρετρο.
Οι παραλίες στο Γαύριο Άνδρου
Το Γαύριο περιβάλλεται από την παραλία Χάρακα και σίγουρα αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παραθεριστικό κέντρο, όχι απλά λόγω των αφίξεων και των αναχωρήσεων από το λιμάνι, αλλά γιατί σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από αυτό, μπορεί να συναντήσει κανείς δύο από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, τη Χρυσή Άμμο (θα την ακούσετε και ως Ψιλή Άμμο ή Χρυσή Ακτή) και τον Άγιο Πέτρο.
Η Χρυσή Άμμος είναι μια από τις πλέον οργανωμένες πλαζ της Άνδρου κι ένας πόλος έλξης εκατοντάδων παραθεριστών σε καθημερινή βάση, χάρη στο χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα της αμμουδιάς της, στην οποία και οφείλει η παραλία το όνομά της.
Ο Άγιος Πέτρος είναι αναμφίβολα η πιο μεγάλη παραλία του νησιού, με αμμουδιά που θυμίζει εν πολλοίς τη Χρυσή Άμμο και είναι επίσης πλήρως οργανωμένη. Ταυτόχρονα όμως, χάρη στην αχανή της έκταση είναι κοσμική αλλά και μοναχική για όποιον το επιθυμεί! Σε αυτήν θα βρείτε πλήθος από ταβέρνες, μπαρ, τουριστικά μαγαζιά και για τους πιο extreme, κέντρα για water sports.
Τα αξιοθέατα του Γαυρίου Άνδρου
Στο Γαύριο της Άνδρου, θα δει κανείς σπάνιας ομορφιάς εικόνες και άλλα εντυπωσιακά αξιοθέατα, κυρίως εντυπωσιακά κάστρα και πύργους, όπως τον κυλινδρικό πύργο του Αγίου Πέτρου, ο οποίος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και ασφαλώς τον πύργο Γιαννούλη στον Αμμόλωχο. Πρόκειται για ένα κτίσμα του 17ου – 18ου αιώνα που είναι ξακουστός για μια δακρύβρεχτη ιστορία αγάπης που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία.
Άξιο αναφοράς είναι και το Καστρί, ο λόφος στα αριστερά καθώς μπαίνουμε στο λιμάνι του Γαυρίου όπου θα δει κανείς τα συντρίμμια του αρχαίου τείχους που είχε επισκευαστεί από τον Αλκιβιάδη κατά την εξορία του στην Άνδρο.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Κάστρο της «Οστοδωσιάς» ένα ενετικό οχυρωματικό έργο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το Κάτω Κάστρο στη Χώρα της Άνδρου. Ακόμα, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Μαρωνίτης, απέναντι από το Γαύριο στο βουνό Χάρακας, όπου διασώζονται υπολείμματα τείχους της εποχής του Χαλκού και το Καστελλάκι, έναν οχυρωμένο χώρο που βρίσκεται στις Γίδες, απέναντι από τον οικισμό «Καλοκαιρινή».
Απολαμβάνοντας το ουζάκι και τα μεζεδάκια σας στο Γαύριο Άνδρου, μπορείτε να ρεμβάσετε προς τα Γαυριονήσια, τις γνωστές νησίδες που μπορεί να αγναντεύσει επίσης κάποιος κατά το δρομολόγιο Ραφήνα – Τήνος.
Τα γύρω χωριά
Πάνω από το Γαύριο, ξεχωρίζουν τα χωριά Άνω Γαύριο και Κουμάρι, τα οποία αμφότερα έχουν μοναδική θεά στην κοιλάδα και «βλέπουν» ως την Αττικ! Μόλις στα 5 χ.μ., ξεχωρίζουν και τα χωριά Πάνω και Κάτω Φελλός, που αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για τους φιλήσυχους ταξιδιώτες και τους ψαράδες!
Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Γαύριο βρίσκεται ο Φελλός (Επάνω & Κάτω Φελλός). Ιδανικός τόπος για ψάρεμα, μπάνιο και ησυχία, η παραλία περιτριγυρίζεται από χαμηλούς λόφους, δένδρα και εξοχικές κατοικίες και κοντά στην θάλασσα υπάρχει ταβέρνα για το φαγητό σας.
Στους must προορισμούς συγκαταλέγονται και τα κατάφυτα χωριά Αμμόλωχος -ο οποίος οφείλει το όνομά του στο φυτό μολόχα που υπάρχει σε αφθονία- και Παλαιστού. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Καλυβάρι το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων και φιλοξενεί το μοναδικό αιολικό πάρκο της Άνδρου.